Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Chora brzanka rekinia - pomocy? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Chora brzanka rekinia - pomocy? (/showthread.php?tid=35264)

1 2 3

Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 26.02.2013

Od tygodnia (wtedy coś zauważyłem) borykam się z choroba w moim akwarium. Mam jedynie test PH - które wynosi 7. Regularnie co tydzień podmieniam wodę - około 30 %. Temperatura wody w zbiorniku wynosi 26 stopni.

Przed kilkoma dniami zdechła mi bocja tygrysia, wydawało mi się początkowo że to ospa ale Costaforte nie pomogło. Gdy rybka padła zauważyłem jakby na pyszczku miała lekką watę. Przegrzebałem internet i wszystko wskazuje, że to może być pleśniawka.

Obecnie choruje mi brzanka rekinia. Przy pyszczku ma biały nalot i jakby jej brakowało kilka łusek, a może po prostu zostały zainfekowane przez grzyba. Nie jestem doświadczonym akwarystą bo zbiornik założyłem w połowie stycznia. Zrobiłem rybce kąpiel w roztworze soli, dziś jakby lekko odżyła (nie pływa juz w jednym miejscu, nawet zaczęła przyjmować pokarm. Moze jakieś rady?

Czy dodawać do akwarium profilaktycznie FMC, żeby osłonić inne rybki ( dwa zbrojniki, cztery kosiarki, trzy barwniaki czerwonobrązowe oraz jedną molinezje).

Chciałbym też dokupić kilka rybek, nieco zmienić obsadę, ale nie wiem czy to jest odpowiedni moment.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - top2107 - 26.02.2013

- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
- obecność żywych roślin(ilość i gatunki, ocena kondycji)
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium).
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy)

to wyjątki z regulaminu, jak podasz to może coś się uda pomóc

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 26.02.2013

1. Rybki karmię dwa razy dziennie płatki wieloskładnikowe, oraz tabletki dla ryb dennych, jakieś 8 na dzień.
2. 112 litrów
3. 3 - Bawniaki Czerwonobrzuche, 1 molinezja (do oddania), 4 kosiarki, 2 - glonojady,
4. Sporo trawek, trzy spore rośliny szerokolistne, niestety nie znam nazw, zerkając na moje wątki (jest temat na części forum poświęconej roślinom - zdjęcia). Młode liście rosną ładnie, stare zczerniały i musiałem je usunąć.
5. akwarium dojrzało około 3 tygodni (brakowało 2 dni).
6. Filtr JP-022F 600/h, grzałka 100 W, pokrywa z dwiema świetlówkami 18 W - włączona około 8 H dziennie.

Po około dwóch tygodniach od powstania akwarium, dokupiłem korzeń, niestety nie wyparzyłem( nie wygotowałem w soli) przed włożeniem bo powiedziano mi że jest gotowy do włożenia na już ( teraz już wiem że zanim coś zrobie to najpierw poczytam i popytam w kilku źródłach). Korzeń barwił wodę i po około tygodniu pojawiła się na nim pleśń. Obecnie wygotowałem go i ponownie włożyłem do akwarium.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - top2107 - 26.02.2013

ja bym dał ten odkażacz ... masz coś nie tak z wodą, a ryby pewnie chorują na pleśniawkę ... ryby często chorują na to jak jest zbyt niska temp. więc pytanie czy dobrze pokazuje termometr temp.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 27.02.2013

hmmmmmm o tym nie pomyślałem, postaram się jeszcze dziś to sprawdzić i napiszę jak to wygląda

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - klosek - 27.02.2013

A to że masz nie odpowiednią obsadę co do wielkości akwarium też na pewno nie pomaga. Brzanka rośnie do 30 cm czyli praktycznie do połowy długości twojego akwarium, reszta obsady też beznadziejna.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - top2107 - 27.02.2013

(27.02.2013, 10:13)klosek napisał(a):  A to że masz nie odpowiednią obsadę co do wielkości akwarium też na pewno nie pomaga. Brzanka rośnie do 30 cm czyli praktycznie do połowy długości twojego akwarium, reszta obsady też beznadziejna.

co do obsady to oczywista oczywistość, ale jak na początek, to podejrzewam, że ryby są małe więc to nie jest bezpośredni powód choroby

sporo by pomogło dodanie fotki akwarium, w miare czytelnej oczywiście

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 27.02.2013

(27.02.2013, 10:13)klosek napisał(a):  A to że masz nie odpowiednią obsadę co do wielkości akwarium też na pewno nie pomaga. Brzanka rośnie do 30 cm czyli praktycznie do połowy długości twojego akwarium, reszta obsady też beznadziejna.

Obsada ok pewnie masz rację? Ale to nadal nie mam nic co pomogło by mi w temacie choroby.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 01.03.2013

Temperaturę sprawdziłem i wynosi 25-26 stopni z wskazaniem na górną granicę.

W załącznikach przedstawiam fotki akwarium.

Dodam, że od dwóch dni Brzanki już nie ma, ale nie chcę by pozostałe ryby się pochorowały dlatego proszę o pomoc.

RE: Chora brzanka rekinia - pomocy? - Kula_FCI - 01.03.2013

Skusiłem się na dwie bocje siatkowe... niestety przyniosłem z nimi ospę. Zaaplikowałem odpowiednią dawkę Costaforte wyłączyłem oświetlenie, zwiększyłem ruch wody by zwiększyć natlenienie i czekam. Czy mogę coś jeszcze zrobić?