głodówka -
Mizu-umi Bakudai - 26.08.2014
Przeczytałem kiedyś że dobrze jest rybom zrobić jednodniową głodówkę raz w tygodniu. Podobno pozwala to oczyścić organizm z toksyn. Co o tym sądzicie?
RE: głodówka -
skrzatekMK - 26.08.2014
Dobrze słyszałeś. Ja swoim robię głodówkę w dniu podmiany wody. Jak to gdzieś przeczytałem: "Zdrowa ryba to głodna ryba".
macu67 - 28.08.2014
Rybki w czasie podmiany wody i tak sa nieco zestresowane, tak więc jak najbardziej głodówka jest wskazana.
kapek - 29.08.2014
Ja u swoich pyszczaków robię nawet 2 głodówki w tygodniu. Zauważyłem, że wtedy zabierają się za glony porastające kamienie i dosyć im z nimi idzie.
Domber - 29.08.2014
Taka głodówka dla ryb to też coś dobrego, regularne karmienie nie jest jakby się wydawało tak dobre. Jak to gdzieś kiedyś przeczytałem rybki przyzwyczajają się do warunków życia, im surowsze warunki, tym bardziej wytrzymałe jednostki przeżyją, a co za tym idzie lepsze potomstwo (bardziej wytrzymałe). Jednak to nie zawsze się sprawdza... Ale podmiana wody i jedno dniowa głodówka jest czymś korzystnym.
Grzybcia - 19.01.2015
Cykliczne dawanie pokarmu powoduje wytworzenie u ryb nawyku podpływania gdy widzą człowieka. Zdarza mi się nie dawać rybom jedzenia dla ich zdrowia. Akwarium ma dużo roślin i spokojnie sobie coś tam podgryzą. Zdarza się jednak, że są tak głodne po takiej głodówce, że w rogu akwarium robi się wielka rybia kulka i to oznacza, że "bardzo kochają" i chciałyby coś zjeść dobrego. Kilka lat temu karmiłem częściej i sprawiło to więcej problemów -> większa przemiana materii i częstsza podmiana wody + glony i tak dalej. Teraz dostają sporo mniej jedzenia to i żwawiej pływają. Więc ja jestem za głodówkami. Dla człowieka też są dobre