Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[112l - Malawi] Kotnik Malawi - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [112l - Malawi] Kotnik Malawi (/showthread.php?tid=3830)

1 2 3

[112l - Malawi] Kotnik Malawi - Jokeru - 02.03.2008

Akwarium:
- 80x40x35 (112 litrów) szkło 6mm

Oświetlenie
- 2x18W Standardowe świetlówki Narvy (z tyłu niebieska)

Podłoże:
- Ciężko określić. Powiedzmy, że dość "gruby" piasek.

Filtracja:
- Aquael Fan 3

Fauna:
- młode pyszczaki w liczbie X

Flora:
Brak (nie licząc glonów na kamieniach) Wink

Zdjęcie dość kiepskiej jakości - robione komórką. Na razie nie mam czasu na pożyczenie cyfrówki.

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - Piczu14 - 02.03.2008

Akwarium jest ładne, ale będzie jeszcze lepsze jak z tyłu ułożysz stos płaskich kamieni, to rybki będą mogły się tam chować.

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - BaRaNeK - 02.03.2008

Jak na kotnik-ładne, tylko że ja bym te kamienie bardziej do tyłu i rzadziej porozrzucał, było by bardziej naturalnieWink A dlaczego tych młodych osobników nie wpuścisz do malawi ogólnego? Przecież już są w miarę duże Smile

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - frol - 02.03.2008

nie no fajne akwarium

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - Matthew - 02.03.2008

Czego sobie mogą jeszcze zażyczyć? Jak na kotnik to świetne akwarium, za równo pod względem litrażu jak i wyglądu Smile

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - Jokeru - 02.03.2008

BaRaNeK napisał(a):Jak na kotnik-ładne, tylko że ja bym te kamienie bardziej do tyłu i rzadziej porozrzucał, było by bardziej naturalnieWink A dlaczego tych młodych osobników nie wpuścisz do malawi ogólnego? Przecież już są w miarę duże Smile

Zgadza się, że są duże. Zdjęcia trochę stare - teraz pływa tam kilkadziesiąt maluchów. Nie ma sensu wrzucać do ogólnego. Po pierwsze za wolno by rosły, a po drugie to są ryby pod sprzedaż więc nie wpuszczam do "głównego" zbiornika.
Co do rozrzucania kamieni układania z tyłu to nie widzę takiej potrzeby. Po co?? To kotnik i ryby pod sprzedaż. Nie będę wsadzać więcej kamieni, bo szkoda miejsca (niech się cieszą, że mają jakieś kamienie - kiedyś nic nie miały). Po drugie nie chciało by mi się za każdym razem jak wyławiam maluchy wyjmować i wsadzać kamienie.

Piczu14 te ryby mają rosnąć, a nie się chować Wink

Matthew dzięki za miłe słowa. Jednak na moje zapotrzebowanie kotnik jest za mały. Mam jeszcze jeden kotnik 112l i 240l, ale te 112l będę musiał wymienić na większe (przynajmniej 200l)

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - Piczu14 - 03.03.2008

Jokeru napisał(a):
BaRaNeK napisał(a):Jak na kotnik-ładne, tylko że ja bym te kamienie bardziej do tyłu i rzadziej porozrzucał, było by bardziej naturalnieWink A dlaczego tych młodych osobników nie wpuścisz do malawi ogólnego? Przecież już są w miarę duże Smile

Zgadza się, że są duże. Zdjęcia trochę stare - teraz pływa tam kilkadziesiąt maluchów. Nie ma sensu wrzucać do ogólnego. Po pierwsze za wolno by rosły, a po drugie to są ryby pod sprzedaż więc nie wpuszczam do "głównego" zbiornika.
Co do rozrzucania kamieni układania z tyłu to nie widzę takiej potrzeby. Po co?? To kotnik i ryby pod sprzedaż. Nie będę wsadzać więcej kamieni, bo szkoda miejsca (niech się cieszą, że mają jakieś kamienie - kiedyś nic nie miały). Po drugie nie chciało by mi się za każdym razem jak wyławiam maluchy wyjmować i wsadzać kamienie.

Piczu14 te ryby mają rosnąć, a nie się chować Wink

Matthew dzięki za miłe słowa. Jednak na moje zapotrzebowanie kotnik jest za mały. Mam jeszcze jeden kotnik 112l i 240l, ale te 112l będę musiał wymienić na większe (przynajmniej 200l)

No tak, ale jak będą miały kryjówki to będzie bardziej naturalnie dla nich.

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - bumboo - 03.03.2008

Bardzo mądre posunięcie z taka aranżacją. Łatwo jest wyłowić większe pyszczki gdyż nie maja za bardzo się gdzie schować. Bo w końcu, kto powiedział ze kotnik ma być tylko pustym naczyniem.Bardzo ładne akwarium Wink

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - Jokeru - 03.03.2008

Piczu14 napisał(a):No tak, ale jak będą miały kryjówki to będzie bardziej naturalnie dla nich.

To są młode ryby. Nie są dojrzałe na tyle, aby zająć jakiś rewir i się rozmnażać. Jedyne na czym im czas leci to pływanie i żerowanie. Także więc uważam kryjówki za całkowicie zbędne i nie przydatne. To jest kotnik, a ryby są pod sprzedaż. Stawiam przede wszystkim na wygodę wyławiania ryb. Nie mogę sobie pozwolić na zbędne kamulce. Czasami w tym kotniku liczba maluchów dochodzi do 100 sztuk, więc kryjówki będą zabierać "cenne" litry Wink
Zresztą te ryby są już od tylu pokoleń mnożone w akwarium, że tak naprawdę nie wiedzą co jest dla nich naturalne.

bumboo napisał(a):Bardzo mądre posunięcie z taka aranżacją. Łatwo jest wyłowić większe pyszczki gdyż nie maja za bardzo się gdzie schować. Bo w końcu, kto powiedział ze kotnik ma być tylko pustym naczyniem.Bardzo ładne akwarium Wink

Dzięki za miłe słowa. Niestety kotnik dla inkubujących samic nie jest już taki ładny Big Grin

RE: [112l - Malawi] Kotnik Malawi - mlody84-07 - 05.03.2008

Jokeru-naprawde całkiem fajny pomysł na kotnik. Inne ryby pływają w czystym szkle a tu prosze-piach i kamienie-prawie jak w domu Smile Pewnie przyjemnie sie patrzy jak maluchy rosną w takim akwa...