Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Krewetki a ślimak Anentome Helena - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Krewetki a ślimak Anentome Helena (/showthread.php?tid=33616)

Krewetki a ślimak Anentome Helena - j11w - 03.09.2012

Witam
Mam pytanie czy ktoś ma wiedzę na temat czy ślimak Anentome Helena zjada krewetki?
Bo na tym zdjęciu przedstawiam jak moje krewetki ze ślimaczkami jedzą pokarm.
A widziałem już sytuacje kilka krotnie jak ślimak zjadał krewetkę!
Co prawda nie widziałem jak ją łapał bo to chyba nie realne ale mógł ją dopaść w trakcie jedzenia. Co wy na to?
Jak się mi uda to zrobię jeszcze fotkę jak je zjada.Sad

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - klosek - 03.09.2012

Ślimak zje krewetke ponieważ nie ma swojego naturalnego pokarmu czyli innych ślimaków u mnie helenka wpierdziela świderki ;], ale żeby zjeść krewetke to ona musi być chora lub martwa

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - Akwarystyka - 03.09.2012

Nie wydaje mi sie ,zeby mogl zjesc krewetke Smile Krewetki sa bardzo szybkie i przy odpowiedniej liczbie kryjowek nawet rybką ciezko je zlapac Smile

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - asz32 - 03.09.2012

Helenka nigdy nie zje zdrowej krewetki, zjada jedynie martwe lub chore a świderki to ulubiony pokarm Helenek...

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - klosek - 03.09.2012

(03.09.2012, 22:12)asz32 napisał(a):  Helenka nigdy nie zje zdrowej krewetki, zjada jedynie martwe lub chore a świderki to ulubiony pokarm Helenek...

Co racja to racja 1 na tydzień wpiernicza dobrze że mam tylko jedną, mam nadzieje że świderki zdąża się rozmnożyć zanim zje wszystkie

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - Mioduch - 03.09.2012

Helenki u mnie zjadaja krewetki jak jakas padnie tylko,
zauywazylem tez ze podjadaja pokarm kiryskow bo slimaki chyba juz wszystkie wyjadly

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - asz32 - 04.09.2012

(03.09.2012, 22:22)klosek napisał(a):  
(03.09.2012, 22:12)asz32 napisał(a):  Helenka nigdy nie zje zdrowej krewetki, zjada jedynie martwe lub chore a świderki to ulubiony pokarm Helenek...

Co racja to racja 1 na tydzień wpiernicza dobrze że mam tylko jedną, mam nadzieje że świderki zdąża się rozmnożyć zanim zje wszystkie
ja mam dwie w 30l i zjadły mi całą rodzinkę świderków, teraz próbuję to odbudować, ale coś ciężko mi idzie (kilka świderków w 18,5l - czekam na większą populację), ostatnio wrzuciłam im 3 spore świderki i dwa dni później były już tylko trzy puste spore muszelki Smile
(03.09.2012, 22:43)Mioduch napisał(a):  Helenki u mnie zjadaja krewetki jak jakas padnie tylko,
zauywazylem tez ze podjadaja pokarm kiryskow bo slimaki chyba juz wszystkie wyjadly
tak Helenki podjadają tabletki dla zbrojników itp.oraz pokarm dla krewetek i dobrze bo coś jeść muszą, sama je tym dokarmiam

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - j11w - 04.09.2012

Raczej mi ich nie braknie bo mam ich sporo i są to redki, ale żal ich trochę bo to morderstwo w moim domu.

RE: Krewetki a ślimak Anentome Helena - klosek - 04.09.2012

takie są prawa natury niestety ;] więc nie ma po co być ci ich żal w naturze z tych jajek co nosi jedna krewetka pewnie do dorosłości dożywa 1 czy 2 a w akwa często są wszystkie