Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pomoc z osprzętem itp. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Sprzęt (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Temat: Pomoc z osprzętem itp. (/showthread.php?tid=32947)

1 2 3

Pomoc z osprzętem itp. - sarosiu - 25.06.2012

Hajo mam proźbę chciałbym się dowiedzieć jakie filtry mam kupić do 112l lub do 200l (i najlepiej doradzcie jakie akwarium będzie lepsze dla mnie Smile ).
Filtry to ile i jakie cena niegra roli.
Najlepiej aby byłe na allegro np kubełek bo się na filtrach nieznam a chcę kupić nowe osprzęty i czy warto kupić Co2 butle itp.

RE: Help:) - dbamian - 25.06.2012

Im większe tym lepsze Smile
Dwusetka ma większe możliwości, jeśli chodzi o obsadę, bo aranżacja zależy od akwarysty. Wink

Co do filtra to Ci nie pomogę, nigdy nie interesowałem się sprzętem do większych baniaków, ale koledzy Ci na pewno pomogą jeżeli poprawisz temat, bo samo "HelpSmile" nic nie mówi a tylko prosi o "wjazd" moderatorów i bana. Tongue
Powinieneś umieścić ten temat w dziale: "Sprzęt"

Butle Co2 warto kupić, jeżeli:
będziesz miał podłoże z substratami
światło 0,5 w/l lub więcej (oczywiście bez przesady Wink)
będziesz lał nawozy.
Oczywiście do łatwych w uprawie roślinek to nie jest potrzebne, ale do tych bardziej wymagających już tak.

Zanim się weźmiesz za zalewanie to poczytaj o podstawach.

Pozdrawiam. Smile

RE: Help:) - sarosiu - 25.06.2012

Zalane są obsady itp ale ja nowy jestem w tych sprzętach obsady itp to luzil w 112l to są ramirezy parka 8kirysów 6 otsków i 15neona czerwonego a 200l to pyszczaki i ogólnie poszperałem i piszę że pielęgnice lubią rośliny to z tego pytanie o co2 i pokrywę a ogólnie to dziękiSmile

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Miklas - 25.06.2012

Musiałem ze trzy razy przeczytać i nadal nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Do pierwszej obsady możesz, ale nie musisz zakupić CO2, do drugiej, zupełnie bez sensu.

RE: Pomoc z osprzętem itp. - edison - 25.06.2012

Sarosiu pyszczaki uwielbiają roślinki - ale jeść (pokarm pochodzenia roślinnego) lub niszczyć bo w ich naturze prawie nie występują

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Jaras96 - 01.08.2012

Jakie akwarium będzie dla ciebie lepsze? To zależy jaką masz szafkę, chodzi o wymiary i jakość szafki.. Na początek raczej proponował bym mniejsze akwarium, żeby nie szaleć, kupisz akwarium za 500zł pasja Ci minie i nie potrzebnie potrzepiesz z kieszeni Wink Jak już wybierzesz akwarium, daj znać, chętnie pomogę Ci dobrać osprzęt z allegro Wink

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Michal112 - 01.08.2012

Jeśli jesteś zielony w tych sprawach kup mniejsze . Lecz większe jest efektowniejsze. A filtr kup Tetra Tec IN 1000 bardzo dobry polecam .

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Carlosuk - 09.08.2012

Podepne sie pod temat a mianowicie liedys kupilem Eheima 2180 i podczas transportu (kolega mi go dostarczyl) w jakis przedziwny sposob zostala zlamana oto taka czesc do odpowietrzania filtra.

Uploaded with ImageShack.us

Czy ktos ma dostep do czesci zamiennych filtra Eheim 2080,2180 albo gdzie mode nabyc taka czesc,bede wdzieczny za pomoc.

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Acid - 09.08.2012

112 l polecam tetra tex ex 700, sam mam taki i jestem bardzo zadowolony, niezawodny, choć jak bym teraz kupował to bym kupił ciut mocniejszy sprzęt.
Jesli jesteś zielony polecam 112l Smile

RE: Pomoc z osprzętem itp. - Tyberiusz - 10.08.2012

Ja w 112 mam waśnie mocniejszą odmianę, bo model 1200, ale ja ją kupiłem z myślą o większym akwarium, Smile

U mnie zdławiona o jakieś 1/3 Wink

Ale polecam, solidny, cichy, dobrze wykonany filtr.