Platki pływają przy powierzchni wody -
adam-as - 14.07.2014
Witam
Bardzo proszę o pomoc, przeglądałam posty, niby coś podobnego, niektóre pozostawione bez odpowiedzi. Sprawa jest pilna. Od pewnego czasu z odstępami ok 2 miesięcy nasze platki zapadają na dziwną chorobę, o której
nikt nic nie wie, ani w sklepach zoologicznych ani na forach, zatem proszę o pomoc, może ktoś tu miał podobną sytuację. Wygląda to tak:
platki wyglądają na początku normalnie, nawet jedzą, ale ciągle pływają nosem przy tafli wody jakby łapały powietrze, i szybko ruszają pyszczkiem.
potem przestają jeść, nie zdążą schudnąć jak umierają. Nie mają żadnych plam ani nalotów, jedynie złożone płetwy.
Parametry wody wszystkie w porządku, często podmieniana. Akwarium 120l
mamy 7 platynek, w tym 4 dorosłe(2 właśnie chorują), 5 neonków, 5 kirysków, 5 otosków, 1 ampularia. Azotany i Azotyny w normie. temperatura ok 30 stopni, ciągle napowietrzamy, oświetlenie jarzeniowe 0,56 wata na litr, wyłączane wieczorem. Aktualnie podaliśmy metronidazol, ale nie wiemy tak naprawdę jaka jest przyczyna. Karmimy raz dziennie Hikari.
Bardzo proszę o pomoc, bo sprawa jest pilna.
RE: platki pływają przy powierzchni wody -
top2107 - 14.07.2014
skoro parametry są ok, to podaj w liczbach
i wrzuć fotkę akwarium
mam wrażenie, ze temp. jest zbyt wysoka
RE: platki pływają przy powierzchni wody -
adam-as - 14.07.2014
(14.07.2014, 22:48)top2107 napisał(a): skoro parametry są ok, to podaj w liczbach
i wrzuć fotkę akwarium
mam wrażenie, ze temp. jest zbyt wysoka
dzisiaj już za późno na zdjęcie, zrobię jutro, ale działo się tak też przy niższej temperaturze np. 25-26 stopni
RE: Platki pływają przy powierzchni wody -
Kaef - 15.07.2014
Zdjęcia zbiorników się robi po ciemku.
adam-as - 15.07.2014
Zdjęcia są mało wyraźne, są na nich te 2 chore rybki, chociaż dzisiaj bardziej się ożywiły, mija też 3 dzień po podaniu metronidazolu, widać, że są głodne, ale podczas kuracji nie można ich karmić. Dodam, że ta chudsza rybka była taka gruba jak ta gruba, masło maślane ale wiadomo o co chodzi.
top2107 - 15.07.2014
a co z parametrami ?
bobi - 16.07.2014
Nie truj ryb lekami tylko podmień porządnie wodę. Stawiam na azotany. Poza tym karm częściej ryby niewielkimi porcjami. Raz dziennie to za mało.
top2107 - 16.07.2014
(16.07.2014, 07:49)bobi napisał(a): Nie truj ryb lekami tylko podmień porządnie wodę. Stawiam na azotany. Poza tym karm częściej ryby niewielkimi porcjami. Raz dziennie to za mało.
Ja karmię ryby raz dziennie i jeden dzień głodówka, jakoś nie zauważyłem, żeby się coś złego działo.
A co do azotanów to na sto % padały by wcześniej otosy i neony
adam-as - 16.07.2014
Nie wydaje mi się, że za mało karmimy rybki, bo nawet w każdym zoologicznym mówią aby nie przekarmiać i robić głodówki. A poza tym jestem na prawie 100% pewna, że to nie z głodu. To jest bardzo dziwne, że tak naprawdę nikt się z taką chorobą nie spotkał.
wtelek1 - 16.07.2014
@Bobi, a raz tygodniowo ? - dla mnie w sam raz i dla sumików karłowatych jak miałem też - Raz na tydzień po mięsku i dobranoc - przypominam iż ta ryba w naturalnym środowisku może przeżyć miesiąc bez jedzenia i nie ucierpieć na tym

A tak w ogóle nadal czekamy na cyferki hehe. Top osądzi czy są w normie czy też nie!