nie amator ale początkujący -
mloda - 27.01.2012
Witam,
ponad trzy tyg temu dostałam(córka dostała na urodziny) akwarium 30l. Wszystko przygotowałam zgodnie z radami bardziej doświadczonych akwarystów. Akwarium jakie posiadam to Aquael 30 Shrimpset (
http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=167&Itemid=313&lang=pl). Woda uzdatniona preparatem Biotopol firmy JBL oraz wkroplone bakterie. Podkład to 'żwirek z nawozem' (
http://allegro.pl/aqua-substrate-i-aqua-art-podloze-do-akwarium-i2073431846.html). Po prawie 2 tyg wpuściłam rybki: bojownik samiec, gupik samiec, gupik samica, kilka neonów simulans oraz 2 danio pręgowane (po uzgodnieniu ze sprzedawcą sklepu zoologicznego). Jedno danio niestety padło.
Wczoraj wykonałam test na obecność NO2- i okazuje się że jest go w granicach 0,5-0,7. Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie określić koloru próbki-jest 'ladrynkowy'-różowo-pomarańczowy, wg mnie pasuje do skali 0,5 i do 0,7. Zbadałam także zwykłą kranówę-wynik 0,0, barwa żółta. I tak się zastanawiam o co chodzi... Co jest grane?? Temp wody 25-26 st. Rośliny to: Echinodorus bleheri, Micranthemum oraz Hygrophila Polysperma. Planujemy zakupić większe akwarium (45-60l), ale nie zdecyduję się na to dopóki nie ogarnę tego co mam. Kilkanaście lat temu, jako nastolatka również miałam akwarium, wszystko było ok, pojęcia nawet nie miałam o związkach azotu w wodzie, a nic się nie działo.
Możecie mi podpowiedzieć jak wyregulować NO2-? Rybki w akwarium siedzą niecały tydzień, są prawidłowo wybarwione. Podmieniłam wczoraj 30% wody ale dziś test wyszedł tak samo. I jeszcze jedno-czy to normalne że samiec gupika pływa za samicą jak opętany, nie daje jej ani chwili spokoju? Powinnam może dokupić jeszcze jedną samicę? Będę wdzięczna za odpowiedzi
RE: nie amator ale początkujący -
yourmama - 27.01.2012
Na chemii się nie znam, ale co do rybek: tak, to normalne, że gupik jest napalony. Dlatego najczęściej proponuje się haremy, np. 1+2, 1+3, żeby samice miały więcej spokoju. 30 L to za mało dla danio pręgowanych.
pawciotr - 27.01.2012
Bojownik i Gupik nie będą przyjaciółmi... Bojownik go będzie tępił.
BlackHawk88 - 27.01.2012
To już zależy od charakteru Bojownika.
mloda - 27.01.2012
(27.01.2012, 20:36)BlackHawk88 napisał(a): To już zależy od charakteru Bojownika.
No właśnie... Bojownika nie interesują pozostałe ryby w akwarium. Jedyne zamieszanie jakie jest powoduje nawiedzony gupik.
A co ze stężeniem NO2? Może akwarium jeszcze nie dojrzało?
mloda - 12.02.2012
w czwartek, 9 lutego wymieniałam znaczną część wody w akwarium. dodałam żwirku-piasku, zamek ceramiczny wymieniłam kupiony w Kakadu i wymoczony przez kilka dni korzeń, doszła też roślinka-Kabomba. Obecna obsada to 6 neonów simulansów i 4 gupiki. Ryby zachowują się normalnie (poza tym że dwie dokupione samice nie utrzymują kontaktów z samcem i ten dalej molestuje swoją pierwszą partnerkę), są ładnie wybarwione, mają apetyt. Roślinki kupione jako pierwsze jako tako się mają. Troszkę zmizerniały, ale jeszcze żyją, są zielone, wypuszczają nowe korzenie. Ponieważ Kabomba nie miała korzeni pływa w toni wody-tak mi ktoś doradził. Wypuszcza korzenie, ale nie od dołu tylko po całej długości łodygi. Tak może być?
