Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[54l profil] BD1612 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [54l profil] BD1612 (/showthread.php?tid=30853)

1 2

[54l profil] BD1612 - BD1612 - 11.01.2012

Witam Smile
Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem tego forum i chciałabym podzielić się z Wami moim szkiełkiem. Szczerze mówiąc nie miałam koncepcji jak je urządzić i w miarę przybywania roślin i reszty wyposażenia układałam wszystko na "swobodnie". Akwarium jest zalane od około 2 misięcy.

Sprzęt:
kaskada aquael fzn2
grzałka z termostatem
pokrywa
oświetlenie(15W+14W)
termometr (27 st. C)

Wyposażenie:
korzeń, kokosy, żwirek akwarystyczny (z tego co pamiętam kwarcowy, naturalny)

Fauna:
gupiki 14(z czego 12 trzytygodniowych)
kirysek panda 5
anentome helena 2+kilka młodych
krewetka babaulti xx
świderek 1

flora:
Java Moss
Stringy Moss
Heteranthera Paskowana
Bacopa Caroliliana
Hygrophila Polysperma
Hemianthus (Duży Heniek)

Szczególne podziękowania kieruję do forumowicza lukaszn Smile

po kliknięciu w miniaturkę można obejrzeć zdjęcie wwiększym formacie (przepraszam za jakość)

Proszę o komentarze i radySmile

RE: [54l profil] BD1612 - DuH - 11.01.2012

Dobry start, niezły aranż, jakich rad oczekujesz? bo nie mam się czego przyczepić Smile

RE: [54l profil] BD1612 - BD1612 - 11.01.2012

Jejku, nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi Smile
RestartWink była tragedia (akwa a la Malwi), miałam wielkopłetwa, z roślinami nie było najgorzej, na szczęście znajomy zabrał tamtą rybę i pływa w 200l
Szczerze mówiąc to chciałabym zmienić obsadę... Jeszcze to "trawię", ale zaczynam się zastanawiać nad bojownikiem.
Może jakiś "magiczny" środek na porost roślin?
W filtrze standardowo nie ma wkładu ceramicznego, dokupić?
Mniej więcej od 3 tygodni(od kiedy włożyłam korzeń) zauważyłam pojawienie się glonów, inwazji nie ma, ale martwi mnie to.

RE: [54l profil] BD1612 - michnik - 12.01.2012

zwroce Ci uwage jako ja i reszta "slabiej widzacych" na forum - dodawaj wieksze fotki bo ta Twoja jest na prawde mikra Big Grin
co do samego baniaczka, obsady - wszystko mi sie podoba Big Grin
jak nie masz co zrobic z gupikami to chetnie przyjme hehe Wink
bojownik jest ok ale z drugiej strony nieco oklepany
co do "magicznych środków" , to polece Tobie to, co polecam kazdemu - wejdz w alleg*o i wpisz w wyszukiwarce "nawóz MIKRO + MAKRO i roślinki GRATIS WYSYŁKA 4zł" to najprostszy i najlepszy moim i nie tylko moim zdaniem nawoz, po ktorym roslinki skocza Ci w gore (kosztuje 4,50 wiec to nieduza kasa) Wink

RE: [54l profil] BD1612 - wiking - 12.01.2012

albo jak masz troche wiecej kasy to kkup cała linie easy life

ale po co, spojrz na moje akwa (nie zebym sie chwalil) Tongue ten nawoz w zupelnosci wystarczy, chyba ze planujesz postawic jakiegos holendra Tongue

RE: [54l profil] BD1612 - BD1612 - 12.01.2012

Słuszna uwagaSmile dzięki michnik, wstawiłam podlinkowaną miniaturę
Chętnie bym się nimi podzieliła, ale do Legnicy kawałek drogi jest, a ja jakoś nie ufam naszym pocztalonom
Wiem, ale szczerze mówiąc przy zaopatrzeniu naszych zoologów i tym litrażu ciężko o nieoklepaną obsadę :]
Na razie z holendrem nie startuję, może za parę miesięcy, najpierw trzeba zadbać o to co już mam.
Muszę przyznać, że Twoje akwa jest bardzo ładne Smile też chcę taki busz...
no i dzisiaj zauważyłam świderka Smile musiał przywędrować z roślinami
co ciekawe helenki się nim nie interesują, czyżby wolały zatoczki?

takim dwom helenkom ciezko znalezc slimaczka w tak duzym dla nich baniaczku Tongue z czasem go znajda i zrobia sobie uczte, przydaloby sie nadac baniaczkowi troche innego niz zielony koloru Wink

RE: [54l profil] BD1612 - mcda-p - 12.01.2012

Albo poczekają gady aż się rozmnoży, znajdą go i wtedy jedna powie do drugiej:
-spójrz Hela, śfiderek, chyba ostatni w sezonie!
Po czym go zeżrą i tyle go będziesz widziała Smile

Tak wogóle to akwarium wygląda bardzo ładnie, choć w kokoskach nie gustuję i mam cichą nadzieję, że zielsko je zarośnie Smile Właściwie to po co ci one ? Masz w planach ramirezki? Jak pisał Michnik- nawóz micro+macro mam i ja, również jestem zadowolona bo roślinki dobrze na nim rosną. Na twój problem z glonami polecam Ci chociaż doraźnie jeśli nie na stałe podpiąć bimbrownię. CO2 jest dla glonów bezlitosne Wink

RE: [54l profil] BD1612 - BD1612 - 13.01.2012

(12.01.2012, 21:18)michnik napisał(a):  przydaloby sie nadac baniaczkowi troche innego niz zielony koloru Wink
Miałam wcześniej jakąś ciemnoczerwoną roślinę, ale po przycince zaczęła mi gnić i ją wywaliłam :/

(12.01.2012, 23:11)mcda-p napisał(a):  Albo poczekają gady aż się rozmnoży, znajdą go i wtedy jedna powie do drugiej:
-spójrz Hela, śfiderek, chyba ostatni w sezonie!
Po czym go zeżrą i tyle go będziesz widziała Smile

Tak wogóle to akwarium wygląda bardzo ładnie, choć w kokoskach nie gustuję i mam cichą nadzieję, że zielsko je zarośnie Smile Właściwie to po co ci one ? Masz w planach ramirezki? Jak pisał Michnik- nawóz micro+macro mam i ja, również jestem zadowolona bo roślinki dobrze na nim rosną. Na twój problem z glonami polecam Ci chociaż doraźnie jeśli nie na stałe podpiąć bimbrownię. CO2 jest dla glonów bezlitosne Wink

właściwie kokosy nie są mi potrzebne, ale potrzebowałam czegoś do urozmaicenia i padło na kokosy. nienejgorzej się prezentują Smile
ja mam cichą nadzieję, że go nie dopadną, bo śliczny jest...
btw. świderek nie jest przypadkiem rozdzielnopłciowy?
CO2 w płynie zda egzamin? w sumie to to samo...