Zmiana pH -
serpico23 - 29.03.2014
Akwarium 112l, jeszcze bez obsady poza zbrojnikiem niebieskim, filtracja HW302 wypełniony ceramiką, zeolitem i watą (za jakieś dwa miesiące będzie gąbka+ceramika). Podłoże żwir rzeczny i ziemia z kretowiska. Mam pH 7.4, chciałbym zbić do 6.8-7, gH 15, kH 10.
Czy przy takich parametrach bez podmian RO korzeń dębowy zakwasi wodę?
Może najpierw zrobić podmianę wodą z RO, żeby spadła twardość i dopiero potem korzeń będzie skutecznie obniżał pH?
RE: Zmiana pH -
top2107 - 29.03.2014
nie liczył bym za bardzo na korzeń jeżeli chodzi o zakwaszenie, chociaż zależy skąd pochodzi i jakiej jest wielkości.
twardość z całą pewnością musisz zbić, wodą z RO w sumie najwygodniej
jaką masz wodę w kranie (pH) i jakie pH ma ziemia?
serpico23 - 29.03.2014
pH ziemii nie znam, to ziemia brana z łąki, z kretowiska. Przed włożeniem ją do zbiornika dokładnie ją tylko wyczyściłem. Woda w kranie ma pH 7.4, tak jak w akwarium. Korzeń pochodzi z dębowego lasu, więc pewnie jest dębowy

preparować zacząłem na początku października, teraz jedynie barwi jeszcze wodę i przez długie suszenie nie do końca tonie(przyssawka go trzyma na miejscu).
@edit
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/961190db5cc237c5.html
Jeden korzeń przy filtrze po lewej, drugi mniejszy po prawej stronie zbiornika. Wiem, że nie akwarium nie powinno stać na słońcu ale innego miejsca nie ma.
edison - 29.03.2014
Od samej wody ro nie spadnie ph tylko twardość , można dać torf do filtra lub podłączyć co2
wtelek1 - 29.03.2014
CO2 powinno skutecznie zbić pH.
Podepnę się do tego z pytaniem.
A tak w ogóle to fotosynteza roślin trwa 10h.
Większość ludzi podaje CO2 tylko od startu oświetlenia aż do wyłączenia żeby go trochę oszczędzić bo przecież w nocy rośliny tego nie pobiorą, ale jak to się ma do ekstra wrażliwych krewetek ? po zamknięciu dopływu CO2 będą skoki pH, dobrze myślę ?
Tak się zastanawiam nad tym i nie mogę dojść do porozumienia i ciągle głowa pełna od przemyśleń hehe.
edison - 29.03.2014
Przy podawaniu 24h są mniejsze wahania ph.
Przy caridina bee nie polecam używania co2 i nawozów, przy Neocaridina heteropoda można z umiarem.
serpico23 - 29.03.2014
Czyli mógłbym stosować np. Easycarbo żeby trochę zbić pH?
edison - 29.03.2014
Easycarbo nie zbija PH tylko sposoby napisane wyżej przez zemnie, nie ma innej drogi.
top2107 - 29.03.2014
(29.03.2014, 19:08)edison napisał(a): Od samej wody ro nie spadnie ph tylko twardość...
nikt w tym temacie tego nie twierdził ... zostało tylko napisane, że jeżeli chce się zbijać pH w "miękki" sposób to woda z RO jest niezbędna
najskuteczniejsze zakwaszanie wykonuje się kwasem

, bardzo dobrze sprawdza się HCL
edison - 29.03.2014
Znam ten sposób ale kwasu solnego nie polecam nikomu szczególnie niedoświadczonemu bo póżniej więcej z tego strat niż korzyści.