Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Molinezje zdjadające rośliny - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Molinezje zdjadające rośliny (/showthread.php?tid=36954)

1 2

Molinezje zdjadające rośliny - Metallica18123 - 16.10.2013

Kolejnym moim problemem w akwarystyce są molinezje obgryzają rośliny strasznie mnie to denerwuje słyszałem żeby dawać im sałatę wyparzona czy to coś wgl daje? zastanawiam się nad oddaniem moich molinezji :
moja obsada :
-16neonów
-5 kirysków spiżowych
- glonojad ple coś tam albiono
- harem kakadu 1+2
No i właśnie molinezje 2x które mam ochotę zamordować, błagam o pomoc bo podobają się one mojej żonie Smile

Poprawiam tytuł i popracuj nad ortografią - BH88

RE: molinezje probblem!!!!! - NatalieVonMoon - 16.10.2013

Miałam w życiu dużo molinezji i to różnych i nigdy nie było problemu z obgryzaniem roślin. Szczerze wątpię że obgryzają rośliny, one nie mają szczęki na tyle silnej by obgryzać zdrowe rośliny. Mogą jedynie obskuwywać chore, obumarłe liście a to jest duży plus i pożyteczne działanie z ich strony.
Najpierw więc upewnij się że to one są sprawcami. Mogą objadać rośliny ślimaki, albo w roślinach tworzą się dziury i ubytki bo rośliny chorują.

Jeżeli faktycznie to robią [w co wątpię] to świadczy to jedynie o braku w ich diecie pokarmu roślinnego. Nie dziw się i denerwuj na siebie a nie na rybki bo one winne nie są. Te ryby bardzo potrzebują roślinnego pokarmu. Możesz pokarm podstawowy płatkowany wymieszać z roślinnym płatkowanym. Do tego rybom dawać roślinne mrożonki które też dostajesz w zoologicznym.

I jakiej wielkości masz akwarium? Dla tych ryb minimalne akwarium powinno wynosić 100l. Potrzebują dużo przestrzeni do pływania. Ja hodowałam w akwarium 80l i widać było że brak im miejsca. Dlatego, chodź uwielbiam te ryby, więcej już ich nie hodowałam.

Pozdrawiam.

RE: molinezje probblem!!!!! - mcda-p - 16.10.2013

Jaki litraż, jakie rośliny?
Wprowadź pokarm roślinny np. spirulinę (płatki/granulki).

RE: molinezje probblem!!!!! - Metallica18123 - 16.10.2013

112l mam 2 rodzaje roslin cabomba aquatica ja zjadaja ewidentnie moge nawet filmik nagrac i wrzucic Smile druga roslina lisciasta nie pamietam nazwy jej nie dotykaja pokarm daje suprvit tropical

RE: molinezje probblem!!!!! - mcda-p - 17.10.2013

Przede wszystkim musisz rybom urozmaicić dietę. Nie mogą jeść co dzień tych samych płatków. Kup całą linię np. jajeczny, wieloskładnikowy, roślinny + spirulinę i jakieś mrożonki (artemia, dafnia, cyklop, wodzień). Ta kabomba to ci rośnie czy raczej obumiera? To wymagająca roślina a podejrzewam że masz standardowe oświetlenie i raczej nie nawozisz a co za tym idzie roślina raczej nie trzyma się długo w zbiorniku, mam rację?

RE: molinezje probblem!!!!! - Metallica18123 - 17.10.2013

mam podobno specjalne oswietlenie do roslin 50zl za swietlowe dalem nawozilem korzenie przed wsadzaniem takimi tabletkami roslinka rosnie doskonale wypuszcza nowe korzenie i pnie sie w gore mysle ze moze to byc wina pokarmu i urozmaice diete ale dopiero po 10 Wink listopada Smile

RE: molinezje probblem!!!!! - mcda-p - 17.10.2013

W oświetleniu liczą się przede wszystkim Waty, a jeśli masz jedną świetlówkę 18W (pewnie floraGLO lub coś w ten deseń) to i tak za mało dla tego typu rośliny, barwa barwą, ale potrzebne będzie więcej mocy. Musiały by być ze dwie żeby to jakoś rosło. Chyba że posiadasz podobną do kabomby limnofilę, ale już koniec OT na ten temat Smile

RE: molinezje probblem!!!!! - Metallica18123 - 17.10.2013

oto ona tak masz racje 18W mam jedna niestety nie stac mnie w tym mieiacu na zakup drugiej moze w przyszlym oto załącznik z roslina czy wypuszczony korzeń widoczny na zdjęciu trzeba odciąć i zasadzić obok jako nowa roslinka?

RE: molinezje probblem!!!!! - mcda-p - 18.10.2013

Takie korzenie to normalna rzecz ,większość łodygowców takie wypuszcza. Przycinasz na połowie wysokości i sadzisz w podłoże, odcięta część się przyjmie bez względu na to czy posiada korzonek czy nie. Drugą świetlówkę kup zwykłą, o białej dziennej barwie.

RE: molinezje probblem!!!!! - bartosz_b - 23.10.2013

Witam
Mam dokładnie ten sam problem z molinezjami. Mam 4 sztuki i w przeciągu kilku dni wykończyły mi cały zagajnik moczarki. I jestem pewny że to one ją obgryzają bo widziałem to naocznie. Na szczęście cabomba im chyba nie smakuje bo nie ruszają jej. Dostają codziennie mieszany pokarm zarówno rośliny w płatkach jak i ochotkę, oprócz tego zauważyłem że chyba bardzo im smakują tabletki korzenne dla ryb dennych bo nie chcą się od nich odkleić jak już je poczują.
Będę chyba próbował opcję z liściem sałaty