Przenosiny do nowego akwarium -
ozion - 27.10.2013
Witam
Do tej pory miałem akwarium 75 l z niezbyt dobrym startem a w nim obsada:
1+1-pielęgnic kakadu
1+1-gupik pawie oczko
11-neon innesa
4-kiryski panda
3-otoski
flora:
nurzaniec olbrzymi
jakaś kryptokoryna
bacopa monnieri
christmas moss
gwiazda wodna
Przed wczoraj przyjechał mój tata z akwarium w aucie 96l (80x30x40) niby dużo większe nie jest ale pozwala mi to na pewnego rodzaju restart z lepszym startem i mam kilka pytań dotyczących przenosin i startu.Pierwsze pytanie brzmi jak to wszystko zorganizować ponieważ ryby zostają ze starego akwa to za bardzo nowe akwarium nie może się odstać czy ta woda którą przeleje ze starego akwarium i stary piasek zapewnią odpowiednią liczbę bakterii?
2.Czy warto dawać jakieś podłoże pod piasek dla roślin (myślałem o zwykłej ziemi ogrodowej) jeżeli w obsadzie mają być kiryski?Jeżeli tak to w jaki sposób mam to zabezpieczyć przed nimi?Czy może lepszym rozwiązaniem będą tabletki włożone w piach?Jeżeli mam pod piachem ziemię ogrodową muszę mieć wodę ro?
3.czy do akwarium 96l wystarczy filtr wewnętrzny aquael fan-2 ewentualnie mogę dorzucić jeszcze jeden (także wewnętrzny) filtr ale nie znam nazwy jest bardzo mały.Czy może trzeba już zainwestować w filtr zewnętrzny lub kaskadę?
4.Grzałka 100 wat wystarczy?
5.Pokrywa przy nowym akwa zawiera 2 lampy:1 sun-glo 20 wat a druga zwykła 18 wat to trochę mało moim zdaniem i montuje jeszcze jedną zwykłą 18 wat.Czy takie oświetlenie wystarczy zbiornik będzie średnio zarośnięty.
5.W starym zbiorniku mam atak glonów głównie na bacopie monnieri przez okres w którym będzie jeszcze w starym zbiorniku będę próbował je wytępić ale jeżeli nie zdołam to warto ją przenosić do nowego zbiornika czy lepiej kupić nowe sadzonki?
RE: Przenosiny do nowego akwarium -
piotrek9.13 - 27.10.2013
woda i filtr stary w nowym akwarium zapewnią odpowiednią ilość bakterii grzałka 100w starczy filtr od biedy by starczył jak masz możliwość to domontuj jeszcze 18w a jak masz pieniądze to zamontuj 3x 24w t5 na stateczniku elektronicznym ja bym nie ryzykował kup nowe roślinki a stare spróbuj odglonić. w piasku za dużo ci nie urośnie wiec nie ma po co dawać ziemię albo tabletki ja bym zmienił podłoże na jakies o frakcji 0,5-2 mm
ozion - 27.10.2013
Bardzo zależy mi na tym piachu i wymyśliłem coś takiego ( zdięcie ). I teraz pytanie to jest bez sensu czy moze ma to jakąś przyszłość?
Legenda
Brązowy-ziemia ogrodowa
Czarny-moskitiera lub inna siatka
Niebieski-żwir granulacji 2 mm
Żułty-piach
Zdiecie prosze odwrócic na bok (lewo)
Grafolog - 27.10.2013
Jeżeli będzie siatka to jaką role ma mieć ziemia skoro korzeń do niej nie przejdzie ?
ja uważam że piasek jest lepszy od żwiru bo syf jest na dnie a nie pod i łatwo odmulić ale fakt na samym piachu ciężko ja kupuje i wsadzam kulki glinowe pod korzeń i jakoś to hula przy mało wymagających roślinach , z ziemia mam drógi zbiornik mniejszy 30 l ale tam mam same gupiki i roślinny według mnie lepiej rosną
Uważam że jeżeli ziemie dasz na środek po bokach duża ilość piasku zrobisz coś ala ramkę i solidną warstwe piachu na to dasz to kiryski się nie dokopią ale ty przy wsadzaniu musisz uważać i światło nie może dochodzić do ziemi bo nie odpędzisz się od glonów.
Są też kupne podłoża ale to już zależy od twoich finansów tam sprawa łatwiejsza jest.
Pozdrawiam
ozion - 27.10.2013
Wydawało mi się że korzeń przejdzie przez siatkę. A jakie podłoże byś polecił i ile miało by go być.