Regularnie mierzę poziom NO2-. I poziom wzrasta. Test robiłam niedawno, a więc przy sztucznym oświetleniu, ale wynik jest grubo powyżej normy. Kiedy w końcu to się ustabilizuje? Czy to normalne? Filtr chodzi non stop, grzałka nie pracuje, bo temp utrzymuje się ok 24-25st. Oświetlenie 11 W włączone ok 12 godzin na dobę może nawet dłużej.
Czy obecnej obsadzie bardzo szkodzi wysoki poziom NO2-? Co zrobić żeby go obniżyć? dodaję fotkę dokupionych gupiczek i wcześniejsze fotki akwa.
pawciotr - 13.02.2012
Widzę, że dużo zmian

Gupik w końcu zainteresuje się innymi samicami i za nie długo wszystkie będę w ciąży.
Nie rozumiem, dlaczego Kabomba ma pływać w toni?? Wsadź ją tą uciętą stroną do piachu czy żwiry i niech rośnie...
Tak to normalne, że puszcza korzenie całą łodygą.
Pozdrawiam, Paweł
mloda - 13.02.2012
Dzięki za podpowiedz. Planowałam właśnie 'wsadzić ją', ale dotychczasowe próby były nie udane i roślinka wypływała do góry.
Co do gupików to zwątpiłam w to. Ale to akurat nie jest problem...
Dodaje aktualną fotkę.
Recommended Korean Business Massage Info -
FrankJScott - 19.06.2025
To the person asking about busan business trip thai, massage search, gyeongbuk business trip, business trip aroma review, massage ???, busan oltal massage, aroma dish, aroma thai massage, daegu massage, noblesse massage, I highly recommend this
next page on korean business massage details or daegu aroma massage recommendation, massage daejeon, spa massage, gangwon massage, massage coupon, foot massage, massage collection, massage recommended site, incheon thai, busan aroma massage, on top of this
homepage for korean business massage info together with massage introduction, nearby business trip, daejeon massage, foot massage, sleep massage, jeonnam massage, indong massage, massage incheon, thai recommendation, massage thai, on top of this
helpful resources about korean business massage blog which is also great. Also, have a look at this
updated korean business massage details alongside all jeonnam massage, massage busan, massage dish, aroma thai massage, daegu thai dish, massage ???, thai recommendation, ulsan thai, beauty massage, busan aroma recommendation, on top of this
more help about korean business massage info which is worth considering with aroma massage, gyeongnam massage, massage coupon, indong massage, thai aroma massage,
basics on and don't forget dish thai, daegu aroma massage recommendation, busan oltal massage, actual massage, daegu business trip, for good measure. Check more @
New Settlement Trust Blog dd19177
High Rated Business Banking Site -
FrankJScott - 25.06.2025
In response to the lady inquiring about top 10 investment banks in usa, online banks that are fdic insured, bank united online banking, first bank and trust checking account, customers bank phone number, highest rated banks in the us, bank of service, top fdic insured banks, bk loans, best bank for checking account in texas, I highly suggest this
had me going about business banking site or us bank trustee services, corporate banking products, bank first financial, bank all over the us, cc lending, first jacksonville bank and trust, trust company services, banking for good, commercial bank and trust company, united bank business login, not forgetting sites such as this
i thought about this about business banking tips bearing in mind access to financial services, best banks in my area, credit card and bank account, first bank and trust checking account, top 10 rated banks, real estate bank account, texas bank and trust credit card, lake and bank loans, banks with good online banking, good banks for first timers, bearing in mind this
awesome business banking forum which is also great. Also, have a look at this
a knockout post for business banking link on top of banks type, best trust companies, park bank, if bank, first northern bank near me, first bank first bank, banking in usa, usbank website, top 10 banks in the us, bank online service, bearing in mind this
best business banking tips not to mention banks with trust departments, new banks in florida, stock bank, us bank national, us bank trust,
recommended you read for bearing in mind best private bank accounts, trust companies in florida, financial services products, trust bank contact number, financial businesses, for good measure. Check more @
Cool Tesla Accessories Tips 5b6451_