Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Welon-co to za choroba? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Welon-co to za choroba? (/showthread.php?tid=37916)

1 2 3 4

Welon-co to za choroba? - nadife - 21.02.2014

Witam, mam akwarium 72l, świetlówka Power-glo, filtr Aquael fan 2 plus, temp. 24 stopnie, ph,no2,3 nie wiem, bo na razie jeszcze nie mam testów (zamierzam kupić), rośliny w akwarium: moczarka kanadyjska i anubias, podłoże-czarny żwirek ceramiczny i kostka napowietrzająca. Wodę podmieniam co tydzień, ok 20-30%. W akwarium mam 5 kirysków, glonojada i otoska.
Rybkę karmię najczęściej: Tetra Goldfish Colour Sticks i Tetra Goldfish Pro, czasem urozmaicam dietę: Tetra Min, Tropical pokarm roślinny Bio-vit a dla kirysków pokarm Tropical-kirysek. Teraz dokupiłam kilka nowych pokarmów dla welonki np Tropical Tubivit.
Moja rybka stała się apatyczna, nie chce pływać, a jak pływa to gwałtownie i szybko czasem uderzając przy tym w ścianki akwarium, termometr itp, wygląda jakby miała otwarte pokrywy skrzeli, często leży na dnie i cały czas szybko oddycha, w nocy czasem śpi w samym rogu pod sama powierzchnia wody, troszkę się wybarwiła, poczerniały płetwy odbytowe, zaś płetwa grzbietowa jest ciągle oklapnięta, na początku była stercząca, teraz w ogóle jej nie używa i znajduje się na niej czarny, odstający z góry punkcik, rybka jest na moje oko trochę wzdęta, więc jej dziś nie karmiłam, ogon też ma ciągle przyklapnięty, zwisający do dołu. Jeszcze co mogę dodać to to, że jeden z kirysków (cały czas ten sam) nie opuszcza welonki nawet o krok, non stop "bada" ją swymi wąsikami, czy dziobie, nie wiem jak to nazwać (całe ciało i płetwy).
Co jej może być? I jak to wyleczyć?
Czytałam dużo w internecie na tematy chorób ryb. Czy może to być posocznica?
Dziękuję za pomoc.

RE: Welon-co to za choroba? - mwlo - 21.02.2014

Przydałoby się zdjęcie. Welony mają skłonność do przejadania się. Mają przewód pokarmowy przystosowany do trawienia pokarmu roślinnego. Każdy inny pokarm powinien być podawany rzadko w niewielkich ilościach. Gdy się przeje dochodzi do wzdęcia. W takim przypadku ryba ma problem z utrzymaniem równowagi, może robić fikołki. Gdy choroba postępuje zaczynają jej odstawać łuski i jeśli w miarę szybko się nie zacznie leczyć następuje zgon. Oczywiście trzeba też zrobić głodówkę. Są to ryby towarzyskie i powinno się je trzymać przynajmniej dwie, ale 72l. to za mało na 2 welony. Parametry nieznane, a wysoki poziom pH, NO3 i fosforanów oraz obecność NO2 na pewno jej nie służy.

RE: Welon-co to za choroba? - nadife - 21.02.2014

Chyba dziś nastąpi zgon, z tego co widzę, idę kupię sól i zastosuję
Dołączam dwa zdjęcia. Jedno z czarnym "czymś" na płetwie grzbietowej a drugie jak wygląda i sobie leży już tak trzeci dzień.

Ja tu wyraźnego wzdęcia nie widzę. Sól nie zaszkodzi. A na choroby bakteryjne dobre są tabletki sera baktoforte s. Tylko leczenie raczej trzeba przeprowadzać w innym zbiorniku, bo one niszczą wszystkie bakterie, łącznie z nitryfikacyjnymi i zaburza to równowagę biologiczną w akwarium. Dobre są krótkotrwałe kąpiele, które zaleca producent na opakowaniu tych tabletek- 1 tabl. na 2l. wody 30 minut. Ewentualnie kąpiel w akryflawinie.

Ok. A co jej może być? Zaczyna kłaść się na bok. Czy da się radę ją wyleczyć czy kupować nową rybkę? Już teraz wygląda tak:

Szczerze to wygląda jakby schodziła z tego świata. A co jej jest to trudno stwierdzić na podstawie zdjęć. Można tylko gdybać, ale ja bym poszła po tą sól. A jeśli rybka padnie, to odradzam kupowanie welona. Sama je miałam kiedyś przez kilka lat, ale już bym się nie zdecydowała. W jej miejsce można kupić kilka razbor klinowych, dokupić otosków, bo to też ryby stadne i dorzucić neonów. Ale trzeba też koniecznie sprawdzić parametry wody.

Dobra jest, podmieniłam wodę, wsypałam soli kuchennej niejodowanej (1 płaska łyżeczka na 10l) i czekam.

RE: Welon-co to za choroba? - m u s e - 21.02.2014

Co robi rybka?

RE: Welon-co to za choroba? - KS_ARMANI - 21.02.2014

(21.02.2014, 17:11)nadife napisał(a):  Boże, ile zabawy z jedna rybą. Czy mogę np. tą wyrzucić, podmienić wodę i wpuścić nową?

NO CHYBA SOBIE ROBISZ TERAZ JAJA !!!

Bym chciała tą odratować, ale nie mam pojęcia jak, nawet nie wiem co jej jest. Robię tak jak piszą na forach i będę czekać. Jak nie pomoże to kupię lek Sery- Baktopur.