Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ustawienie dozowania CO 2 z butli - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Chemia wody (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Temat: Ustawienie dozowania CO 2 z butli (/showthread.php?tid=37634)

1 2

Ustawienie dozowania CO 2 z butli - radekg32 - 12.01.2014

Witam,mam taki problem,ze nie moge za nic ustawic poprawnie ilosci co 2 wychodzacego z butli.Wszystko jest nowe,butla,reduktor i zaworek precyzyjny.

Za kazdym razem gdy odkrecam gaz leci niby dobrze 1/2 babelko na sec.po kilku minutach przestaje wogole,wtedy zwiekszam ilosc i leci duzo,zmniejszam leci ok i znowu przestaje.Zaczyna mi juz brakowac cierpliwosci,bo wiecej czasu spedzam na regulacji niz chyba to warte.Macie jakies sugestie jak to dokladnie ustawic ?

Ps: jesli temat istnieje badz nie powinien byc w tym dziale to prosze adminow o przeniesienie.

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - radekg32 - 12.01.2014

(12.01.2014, 20:45)edison napisał(a):  Gdy trochę odkręcisz poczekaj 2 godziny i znowu trochę wyreguluj i poczekaj 2 godziny nie da się tego ustawić w 5 minut na pierwszy raz.
Możliwe że za szybko i za mocno odkręcasz,przykręcasz co2.

Jaki masz reduktor ?

Reduktor mam taki

Ta regulacja troszke bez sensu tak co 2 godz.,reguluje juz ktorys dzien z rzedu i nadal lipa,jak leci dobrze przez jakis czas to potem przestaje,wiec znow popuszczam zawor po chwili leci mozno wiec przykrecam i tak w kolko

(12.01.2014, 23:15)edison napisał(a):  
(12.01.2014, 22:34)radekg32 napisał(a):  Ta regulacja troszke bez sensu tak co 2 godz.
Jeśli nigdy tego nie robiłes to jest najlepszy sposób a jak masz lepszy to się pochwal.
Jeśli skończy się Tobie butla musisz ustawić na nowo więc powinieneś się tej czynności szybko nauczyć , po 3 latach ustawiam na 3 ruchy reduktorem i włala.

Ja reguluje tylko ciśnieniem roboczym czyli reduktorem , nie mam zaworu precyzyjnego bo przy atomizerze nie spełnia swojej roli .

Co znaczy,ze przy atomizerze ?

W takim razie po co sa te zaworki ?Myślałem,że wlasnie to precyzyjnej regulacji wypływu CO 2

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - oskar777 - 13.01.2014

Nie bardzo rozumiem dlaczego po napełnieniu butli ustawiać wszystko od nowa. Po drugie skoro nawet trzeba było by poprawić to nie da się tego ustawić w 3 minuty skoro za pierwszym razem ma czekać 2 godziny po każdej zmianie ustawienia. Już prędzej spodziewałbym się korekty ustawień po obserwacji poziomu CO2 w akwarium. A najbardziej interesuje mnie producent zaworka precyzyjnego. Ja miałem TEKMA i jakoś dawało się ustawić ale po zmianie na Camozzi dopiero zobaczyłem co to znaczy jakość i co za tym idzie łatwość ustawiania. Proponuję ustawianie zacząć od całkowicie zamkniętego zaworka i minimalnymi ruchami powoli zwiększać dawkowanie. Mi się lepiej ustawiało właśnie w ten sposób niż gdy zmniejszałem ilość bąbelków.

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - oskar777 - 13.01.2014

Nadal nie bardzo wiem po kiego grzyba w ogóle dotykać reduktora jak już raz ustawi. Do wymiany butli wystarczy zakręcić na niej zawór i to tyle.

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - oskar777 - 14.01.2014

Jeszcze nie załatwiłem żadnego reduktora zostawiając go odkręcone ani przy migomacie ani w akwarium. Zresztą: "może dojść do uszkodzenia manometrów" nie znaczy, że musi. No ale dobra działajmy zgodnie z instrukcją i nadal nie wiem po co ustawiać wszystko na nowo. Zakładając, że zaworka precyzyjnego w ogóle nie dotykamy to co za problem ustawić na wyjściu z reduktora takie samo ciśnienie jakie było przedtem?

Zresztą z drugiej strony patrząc korekta ustawień może być konieczna już w trakcie sprawnego działania instalacji CO2 więc tak czy inaczej posiadając zwykły dyfuzor czy reaktor i tak trzeba posiadać przyzwoity zaworek precyzyjny by nie dostawać qrwicy za każdym ustawianiem.

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - radekg32 - 14.01.2014

Wiec tak,zakupiłem zwykły najtańszy zaworek w sklepie z art. metalowymi,cena - 7,90 zł. Cool

Udało mi się ustawić dosyć dokładnie około 1/1,5 b/s (liczyłem ilość w ciągu 1 minuty),jak na razie wszystko śmiga w końcu jak trzeba,na 2 zegarze cis. jest miedzy 3 a 5 barów,a z dyfuzora caly czas leci w takim samym tempie. Big Grin

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - oskar777 - 14.01.2014

Z ciekawości zapytam co za zaworek posiadałeś wcześniej?

RE: Ustawienie dozowania CO 2 z butli - klosek - 16.01.2014

Tak to czytam i wymieniłem juz 2 butle.. Jak raz ustawiłem i butla się kończyła to tylko odkręcałem reduktor od butli przykręcałem do nowej i śmigało nie zakręcałem reduktora