Jakie roślinki kupować -
klosek - 27.08.2012
Witam zastanawia mnie jakie macie doświadczenia z roślinkami in vitro czy warto takie kupować czy lepiej takie w koszykach ?
RE: Jakie roślinki kupować -
KORNEL - 27.08.2012
Ja z in-vitro nie mam żadnych doświadczeń, ale czytałem, że ludzie sobie chwalą, bo ładnie się przyjmują i jest dużo sadzonek. Ja polecam zwykłe w koszykach, ale ze sklepu zoologicznego gdzie można zobaczyć, dotknąć i macnąć jak to wszystko wygląda.
klosek - 27.08.2012
Allegro już kupiłem i dziękuje wole pojeździć po sklepach ;] Tylko włanie nie wiem czy invitro czy koszyki
KORNEL - 28.08.2012
Ja tylko raz kupiłem kilka roślin z allegro i jestem zadowolony, oczywiście były to oferowane rośliny od prywatnego akwarysty który robił porządki w zbiorniku, ale to co było na zdjęciach to do mnie przyszło plus do tego kilka gratisów. Takie aukcje można polecić, a nie milion dwieście gatunków i co z tego jak po jednym kłączu czy gałązce, to po prostu się nie opłaca i szkoda pieniędzy na to. Zwykłe ze sklepu też polecam, ale trzeba dokładnie obejrzeć jak wyglądają.
krzysztof903 - 28.08.2012
ja osobiście tylko kupuje od prywatnych hodowców i nigdy nie miałem kłopotu, ale czy jest różnica między naturalnymi sadzonkami a laboratoryjnie "stworzonymi" to nie wiem dokładnie. Podobno nie ma różnicy.
Angelika - 29.08.2012
Ja mam tylko in-vitro, ilośc sadzonek ogromna, jak się porozrasta, to przepięknie wygląda. Polecam jak najbardziej, czekać trzeba zanim wszystko urośnie, ale za cenę ok 18 złotych to mamy roślin mnóstwo.
Co najważniejsze, małe sadzonki in-vitro sadzi się blisko siebie, a po kilku tygodniach, jak pójdą w górę, mamy piękną gęstą roślinność.
KORNEL - 29.08.2012
Tak, ale trzeba mieć w miarę dobre światełko, żeby docierało do tych maleńkich sadzonek, jak takie się posiada to problemu nie ma.
klosek - 29.08.2012
A no własnie do tego dochodzą moje kirysy i takie sadzonki chybą odpadają
KORNEL - 29.08.2012
Przemyśl sobie te in-vitro ja nie odradzam, ale możesz mieć z nimi problemy, są małe, a Ty masz jeszcze kirysy, mogą podkopywać małe sadzonki, nie to co duże rośliny. Jeszcze sprawa z oświetleniem jakie posiadasz??
klosek - 29.08.2012
oświetlenie 15 w świetlówka + dołożyłem 15 w zwykłą zarówkę energooszczędną więc licząc wat na litr to wychodzi dość sporo nawet nie wiem czy nie za dużo ;]