Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Wolne Akwarium 450 L - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Wolne Akwarium 450 L (/showthread.php?tid=36697)

1 2

Wolne Akwarium 450 L - SuperAQUA24 - 02.09.2013

Witam Serdecznie, mam do dyspozycji akwarium o rozmiarze 150x50x60. Chciałbym je jakoś fajnie zagospodarować. Środki pieniężne wiadomo w pewnym stopniu ograniczone.

Co polecacie aby do takiego akwarium wpuścić? Proszę o pomoc. Bo ja nie mam pomysłu. Z góry serdecznie dziękuję!

RE: Wolne Akwarium 450 L - marian_95 - 02.09.2013

No to zależy od Ciebie, jaki biotop Ci się podoba? Czy może jakieś określone gatunki ryb? I sprawa taka jaką masz wodę w kranie tzn. jej parametry.Wink

RE: Wolne Akwarium 450 L - SuperAQUA24 - 02.09.2013

(02.09.2013, 20:37)marian_95 napisał(a):  No to zależy od Ciebie, jaki biotop Ci się podoba? Czy może jakieś określone gatunki ryb? I sprawa taka jaką masz wodę w kranie tzn. jej parametry.Wink

Wiem, że to wszystko zależy ode mnie. Przede wszystkim chciałbym tam wpuścić dorosłe i duże glonojady tak bym mógł osiągnąć z nimi sukces. Mam dużą samicę taka z 15 cm oraz samca około 11 cm. Obecnie przebywają w innych osobnych zbiornikach ale czas na połączenie. Chciałbym aby z nich coś wyszło.

Co do biotopu i wpuszczenia tam narybku to nie wiem co będzie dobre tak by pogodzić ze sobą hmm rozmnażanie glonojadów z rozmnażaniem innych ryb. Dlatego poprosiłem o pomoc. Chciałbym się bardziej poświęcić akwarystyce niż do tej pory.

Czyli miałby to być zbiornik w którym głównymi mieszkańcami będą te ryby, teraz tak co to za glonojady, możesz coś więcej o nich powiedzieć, to zbrojniki niebieskie, czy jakiś inny gatunek? Najlepiej zapodaj foteWink

RE: Wolne Akwarium 450 L - SuperAQUA24 - 02.09.2013

(02.09.2013, 20:49)marian_95 napisał(a):  Czyli miałby to być zbiornik w którym głównymi mieszkańcami będą te ryby, teraz tak co to za glonojady, możesz coś więcej o nich powiedzieć, to zbrojniki niebieskie, czy jakiś inny gatunek? Najlepiej zapodaj foteWink
Są to zbrojniki niebieskie. Zdjęcia mogę podesłać jutro rana samiczki a samca pod koniec tygodnia bo jestem od niego oddalony o ponad 100 km. Nie chciałbym z tego akwarium zrobić następnej wylęgarni gupików czy coś podobnego. Chciałbym coś bardziej ambitniejszego.

Jeżeli to będzie zbiornik tarliskowy to raczej inne gatunki ryb odpadają. Co do rozmnożenia ich to Ci nie podpowiem bo nie mam pojęcia o tymTongue

Jednak jakbyś odpuścił ich rozmnażanie można by z tego dużego akwa zrobić coś nie przeciętnego.

RE: Wolne Akwarium 450 L - mijagi003 - 02.09.2013

Same glonojady w 450 litrach to raczej kiepski pomysl Tongue

RE: Wolne Akwarium 450 L - czubatka - 02.09.2013

Ja na twoim miejscu kupił bym jakieś ryby które trzymają się ławicach np. neonki ,a do tego jakieś większe ryby ale takie które nie interesowały by się neonki ( jedzenie) np. skalary , paletki - Takie akwarium mi się marzy. : ) Oczywiście do mojej propozycji nie wpuszczasz glonojadów .

Pozdrawiam

RE: Wolne Akwarium 450 L - KS_ARMANI - 03.09.2013

Paletki dla początkującego? Raczej wątpie. Poza tym jest dużo więcej ładniejszych ryb ławicowych niż obyte neony.

RE: Wolne Akwarium 450 L - Carlosuk - 03.09.2013

(02.09.2013, 20:33)SuperAQUA24 napisał(a):  Co polecacie aby do takiego akwarium
Ja ci polecę jedno zainwestuj w dobry sprzęt,czyli filtracje i.t.d. bo ryby będą prawie wszędzie pływać ale nie będą się rozmnażać w gnojowce.
Wildze ze każdy ma wizje wrzucę dwie rybki i będą się rozmnażały ale niestety na to ma wpływ kilka czynników takich jak woda,oświetlenie,temperatura kryjówki i stres.
Moje Zbrojniki Niebieskie mnożyły się jak szalone tylko z taka różnica ze ja nie ingerowałem w ich życie oprócz podmian wodyBig Grin