Cyber554 - 27.10.2013
Sam mam akwa 54l na ziemi ogrodowej z brico marshe a na tym moskitiere taką na okna przed owadami chroni i to przysypane żwirkiem 2-5 mm. Rośliny prawie wszystkie zapuściły korzenie przez siatkę i trzymają sie tak mocno że trzeba trochę siły żeby je wyrwać. Rosną bardzo ładnie. Nie wiem jak to będzie przy piasku rosło. Jak ziarna piasku będą trochę grubsze a nie taki pył to powinno być ok.
Tylko trochę możę to być ryzykowne przy kiryskach. Ale cóż musisz uczyć się na własnych błędach. W najgorszym wypadku będzie cię czekać restart akwarium. A w najlepszym to chyba każdy może sobie wyobrazić.
Grafolog - 27.10.2013
Ponieważ jak już wspomniałem ja tego nie stosuje u siebie nie było to na moją kieszeń chociaż jak bym teraz zakładał to pewnie bym się skusił na to bo kulki glinowe też kosztują

, wiedzę na temat tego posiadam teoretyczną od innych z tego Forum wiec lepiej żeby się wypowiedział ktoś kto to praktykuje i dokładnie ci polecił daną markę wiem że kolega Edison posiada tak ową wiedzę wiec pewnie jak się do niego uśmiechniesz to ci pomoże
Pozdrawiam
mcda-p - 28.10.2013
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): Pierwsze pytanie brzmi jak to wszystko zorganizować ponieważ ryby zostają ze starego akwa to za bardzo nowe akwarium nie może się odstać czy ta woda którą przeleje ze starego akwarium i stary piasek zapewnią odpowiednią liczbę bakterii?
Rozumiem, że rezygnujesz zupełnie z prowadzenia poprzedniego zbiornika - wszystko przenosisz do 90l. W takim razie nic prostszego! Woda, działający filtr, podłoże przenosisz w całości tam. Ryby na te kilka godzin pracy odławiasz gdzieś na bok. Dalej odlewasz tyle wody ile się da do jakiś pojemników. Nowe stawiasz, wykładasz w nim podłoże, zalewasz częściowo wodą, sadzisz ziele, uzupełniasz wodę, montujesz sprzęt i możesz wpuścić ryby.
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): 2.Czy warto dawać jakieś podłoże pod piasek dla roślin (myślałem o zwykłej ziemi ogrodowej) jeżeli w obsadzie mają być kiryski?Jeżeli tak to w jaki sposób mam to zabezpieczyć przed nimi?Czy może lepszym rozwiązaniem będą tabletki włożone w piach?Jeżeli mam pod piachem ziemię ogrodową muszę mieć wodę ro?
Skoro piach ma być docelowym podłożem, spokojnie daj na spód ziemię, przykryj siatką i zasyp piachem. Żwir pod piachem z czasem by wyszedł na wierzch, pomysł z 3 warstwami podłoża+ 2 warstwy siatki to już przesada. Gwarantuję że tak przygotowane podłoże będzie żyzne i bardzo sprzyjające ukorzenianiu.
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): 3.czy do akwarium 96l wystarczy filtr wewnętrzny aquael fan-2 ewentualnie mogę dorzucić jeszcze jeden (także wewnętrzny) filtr ale nie znam nazwy jest bardzo mały.Czy może trzeba już zainwestować w filtr zewnętrzny lub kaskadę?
Filtr Fan2 powinien wystarczyć ale jak dołożysz jakiś drugi skoro go masz -nie zaszkodzi.
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): 4.Grzałka 100 wat wystarczy?
Tak, w zupełności.
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): 5.Pokrywa przy nowym akwa zawiera 2 lampy:1 sun-glo 20 wat a druga zwykła 18 wat to trochę mało moim zdaniem i montuje jeszcze jedną zwykłą 18 wat.Czy takie oświetlenie wystarczy zbiornik będzie średnio zarośnięty.
Przy twoich roślinach tylko gwiazda może narzekać na to oświetlenie - reszta sobie poradzi.
(27.10.2013, 13:02)ozion napisał(a): 5.W starym zbiorniku mam atak glonów głównie na bacopie monnieri przez okres w którym będzie jeszcze w starym zbiorniku będę próbował je wytępić ale jeżeli nie zdołam to warto ją przenosić do nowego zbiornika czy lepiej kupić nowe sadzonki?
Podepnij się z bimbrownią, bacopa ruszy a glony zaczną obumierać.