Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? (/showthread.php?tid=31094)

1 2 3 4 5

pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - bezgatek - 28.01.2012

Witam,
mam maly problem z wyborem oswietlenia do 160l baniaka - rozmiary standardowe 100x40x40.
I sie wlasnie zastanawiam co kupic:

Standardowa pokrywe z swietlowkami 2x T8 30W
pokrywa

Czy jednak dolozyc troche mamony i wybrac liswte oswietleniowa 2x T5 39W
listwa oswietleniowa

Zastanawiam sie rowniez nad oswietleniem LED RGB. Tzn paski LED ktore mozna by przykleic do wlasnorecznie zorbionej pokrywy lub do listwy oswietleniowej.
LED

Co myslicie fachowcy, jakie bedzie najlepsze rozwiazanie Wink

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - Malutki - 28.01.2012

Najlepiej będzie dać listwę oświetleniową 4x39W T5 Smile

Lub 2 listy po 2x39W T5, chyba, że chcesz tam BW zrobić czy coś podobnego.

Ledy to odradzam, bo 40cm wysokości to Led nie dotrze na samo dno Smile

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - wisnia0384 - 28.01.2012

Jako fachowiec Big Grin mogę napisać tylko tyle, że nie wiemy co to ma być za akwarium. Na oświetleniu 2x30 spokojnie można trzymać roślinki ale holendra z tego nie wyrzeźbisz Smile
2x39 to lepsza opcja bo masz już 0,5 w/l a to przy wysokości 40 cm już jest dobry współczynnik.
Paski odpadają bo mają kąt świecenia 120' i musiał byś z 300-400 zł wydać na takie oświetlenie żeby było skuteczne. Przy tych diodach oszczędności praktycznie brak.
(28.01.2012, 13:05)Malutki napisał(a):  Najlepiej będzie dać listwę oświetleniową 4x39W T5 Smile

Lub 2 listy po 2x39W T5, chyba, że chcesz tam BW zrobić czy coś podobnego.

Ledy to odradzam, bo 40cm wysokości to Led nie dotrze na samo dno Smile
Malutki - Twoja mania w/l mnie przeraża. Po co komu 1w/l??
Przecież taki zbiornik byłby praktycznie nie do utrzymania.
Zawsze zaczynasz od tego, że oświetlenie jest złe i trzeba dokładać. A akwarium roślinne można spokojnie robić przy 0,3 w/l. Ja przy 0,28 co tydzień muszę robi c jakieś przecinki i raz na miesiąc pokaźny zestawik sprzedaję.
A diody mają o wiele lepszą przenikalność światła na dno tylko slaby kąt.

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - Malutki - 28.01.2012

No widzisz, ale tak już mam Big Grin

No dobrze już dobrze niech wam będzie, te 2x39W T5, ale jakbym miał możliwość to dałbym 4x39W bo zawsze można zgasić jakąś 1szt lub 2szt. A jakby się holendra zachciało, albo coś podobnego, to nic nie trzeba przerabiać, tylko odpalasz świetlówki Smile

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - bezgatek - 28.01.2012

Nie ma to byc ani BW ani holenderskie, poprostu baniak ogolny, oczywiscie z roslinkami ale bez przesady, buszu robic nie bede.
Mowicie ze LEDy odpadaja bo mnie wlasnie te LEDy najbardziej kusza. Te ktore przykladowo w linku podalem - jest to jeden dlugi pasek 5 metrowy, razem 150 LEDow - jak myslicie nie starczylo by?
(Z tym katem padania to masz wisnia racje jest wlasnie 120 stopni.)

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - kacperkrzyz - 28.01.2012

Jeżeli to ma być ogólne to 2x39W będzie ok. Mam takie światło w 200L i z roślinami problemów nie ma. Ledów nie testowałem, więc się nie wypowiem, ale świetlówki T8 to przeżytek, nie brałbym ich nawet pod uwagę. Miałem wcześniej 3x30W T8, teraz mam 2x39W T5 i jest jaśniej, a rośliny lepiej rosną.

(28.01.2012, 15:03)bezgatek napisał(a):  Mowicie ze LEDy odpadaja bo mnie wlasnie te LEDy najbardziej kusza. Te ktore przykladowo w linku podalem - jest to jeden dlugi pasek 5 metrowy, razem 150 LEDow - jak myslicie nie starczylo by?
(Z tym katem padania to masz wisnia racje jest wlasnie 120 stopni.)
Gdzieś na innym forum czytałem, że jakby chcieć takimi paskami oblepić pokrywę w 240 to te ledy ciągnęły by o 30W mniej niż świetlówki przy współczynniku 0,5 W/l.
Taki jeden pasek to na oświetlenie nocne był by w sam raz Smile
Do 16 to kilkanaśćie - kilkadziesiąt metrów trzeba.
Jak widzisz - gra nie warta świeczki. A jak nawet zainwestujesz w to to nie ma gwarancji że się sprawdzi. W 25 można sobie testować Smile

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - pawciotr - 28.01.2012

Ja teraz jak bym miał wybór, to bym zamienił pokrywę na belkę oświetleniową... Można dać więcej światła i akwarium zrobić nie tylko pod, ale także nad wodą Smile np wystające korzenie, rośliny wyrastające ponad taflę... wg mnie lepsze są akwaria bez pokrywy

Na pewno odkryte jest fajniejsze pod względem wyglądu ale:
- nie lubię zbierać suszonych rybich chipsów z pod akwarium Smile
- nie lubię uzupełniać wody co drugi dzień
- nie lubię ogrzewać całego pokoju elektrycznie grzałką w akwarium
- nie lubię zbierać kożucha z powierzchni wody o wyglądzie placka ropy naftowej czy słuchać kaskady chińskiej ze skrimerem.
Plus to wygląd i mniejsze problemy z temperaturą latem.

RE: pokrywa czy belka oswietleniowa czy LED? - bezgatek - 28.01.2012

OK, LEDy odpadaja!
Zostaja dwie opcje: pokrywa czy listwa oswietleniowa - jedno i drugie ma swoje wady i zalety.
Moje poprzednie akwaria byly zawsze przykryte pokrywa i dlatego tez mam lekkie obawy co do listwy oswietleniowej. Najwiekszym minusem pokrywy moim zdaniem jest trudny dostep do baniaka podczas czynnosci konswerwacyjnych. A czy przy listwie oswietleniowej siedzac przed akwarium nie swieci lekko w oczy?