obsada do akwarium 172 l. proszę o pomoc -
desmont05pl - 31.08.2012
Witam, jestem nowy na forum i mam na imię Karol. Już od miesiąca czytam posty na tym świetnym forum. Mam kilka pytań co do obsady. Akwarium zalałem w 27.08.2012 i teraz dojrzewa do przyjęcia rybek. Podłoże to 3cm ziemi ogrodowej i 2cm żwirku ceramicznego. Roślinki kupiłem na allegro ale już nie pamiętam nazw. Już kiedyś miałem akwarium przez 6 lat nawet z niezłymi skutkami. Miałem molinezje neonki itp.
Teraz wymarzyłem sobie taką obsadę:
- pielęgniczka żółta (Apistogramma Borellii) 1+1
- nepalka (Garra Flavatra określana też jako Panda Garra) 8szt
- Bojownik 3+1
- pielęgniczka boliwijska (Microgeophagus Altispinosus) 1+1
Ewentualnie może jeszcze kilka sztuk jakiś rybek. Może coś zaproponujecie.
Prosiłbym o opinie na temat zaproponowanego przeze mnie zestawu.
RE: obsada do akwarium 172 l. proszę o pomoc -
klosek - 31.08.2012
Nie znam się za bardzo na pielęgnicach ale znam za to bojowniki i wydaje mi się że trzymanie bojowników razem z pielęgnicami lepiej nie trzymać to są bojowe gatunki.
Druga sprawa to albo za dużo ziemi albo za mało żwiru jak dla mnie
desmont05pl - 31.08.2012
Nigdy nie miałem bojownika, ale czytałem, że jeśli samiec ma haremik to nie zaczepia innych rybek. A te pielęgniczki też są spokojne. A co do ziemi to miejscami jest więcej miejscami jest mniej

to tak na oko
justyna210199019 - 31.08.2012
(31.08.2012, 17:27)klosek napisał(a): Nie znam się za bardzo na pielęgnicach ale znam za to bojowniki i wydaje mi się że trzymanie bojowników razem z pielęgnicami lepiej nie trzymać to są bojowe gatunki.
Druga sprawa to albo za dużo ziemi albo za mało żwiru jak dla mnie
Bojowniki mają różne charaktery (podobnie jak ludzie) - są takie, które innymi rybami się nie interesują, ale są też takie, które zaczepiają/podgryzają inne ryby - zazwyczaj mniejsze bądź z długimi/dużymi płetwami jak gupiki, skalary itp.
desmont05pl - 31.08.2012
No właśnie. Dodam że chciałbym uzyskać ph ok. 6.5 a twardość ogólną w granicach 8-14. Niestety teraz mam problem bo mam twardość na poziomie 21, ale kupiłem dziś torf granulowany do filtra. Planuje też dokupić lignitu, mam obecnie ok. kilogram lignitu. Chcę wrzucić jeszcze z 8kg.
Saletra - 31.08.2012
Podaj dokładne wymiary bo akwarium chyba niestandardowe.Trochę za duże akwarium na pielęgniczki,ja bym pomyślał nad pielęgnicami.
A co do bojownika i pielęgniczek- mogą być,ale jak mamy akwarium 100l+ I jest dosyć bogate w kryjówki.
desmont05pl - 31.08.2012
wymiary to 108 długości 40 wysokości 40 szerokości. a czemu zbyt duże na pielęgniczki? Myślałem że im większe tym rybkom lepiej. Kryjówek będzie sporo. Niedługo dodam może jakieś zdjęcia do galerii.
Saletra - 31.08.2012
...Ale czy lepiej dla akwarysty?
W takim akwarium , trudno będzie dostrzeć 5-7cm maluchy,w takim akwarium mógłbyś mieć parke meek+ parke zebra, lub parke meek + parke ellioti.ellioti + akary błękitne Ew. Zebry+miodowe , dużo tego,jak cie to interesuje to PW polecam. Masz duże dno, a to u pielęgnic ważne, mógłbyś mieć jedną dużą parke ryb, np. niebieskołuskie,akary pomarańczowopłetwowe, nikaraguańskie.
Wszystko zależy to co ci się podoba,byle nie przesadzić. A widok wielkich ryb z narybkiem-cudo.
desmont05pl - 01.09.2012
Tylko że nie za bardzo mi się osobiście podobają te duże pielęgnice. Myślałem na początku nad zrobieniem malawi, ale tam raczej roślinki odpadają, więc zdecydowałem się na takie trochę ogólne. Z dużymi pielęgnicami już bym nie mógł trzymać jakiś mniejszych rybek bo podczas tarła to by mi je powybijały....
klosek - 01.09.2012
Saletra dlaczego wiecznie namawiasz wszystkich na duże pielęgnice. Ja np nic fajnego nie widze w trzymaniu 5 ryb w 200l zbiorniku lepiej żeby tych rybek było 50 ale jak kto woli i nie ma co nikogo namawiać