Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Chemia wody (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Temat: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp (/showthread.php?tid=30996)

1 2 3

Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - amstel323 - 21.01.2012

Witam jestem nowy na tym forum i i ciemny z zakresu akwarystyki chyba spapralem w pierwszy dzien po zakupe akwarium jest to JUWEL 350 a co bedzie dalej juz sie zaczynam martwic jak czytam to wszystko o tym jak utrzymac ladne akwarium, a tym bardziej bedzie mi trudniej poniewaz mieszkam w holandii wiec nazwy holenderskie wszystkich akcesoriow i odkarzaczy itp w jezyku holenderskim sa mi obce . Akwarium te kupilem dzisiaj od holendra z rybkami roslinami jakimis filtrami nawet jakas butla z gazem jest ale nie wiem do czego sluzy... wraz z akwarium musialem wziasc rybki bylo to 8 paletek za bardzo nie wiedzialem co z nimi zrobic poniewaz postanowilem najpierw umyc akwarium to oddalem je do sklepu roslinki tez .... teraz mam problem poniewaz umylem akwarium ale czytam teraz ze nie wolno zadnymi srodkami ... co mam teraz zrobic z tym akwarium ? jest juz nie do uzycia ? prosze o pomoc

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - cinek1916 - 21.01.2012

(21.01.2012, 00:14)amstel323 napisał(a):  ...ale nie wiem do czego sluzy...

A no właśnie... zabrałeś się do tego od d**y strony, jak większość ludzi.
Wypłucz porządnie akwarium. Szkło i sylikon nie wchłaniają żadnych związków chemicznych.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - amstel323 - 21.01.2012

(21.01.2012, 00:31)cinek1916 napisał(a):  
(21.01.2012, 00:14)amstel323 napisał(a):  ...ale nie wiem do czego sluzy...

A no właśnie... zabrałeś się do tego od d**y strony, jak większość ludzi.
Wypłucz porządnie akwarium. Szkło i sylikon nie wchłaniają żadnych związków chemicznych.

dzieki cinek ale z tego co czytam to znalazlem kilka ostrzezen typu nie myj akwarium plynem do szyb ,, tylko nie chemia,, to juz masz po rybach ale nikt nie pisze dlaczego ....tez mysle ze nawet jak w ropie umyje a pozadnie wyplukam to chyba nic nie bedzie sie dzalo zlego po nalaniu wody co ?

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Lukaszbmw3 - 21.01.2012

kolego nigdy żadną chemią , na twoim miejscu wypłukał bym akwa parę razy a na koniec wyparzył bym wrzątkiem .

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - yourmama - 21.01.2012

Strasznie nieskładny pierwszy post. Ale tak jak koledzy wyżej radzą, wypłukać porządnie parę razy i potraktować akwarium wrzątkiem.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - rafik - 21.01.2012

Z wrzątkiem nie przesadzajcie jeszcze rozszczelni akwa.Kilka razy przepłucze i starczy.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Lukaszbmw3 - 21.01.2012

wiadomo bez szaleństw , delikatnie polewać .

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - GeGo - 21.01.2012

(21.01.2012, 00:14)amstel323 napisał(a):  Witam jestem nowy na tym forum i i ciemny z zakresu akwarystyki chyba spapralem w pierwszy dzien po zakupe akwarium jest to JUWEL 350 a co bedzie dalej juz sie zaczynam martwic jak czytam to wszystko o tym jak utrzymac ladne akwarium, a tym bardziej bedzie mi trudniej poniewaz mieszkam w holandii wiec nazwy holenderskie wszystkich akcesoriow i odkarzaczy itp w jezyku holenderskim sa mi obce . Akwarium te kupilem dzisiaj od holendra z rybkami roslinami jakimis filtrami nawet jakas butla z gazem jest ale nie wiem do czego sluzy... wraz z akwarium musialem wziasc rybki bylo to 8 paletek za bardzo nie wiedzialem co z nimi zrobic poniewaz postanowilem najpierw umyc akwarium to oddalem je do sklepu roslinki tez .... teraz mam problem poniewaz umylem akwarium ale czytam teraz ze nie wolno zadnymi srodkami ... co mam teraz zrobic z tym akwarium ? jest juz nie do uzycia ? prosze o pomoc

Ta butla z gazem to pewnie co2 służy ona do nawozu roslin poprzez co2 dla lepszej kondycji roślin.
8 paletek oddałeś??
Jeżeli później stwierdzisz że chcesz mieć paletki to żałuj bo są bardzo drogie :/ a to jedne z lepszych ryb akwariowych

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - cinek1916 - 21.01.2012

Z tym wrzątkiem to bez przesady. Ale wystarczy, że wypłuczesz akwarium porządnie, dla bezpieczeństwa może być kilka razy. Samemu zdarzyło mi się myć akwaria specjalistycznymi środkami czyszczącymi, używanych w przemyśle (dużo bardziej skondensowane niż zwykłe chociaż biodegradalne). Po myciu po prostu je dobrze spłukałem. Rybom nigdy nic nie było. Tak jak wcześniej pisałem szkło i sylikon nie pochłaniają żadnych związków i są chemicznie obojętne. Jedyne co może zaszkodzić to to co zostanie na nich.

A paletek rzeczywiście żałuj.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Radzioo - 21.01.2012

Woda, trochę soli i wszystko będzie okej , zawsze tak robiłem co prawdę nie myłem takimi środkami ale sól dużo pomoże.