Karmienie brzanek mięsem -
kirysek12345 - 16.08.2013
Chciałbym moim rybkom urozmaicić trochę dietę i na pewnej stronie gdzie znajdowała sie tzw. akwarystyczna książka kucharska znalazłem "przepis". Pierś z kurczaka którą należało zetrzeć na tarce i podać rybkom. Co o tym sądzicie? Jeszcze chciałem zapytać ponieważ tam nie pisało czy to chodzi o surowe mięso czy o gotowane. Posiadam przanki purpurowe różowe zielone i pięciopręgie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
RE: Karmienie brzanek mięsem -
dawidryba - 17.09.2013
Ja mam kolegę, który trze zamrożone serce świni do akwarium. Ryby żyją i są chyba zadowolone.
VerteQ - 17.09.2013
Nie odkopuj starych tematów !
dawidryba - 23.09.2013
Chodzę po forum i odpowiadam na temat otwarte... komuś może się przydać, a jeśli Tobie to nie odpowiada VerteQ to napisz petycje do moderatorów o usuwanie starych tematów.
bobi - 23.09.2013
Ja kupuje serca indycze ... mielę w maszynce dwa, trzy razy i mrożę. Moje rybcie je uwielbiają.
Kaef - 23.09.2013
Nie karmi się ryb mięsem drobiowym. Jako jedyny pokarm mięsny podaje się serce wołowe, ale dłuższe karmienie prowadzi także do otłuszczania ryb. Jako urozmaicenie powinno się podawać naturalne pokarmy mrożone lub żywe (larwy owadów, skorupiaki,mięczaki) oraz mięso ryb morskich.
bobi - 24.09.2013
Od iluś lat hoduje paletki i podaje im i serce wołowe i indycze. Ostatnio częściej indycze bo łatwiej je zdobyć. Poczytaj nasze forum
http://www.discus.org.pl/smf/index.php i nie pisz więcej takich bzdur o mięsie drobiowym.
Kaef - 24.09.2013
(24.09.2013, 12:53)edison napisał(a): To ja się pytam gdzie w naturze ryby to jedzą?
Odpowie ktoś z sensem na ostatnie pytanie?
Myślę, że Bobi odpowie
Co do paletek to zauważ, że dieta osobników żyjących w naturze w większości składa się z roślin, resztę stanowią inne organizmy wodne (larwy owadów, narybek, drobne skorupiaki itp). Mięsa zwierząt ciepłokrwistych nie zaobserwowano.
Kaef - 24.09.2013
Nie pisałem tego do Ciebie. I dokładnie zgadzam się z Twoim poprzednim postem