Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... (/showthread.php?tid=39169)

1 2

Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Zbrojnik11 - 13.01.2015

Mam problem. Kiedyś miałam roślinkę, której rybki niby nie jedzą, ale moje ją i tak zjadły. :P Mam w akwarium: gupiki, molinezję, zbrojnika, danio pręgowane, danio koral. Gdzieś przeczytałam, że dawanie od czasu do czasu sałaty pomoże. Czy to prawda? Jeśli nie to jak temu zapobiec? Dzięki za pomoc. :)

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Gandalfwhite - 14.01.2015

Napisz jakie masz akwarium. litraż, ilość ryb jak karmisz.
No i jaka to roślina.
Sałata może pomóc ale nie koniecznie. Zbrojniki chętnie podjadają sałatę.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Kaef - 14.01.2015

Opisz dokładnie zbiornik i daj fotkę, ryby mogą nie mieć z tym niczego wspólnego.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Zbrojnik11 - 14.01.2015

Akwa: prawie 25 litrów. Nie wiem jaki litraż (co to w ogóle? xD) Miałam wtedy około 10-12 rybek. Karmię pokarmem Tropical Ichtio-vit. Nie mam pojęcia jaka to rośina była. I tego się raczej ne dowiem.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Gandalfwhite - 14.01.2015

Skoro "była" to już chyba po problemie.
Ale sałatę i tak możesz podać i zaobserwować czy ryby obgryzają.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Kaef - 14.01.2015

Tyle mi wystarczy, jak dla mnie ryby są niewinne.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Zbrojnik11 - 14.01.2015

Wiem, że była, ale chcę ponownie zasadzić jakieś roślinki. Przez to pytam.

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - serpico23 - 14.01.2015

Litraż oznacza ile litrów ma akwarium. W 25 litrach możesz trzymać same gupiki, resztę ryb jak najszybciej oddaj. To dla ich dobra. Jak ktoś Cię prosi o opisanie zbiornika to wygląda to mniej więcej tak:
-litraż
-filtracja
-podłoże ( to, co masz na dnie. Dokładnie to, co masz. Sam "żwirek" nic nie mówi)
-oświetlenie i czas oświetlania akwarium
-rośliny
-zwierzęta
-dekoracje
-zdjęcie

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - Zbrojnik11 - 15.01.2015

25 litrów.
filtr wewnętrzny z taka gąbka nie wiem jakiej marki czy firmy . mam czrno-baly zwirek, nie wiem jak to dokladnie opisać nie znam firmy te akwarium mam od 3 roku życia. Nie wiem. mam 12 lampek led o mocy jednego w. oświetlam około przez 15 godz. nie posiadam roślin. zwierzeta sa wypisane w pytaniu. duży kamien, korzeń. nie posoadam zdjęcia. Tongue

RE: Obgryzanie roślin przez niesforne rybki... - serpico23 - 15.01.2015

To zrób zdjęcie.
Moim zdaniem przyczyną obumierania roślin jest:
a) Twoja niecierpliwość, bo skoro po trzech tygodniach od posadzenia skazujesz rośliny na eksmisję z akwarium, to ja nie mam pytań...
b) zbyt duża granulacja żwiru powoduje to, że korzenie roślin nie mogą się rozwijać. Powinieneś się zaopatrzyć w żwir rzeczny o granulacji 2-4mm.
c) Oświetlenie też może być winowajcą. Mógłbyś zrobić eksperyment, polegający na tym, że wymieniasz podłoże na żwir rzeczny taki o jakim przed chwilą wspominałem i sadzisz kilka(naście) rogatków(jest to roślina bardzo łatwa w uprawie i szybko rosnąca). Jeśli rogatek po miesiącu nie zacznie rosnąc to warto wymienić oświetlenie choćby na zwyczajną żarówkę i wtedy zaobserwować efekt.
I teraz kolejna mega ważna sprawa. Oddaj WSZYSTKIE ryby poza gupikami, wspominałem o tym w poprzednim poście i będę wspominał dopóki tego nie zrobisz. Jeśli coś jest nie zrozumiałem to daj znać.
Aha, raz na tydzień rób co najmniej 30% podmiany wody