112l Brilluxa ogolny, jak wystartowac poprawnie -
MrZi - 18.01.2012
Witam Wszystkich dojrzałych akwarystów, jestem tu nowicjuszem i chciałbym uzyskać trochę ważnych dla mnie informacji.
Mój osprzęt:
- akwarium Brillux Power-80 112l
- pompka AQUA SZUT _ FILTR TURBO 750N _(80-200L)
- FILTR ZEWNĘTRZNY HW-302 + ceramika + zeolit + węgiel aktywny
- oświetlenie oryginalne T5 24W ( w trakcie wymiany na: 24W (55cm) PHILIPS Aquarelle 10000K + 24W (55cm) PHILIPS MASTER TL5 865 6500K)
- podłoże: AQUA ART SUBSTRATE ll 5,4kg CZARNE x2 + moskitiera + żwirek czarny 3-5mm
Co mam do wykorzystania:
- NAWÓZ ***GTDW*** KULKI glin-torf z CO2
- Nawóz AQUA GAINER dla roślin akwariowych z makro i mikro elementami.
- Nawóz dla roślin Green Plants.
- PLANTA GAINER Ferro+ 500ml żelazo Aqua Art
- KALIUM 500 ml EasyLife POTAS w płynie K
- Uniwersalny nawóz ProFito 250ml EasyLife
- EASYCARBO 500 ml easy carbo EasyLife CO2
- JBL Denitrol Biostarter
Parametrów wody kranówki nie mogę podać gdyż dopiero zamówiłem testy.
Nastawiam się na mala hodowle roślin mało wymagających.
Wolałbym się od Was dowiedzieć kilku rzeczy dotyczących startu zbiornika.
Czy pod substrat użyć tych kulek GTDW gliniano torfowych czy ewentualnie zostawić na później?
Po zalaniu zbiornika i zasadzeniu roślin użyje Biostartera ,wiem ze zbiornik dojrzewa jakieś dwa tyg. Czy w tym czasie mam dodawać potas, carbo, żelazo itp? Jeśli tak to w jakich proporcjach i jak często? Rano czy wieczorem?
Oświetlenie czytałem ze od początku jakieś 5-6godz/dzień a później dodawać aż osiągnę 10-12godz/dzień?
Mógłby mi ktoś obliczyć lub podać zbliżone dawki podawania nawozów, potasu, CO2 i żelaza bo niezbyt wiem jak to zrobić za pomocą kalkulatora?
Wiem ze bez testów się nie obejdzie bo muszę sprawdzać parametry wody ale na początek chciałbym znać jakieś dawki które wy stosujecie przy nowym akwarium.
Woda będzie 100% kranówka odstana na 24h we wiaderkach.
Dziękuje z góry za odpowiedzi i za Wasza pomoc. Zależy mi na tym żeby od początku czegoś nie popsuć.
Proszę używać polskich znaków. ? BlackHawk88
RE: 112l Brilluxa ogolny, jak wystartowac poprawnie -
Kesi - 18.01.2012
Przeczytaj ! ->
www.akwa.aip.pl
Układasz podłoże, układasz dekoracje, zalewasz do 1/2, sadzisz rośliny, lejesz wodę do pełna, odpalasz sprzęt i czekasz 2 tygodnie aż akwarium dojrzeje ot cała filozofia zakładania.
Żadnych nawozów i innych cudów się w tym czasie nie daje, no chyba że chcesz ten proceder ponowić po inwazji glonów.
Nie da się obliczyć dawek, każde akwarium jest inne. Ma inną obsadę i ilość roślin. Należy sobie samemu to ustalić w wyniku obserwacji i wykonywanych testów. Przy starcie akwarium absolutnie się nie nawozi!
Oświetlenie od początku ma chodzić 12h na dobę, filtr od początku ma chodzić 24h, grzałka z termostatem również ma chodzić 24h.
MrZi - 18.01.2012
A Co2 i Potasu się nie podaje od startu?
Malutki - 19.01.2012
NIE!! Żadnych to żadnych, jak zaczniesz podawać od początku wszystko wykorzystają glony, bo rośliny zanim zaczną pobierać te nawozy muszą się przystosować do nowego środowiska co trwa od 1-4 tygodni.
capslock - 21.01.2012
Cytat:- podloze: AQUA ART SUBSTRATE ll 5,4kg CZARNE x2 + moskietiera + zwirek czarny 3-5mm
to ty chcesz dać to podłoże pod żwir?
MrZi - 21.01.2012
Co2 i Potas podobno się podaje od startu. Dawki Potas 3ml/dzień i Co2 2ml na dzień.
Podłoże ze żwirek zrobiłem bo łatwiej się przesadza rośliny, tylko nie wiem czy moskitiera była potrzebna.
Malutki - 23.01.2012
No nie wiem MrZi z tego co mi wiadomo to na początku się nie podaje żadnych nawozów, żeby zbiornik się ustabilizował. A glony w tym czasie nie rozpanoszyły. Owszem Co2 można podawać na początku istnienia akwarium, ale z butli i to w zasadzie tylko wtedy gdy jest taka potrzeba np. w holendrach
MrZi - 02.02.2012
Oto moje akwarium po 13 dniach. Nawozenie Potas oraz butla Co2 i czasem Easy Carbo.
Korzen przesuniety do tyłu, kamien pozostał bo korzeń wypływa.
Doszła gałęzatka wodna 5szt.
Podciąłem korzenie pływającym roslinom

Jakie ryby mi polecicie?