Woda - problem ! -
Alive - 18.01.2014
Witajcie,
Mianowicie wczoraj założyłem swoje akwarium i pojawił się problem..
Woda zrobiła się mętna..
Żwirek był gotowany i później wypłukany, chyba nie dostatecznie..
Po zalaniu akwarium wsadziłem roślinki, włożyłem sprzęt i dodałem uzdatniacz na odchlorowanie, polecili w akwarystycznym.
Miałem w nim kalcyt, ale później wyczytałem ze wapń powoduje twardnienie wody, więc go wyjąłem, bo nie taka wodę potrzebuje, bo myślę o rybkach do wody miękkiej.
Od wczoraj wszystko chodzi, ale woda jest jeszcze mało przejrzysta, ale widzę że się powoli klaruje, zbornik 130l, filtr kaskadowy FNZ-3 Aquel'a, grzałka 200W Aquel'a, oświetlenie 2x 18W T8, żwirek 0,3-0,6mm, roślinki nie znam nazw, ale mało wymagające, przynajmniej tak mowili w akwarystycznym.. Niektore trzymaja się dobrze, niektóre troszke zmarniały..
Dodatkowo widzę ze na dnie osadza się taki jakby "pył", na roślinkach, na grzałce, i w filtrze tez go jest troche. W filtrze mam wkłady ceramiczne i gąbke(Zastanawialem się czy na góre mogę włożyć cienką warte waty, normalnej waty, może lepiej zatrzymywalo by pył?? co mysliscie?)
Czekam na odpowiedź, pozdrawiam
Ps. Chciałbym jakieś odpowiedzi na zrobienie porządku, ale bez wymiany wody, i robieniu wszystkiego od nowa, chyba że to konieczne..
Pozdrawiam.
Załączam zdjęcia:
http://www.iv.pl/images/10478949295504721340.jpg
http://www.iv.pl/images/59583707654780787689.jpg
http://www.iv.pl/images/56392505080423490931.jpg
http://www.iv.pl/images/43171350239981951283.jpg
RE: Woda - problem ! - oskar777 - 18.01.2014
No faktycznie wielki problem. Kilkanaście godzin od zalania niczego więcej bym się raczej nie spodziewał. Co do odchlorowania wody to znam lepszy sposób- po prostu zostawiasz ja taką jak masz w kranie. Chlor się sam ulotni. Od razu Ci mówię, że oświetlenie jak na taki baniak to bieda z nędzą więc szykuj się na rozbudowę.
RE: Woda - problem ! -
Alive - 18.01.2014
(18.01.2014, 12:40)oskar777 napisał(a): No faktycznie wielki problem. Kilkanaście godzin od zalania niczego więcej bym się raczej nie spodziewał. Co do odchlorowania wody to znam lepszy sposób- po prostu zostawiasz ja taką jak masz w kranie. Chlor się sam ulotni. Od razu Ci mówię, że oświetlenie jak na taki baniak to bieda z nędzą więc szykuj się na rozbudowę.
Póki co, zostaje jak jest, budżet się skończył^^
A światło dla roślin rozumiem?
Co polecasz.
marcin0714 - 18.01.2014
(18.01.2014, 12:49)Alive napisał(a): (18.01.2014, 12:40)oskar777 napisał(a): Od razu Ci mówię, że oświetlenie jak na taki baniak to bieda z nędzą więc szykuj się na rozbudowę.
Co polecasz.
Jak nie chcesz rozbudowywać oświetlenia to po prostu posadź tam kryptokoryny, nużańce, anubiasy czy rogatki. Te rośliny dają radę.
Wyciągnij fitonię z akwarium i wsadź do doniczki.
Płukałeś ceramikę przed włożeniem do filtra?
Alive - 18.01.2014
(18.01.2014, 12:59)marcin0714 napisał(a): (18.01.2014, 12:49)Alive napisał(a): (18.01.2014, 12:40)oskar777 napisał(a): Od razu Ci mówię, że oświetlenie jak na taki baniak to bieda z nędzą więc szykuj się na rozbudowę.
Co polecasz.
Jak nie chcesz rozbudowywać oświetlenia to po prostu posadź tam kryptokoryny, nużańce, anubiasy czy rogatki. Te rośliny dają radę.
Wyciągnij fitonię z akwarium i wsadź do doniczki.
Płukałeś ceramikę przed włożeniem do filtra?
Tak płukałem

Ok, poszukam takich roślinek.
A pomysł z wata? I co myslisz o wodzie, przejdzie?
marcin0714 - 18.01.2014
Jak zbiornik się ustabilizuje to woda będzie przejrzysta.
Watę możesz dać, tylko w taki sposób żeby się nie walała po całym zbiorniku.
Musisz być cierpliwy. Poczytaj trochę o dojrzewaniu i pierwotniakach w akwarium.
Odstaw uzdatniacze wody, są zbędne.
Wyciągnąłeś tą fitonię?
Alive - 18.01.2014
(18.01.2014, 13:56)marcin0714 napisał(a): Jak zbiornik się ustabilizuje to woda będzie przejrzysta.
Watę możesz dać, tylko w taki sposób żeby się nie walała po całym zbiorniku.
Musisz być cierpliwy. Poczytaj trochę o dojrzewaniu i pierwotniakach w akwarium.
Odstaw uzdatniacze wody, są zbędne.
Wyciągnąłeś tą fitonię?
Tak wyciągnąłem, wkręcili że to do akwarium roślinka..
A podczas dojrzewania akwarium muszę robić podmiany wody?
I ile to akwarium musi dojrzewać ok ?
marcin0714 - 19.01.2014
Nie rób podmian, czekaj aż wszystko się ustabilizuje. Tylko przed tym nie wpuszczaj ryb.
Poczytaj o cyklu azotowym i dojrzewaniu a wszystkiego się dowiesz
Alive - 19.01.2014
(19.01.2014, 02:30)marcin0714 napisał(a): Nie rób podmian, czekaj aż wszystko się ustabilizuje. Tylko przed tym nie wpuszczaj ryb.
Poczytaj o cyklu azotowym i dojrzewaniu a wszystkiego się dowiesz 
Dziękuję za rady, dzień 3 a woda już przejrzysta, ale nie klarowana, roślinki jakby szcześliwsze, pył znika, widać wyraźnie, na rybki to jeszcze czas, teraz kupic testy do wody i czekać aż dojrzeje

Pozdrawiam