Bryła solna z kopalni do akwarium z kolcobrzuchami -
Saletra - 03.02.2012
Noi decyzja podjęta, 10kolcobrzuchów będzie w 120litrach ale narazie nie mam morskiej soli, więc tak sobie myśle , czy mogę wrzucić bryłe solną do akwarium? mam tych brył 5/6 i mają po 0,5kg. Jak sądzicie? i czy jeżeli jest za mało , to czy dodać soli niejodowanej/kuchennej ze sklepu?
Czy dodać coś do tej obsady czy czekać aż się robierze harem czy tam para? aha i czy jakaś roślina słodkowodna wytrzyma w takiej solniczce czy tylko lawa? (na koralowce mnie nie stać.)
Są to kolcobrzuchy zielony jakby'c
PS:'nadymki' się zostawi potem 4 (sądzę że nie wszystkie przeżyją,choć kto wie?,w każdym bądź razie narazie nie sprzedaje żadnej

)
RE: Bryła solna z kopalni do akwarium z kolcobrzuchami -
FRUGO82 - 03.02.2012
Ale wiesz, że 10 kolcobrzuchów to za dużo na 120l

? Co do zasolenia to poczytaj najpierw ile one wymagają dokładnie... Gdzieś tam czytałem, że jedną łyżkę na 5 litrów ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Jutro będę u pana Wojtaszka po nawozy to się podpytam o te rybki i dam Ci znać na PW
Kaef - 03.02.2012
Napisałem Ci wcześniej, że nie będziesz miał żadnej pary. Biedny ryby.
Saletra - 03.02.2012
Miałeś je kiedyś że tak mówisz? w internecie pisze że 100litrów na pare ,więc mi starczy i para/harem więc nie widzę problemu, odpowiadaj na pytania Kaef a nie to co ty myślisz,dziękuje.
Frugo,dzięki
Kaef - 04.02.2012
Tak miałem je. Dodatek soli jest konieczny, a jakiej? To to już w każdym opisie tej ryby jest. Co do ilości 10 sztuk zdania nie zmienię, będą padać po kolei niestety.
Yacek - 04.02.2012
10 sztuk to o 9 za dużo na 120 litrów. Kolcobrzuchy zielone rosną do sporych rozmiarów.
Brył nie dawaj, zasoli wodę dużo bardziej niż to kolcobrzuchom będzie odpowiadało i to w szybkim czasie.
Musisz kupić sól w zoologicznym, chyba, że zrobiłeś zapasy niejodowanej spożywczej której obecnie w Polszy się nie sprzedaje.
Niższe stężenia soli wytrzyma mikrozorium i java i anubias.
Aha, Kaef, ja się nie zgadzam z tym, że one będę po kolei zdychały. One będą po kolei się zjadać nawzajem
Saletra - 04.02.2012
Narazie się nie tłuką,ale oczywiście jak zobaczę coś niepokojącego to się odda do zoologa ;>
Kaef - 04.02.2012
(04.02.2012, 01:22)Yacek napisał(a): Aha, Kaef, ja się nie zgadzam z tym, że one będę po kolei zdychały. One będą po kolei się zjadać nawzajem 
O to mi chodziło
wisnia0384 - 04.02.2012
(04.02.2012, 01:22)Yacek napisał(a): Musisz kupić sól w zoologicznym, chyba, że zrobiłeś zapasy niejodowanej spożywczej której obecnie w Polszy się nie sprzedaje.
Yacku. A jakbyś na jodowanej ogórasa zakisił

Pewnie, że sprzedają. Teraz to nie wiem gdzie można kupić. Ja kupowałem w hurtowni spożywczej. W sezonie ogórkowym w każdym spożywczaku jest