Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ogarnąć akwarium ;d - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Ogarnąć akwarium ;d (/showthread.php?tid=30819)

Ogarnąć akwarium ;d - HELL BOY - 09.01.2012

Akwarium
Oświetlenie 2x8W + 13W. Na początku miałem 15W i 2x8W i rośliny rosły tak sobie, coś poszło w pokrywie i bez pokrywy miałem 3 belki 2x8Wi 1x13W. Roślinki rosną dobrze. ANubias na kokosie, nurzaniec(popuszczał w miesiąć pędy i jest go pełno w całym akwarium) Kryptokorna trochę slabnie, ale trzyma się i jakaś roślinki też się ima. Mam 2 korzenie. Grzałke też mam. 25-26stopni w akwarium.
Ryby to 4kiryski spiżowe, 2pielęgnice meeka, 3brzanki sumatry, 1neonek, 2zbrojnik niebieski. Nie kwestonujcie obsady, bo i tak zostaną pielęgnice i kiryski. Chciałem porozmawiać o filtracji. Do tej pory działał Filtr Aquael Fan1 puszczał bąbelki i napowietrzał ale zapychał się po około tygodniu i musiałem go czyścić co tydzień ale byłem zadowolony. Przeszedłem teraz na kaskadę i nie ma bąbelków, czy dobrym pomysłem jest dokupienie napowietrzecza, pompy jakiejś małej? Bo filtruje też wporządku. Co 2-3 tygodnie pełny jest.

RE: Ogarnąć akwarium ;d - Gibson - 09.01.2012

Obsady nie będę krytykował, nawet biorąc pod uwagę wydajność Fan 1.

Filtr efektywniej napowietrza wodę gdy powoduje ruch tafli wody. Kupywanie dodatkowego napowietrzacza nie ma sensu - szkoda kasy.

RE: Ogarnąć akwarium ;d - HELL BOY - 09.01.2012

Powiem Ci, że wbrew pozorom ryb wogólę nie widać. 1 Neonek już powoli zdycha, gdzieś w roślinach ciągle siedzi. 2 glonojady to raz na tydzień widuję, kiryski tylko buszują, brzanki w roślinach i pielęgnice szarawe takie Smile. To uważasz, że lepiej Fan1, i nad nim szybka żęby krople na świetlówki nie leciały czy HBL501.?

RE: Ogarnąć akwarium ;d - Babaulti - 09.01.2012

Najlepiej 2 fan i kaskada Smile ja w 54L miałem fan-2 plus Tongue jedyny - to ze wewnętrzny jakos z kaskad jestem bardziej zadowolony i łatwiej się czyści ale hbl to jest taka nie za bardzo chyba ze dołożyłeś jakieś wkłady filtracyjne Smile

RE: Ogarnąć akwarium ;d - Gibson - 09.01.2012

Tak, oba najlepiej. Kolega nie napisał ile litrów ma, ale rzeczywiście, tak od 30L to można już kupić Fan-2, bo wszystkie filtry Aquaela mają dobrą regulację.

U mnie chodzi Fan-1 i FZN-2. W pierwszym wężyk odłączony, a wylor skierowany na górę i lekko w szybę. Smile

RE: Ogarnąć akwarium ;d - HELL BOY - 10.01.2012

63l mam

RE: Ogarnąć akwarium ;d - HELL BOY - 11.01.2012

Nie podoba mi się teraz akwarium, tzn. nie mój styl, nie mam jak ręki włożyć pełno nurzańca i innych roślin :d, chyba 75% tego wytnę i będą korzenie i pielęgnice :d. a filtruje kaskada, zdjąłem gąbke i FAN pełni funkcję napowietrzającą i pralki Big Grin

A jakby tak wyciąć rośliny? Bardziej podobają mi się nastroje typu korzenie mało roślin itd. co Wy na to?

RE: Ogarnąć akwarium ;d - HELL BOY - 12.01.2012

Kryptokorny jak obcinam liście odrosną/ tak samo nurzaniec/?