POMOCY AKWARIUM PRZECIEKA!!! -
BaśkaPunol - 18.05.2012
Niedawno obudził mnie dźwięk kapiącej wody.....Używane akwarium kupione zimą :x
Woda płynęła przez małą boczną szybkę(mam nie typowy kształt zbiornika) w ten sposób,iż spływała bo niej.Zaobserwowałam że z samej góry klej(silikon czy jak to się nazywa,to co skleja akwarium) się wyciągnął,w sensie że go po prostu nie było.Z samej góry tego kleju nie było,dziurka między dwoma szybami
A dalej jak patrzę są takie szparki w kleju,przez które przedostaje się woda.Wylałam część wody-poniżej tą przeciekającą szybę- mam małe akwarium w pogotowiu czy mam wylać wodę i rybki przełożyć?
Czy to akwarium może pęknąć w każdej chwili?
No i czy da się skleić?
Nie wiem,czy szukać teraz domku rybkom czy co...Chciałam oddać moje rybki do naprawdę dużego akwarium bo żal mi ich,a po 1 nie mam komu a po 2 jestem do nich tak przywiązana
Jeśli jednak znalazłabym im wspaniałe warunki oddałabym je dla ich dobra,ale nikogo takiego nie znam
I nie wiem już co mam robić
RE: POMOCY AKUWARIUM PRZECIEKA!!! -
kacperkrzyz - 18.05.2012
Akwarium, które przecieka jak najszybciej bym opróżnił, jak dla mnie to ono może się rozlecieć w każdej chwili.
Jeżeli możesz sobie pozwolić na zakup nowego zbiornika o właściwym litrażu będzie to najlepsze rozwiązanie.
Możesz przełożyć ryby do awaryjnego czy nawet do jakiejś miednicy z filtrem i grzałką. Nie wiemy tylko jaki litraż przecieka, co to za ryby i ile litrów ma awaryjne, dość istotne.
BaśkaPunol - 18.05.2012
SZYBA nigdzie nie pękła,tylko ok 1 cm silikon wylazł z góry i na ok 10 m długości są jakby prześwity w silikonie(przez to też przecieka) więc tak od raczej silikon nie może się nagle rozkleić?
Może po prostu będę obserwować,jeśli znów zacznie przeciekać-wtedy przełoże....
Akwarium mam ok 80 l i ryby takie których w nim nie powinnam mieć dlatego tak bardzo chciałabym oddać je do dużego,obszernego zbiornika

2 skalary,4 molinezje,gupiki,2 żółte glonojady,2 mieczyki
Czy byłabym w stanie skleić to sama?Nie mam kogo prosić,a z 80 l akwarium nie będe się tłuc po szklarzach
kacperkrzyz - 18.05.2012
Ja bym się samodzielnego klejenia nie podejmował. Bezpieczniej było by wymienić cały silikon, a to trzeba by było jego wyskrobać z innym rogów, przeczyścić i nanieść nową warstwę... Za dużo roboty i mało pewnie jak dla mnie.
Dobra ja spadam, bo matura za 30 minut mi się zaczyna, a tu jeszcze trzeba garnitur nałożyć i śniadanie zjeść.
theng - 18.05.2012
(18.05.2012, 08:16)BaśkaPunol napisał(a): SZYBA nigdzie nie pękła,tylko ok 1 cm silikon wylazł z góry i na ok 10 m długości są jakby prześwity w silikonie(przez to też przecieka) więc tak od raczej silikon nie może się nagle rozkleić?
Skoro są prześwity, to akwa jest stare albo długo stało bez wody. Silikon ma swoją "żywotność", po upływie której akwarium powinno się skleić na nowo (nie wiem ile to lat).
(18.05.2012, 08:16)BaśkaPunol napisał(a): Czy byłabym w stanie skleić to sama?Nie mam kogo prosić,a z 80 l akwarium nie będe się tłuc po szklarzach
Sama raczej nie skleisz a u szklarza pewnie zapłacisz jak za nowe akwarium o tym litrażu.
Jak masz kasę, kup nowe.
BaśkaPunol - 18.05.2012
Nie nie mam kasy raczej gdybym miała to nie zakładałabym tego wątku.Przecież piszę,że chciałabym oddać ryby w dobre ręce.
Ktoś poradził mi by nałożyć nową warstwę silikonu na tą starą i tak spróbuje zrobić.Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku...
amstel323 - 18.05.2012
(18.05.2012, 08:51)BaśkaPunol napisał(a): Nie nie mam kasy raczej gdybym miała to nie zakładałabym tego wątku.Przecież piszę,że chciałabym oddać ryby w dobre ręce.
Ktoś poradził mi by nałożyć nową warstwę silikonu na tą starą i tak spróbuje zrobić.Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku...
Mam prawie nowe akwarium 120l z pokrywą . Napisz mi na priv w jakim mieście mieszkasz . Nie mieszkam w polsce ale często jeżdze i jak będę miał po drodze to Ci przywiozę ( za darmo ) pozdrawiam
RE: POMOCY AKWARIUM PRZECIEKA!!! -
BaśkaPunol - 18.05.2012
Amstel napisałam do Ciebie.
Chyba mogę spróbować nałożyć warstę silikonu na ta starą?
kacperkrzyz - 18.05.2012
Możesz nałożyć nową warstwę silikonu, ale to co najwyżej uszczelni, a nie wzmocni. Silikon jest stary skoro nie trzyma i ja bym się mimo wszystko obawiał.
Dadario - 18.05.2012
A ja bym spróbował sposobu ala McGaver...
Szybko do OBI, Castoramy czy tego lełra merlin (czy jakoś tak). Można tak kupić 2 potrzebne Ci rzeczy. Listwy plastikowe o przekroju "L" i silikon akwarystyczny. Listwy muszą być o ramionach około 2cm. Przycinasz je na wysokość akwarium, smarujesz od środka silikonem akwarystycznym, przyklejasz i dobrze owijasz(mocno) sznurkiem lub czymś podobnym. Po dobie próbował bym napełnić akwarium. Jednak to rozwiązanie tylko tymczasowe. Z takim wzmocnieniem akwarium nie będzie ciec, ale też nie napełniał bym go do pełna. Za to da Ci to czas na znalezienie nowego domu dla ryb czy przez oddanie czy przez kupienie(proponował bym jednak większe akwarium)...