54 literki :) -
Spikus - 09.01.2012
Witam dostałem akwarium wraz z "częścią" osprzętu do niego o wymiarach 60x30x30.
Posiadam filtr:
Filtr AQUA-EL FAN-1
grzałka :
AquaEl AQ-50 Watt
podłoże:
Kamienie o wymiarach około 2x4mm jest ich około 4-5kg
Pokrywa:
z oświetleniem swietlówka 30watt.
Wyposażenie:
ceramiczny zamek i 2 sztuczne rośliny, jednak nie chce raczej tego wkładać do niego

wole naturalne rośliny, a także jakiś korzeń/kokos.
Pytanie moje polega na tym czy takie podłoże nadaje się to roślin żywych, filtr i grzałka z tego co mi sie udało dowiedzieć może być, potrzebuje pomocy w skompletowaniu reszty osprzetu myślę że w tym miesiacu jestem w stanie przeznaczyć na te akwarium około 300 zl. Chciałbym dokupić rosliny, podłoże (zdjęcie obecnego mogę wysłać wieczorem) jeżeli się nei nadaje kupić nowe, dokupić reszte potrzebnego soprzetu (coś do czyszczenia, odmulania dna) do tego korzeń, wszelkie wymagane preparaty (co2 czy takie coś sie nadaje Tetra Plant CO2 Depot , nawozy, inne detergenty).
potrzebowałbym pomocy w doborze roślin, rybami zajmę sie oczywiście pod koniec lutego, jak juz wszystko dojdzie do siebie.
pozdrawiam
RE: 54 literki :) -
mcda-p - 09.01.2012
Twoje podłoże to poprostu drobny żwirek tak? Bo napisałas kamienie, dziwnie to zabrzmiało- granulacja jest dość mała, a to dobrze. Im drobniejsze tym ładniej wygląda. Zamek postaw sobie na telewizorze, a sztuczne roślinki wrzuć do worka z napisem 'plastik' ;P
Najpierw zainwestuj w rośliny, im więcej kupisz tym lepiej (jaką masz świetlówke? Napewno 30W?), nawozy możesz kupić na necie, a źródło CO2 możesz zrobić domowym sposobem za niewielkie pieniądze (koszt sylikonu, wężyków, cukru i drożdży). Na początku nawożenie ogranicz do CO2 i potasu, żeby ci się glony nie przyczepiły od pełnego nawożenia. Z roślin polecam: Heterantherę, nadwódkę, microsoria, anubiasy, wąkrotkę, nurzańce, ludwigę, kryptokoryny, bacopy, rotale, limnophile, mchy i wątrobowce. Odmulacz to koszt kilkunastu zł, przydaje się, więc kupuj.
Spikus - 09.01.2012
tak tak żwirek taki
co do potasu masz na myśli coś takiego mam rozumieć:
TROPICAL AQUAFLORIN POTASSIUM 500ml nawóz
a odmulacz mógłby ktoś podesłać jakiś model lub link jak to ma wyglądać lub jaki sam posiada i jest z niego zadowolony...
znalazłem cos takiego JBL AquaEx Set 45-70 przegladając forum zauwqażyłem że duzo osób chwali firme JBL
roślinki zaraz przejże i myślę że coś wybiorę dzięki za ukierunkowanie
kaasiaa - 09.01.2012
ja bym poczekała z nawożeniem, mało wymagające roślinki go nie potrzebują, aż tak bardzo. Poczekaj kiedy zbiornik już będzie dojrzały i stabilny, i dopiero potem wprowadzaj nawożenie. Polecam wsadzić kulki glin-torf w okolice korzeni roślin i to na początku wystarczy.
mcda-p - 09.01.2012
(09.01.2012, 13:59)Spikus napisał(a): tak tak żwirek taki 
co do potasu masz na myśli coś takiego mam rozumieć:
TROPICAL AQUAFLORIN POTASSIUM 500ml nawóz
a odmulacz mógłby ktoś podesłać jakiś model lub link jak to ma wyglądać lub jaki sam posiada i jest z niego zadowolony...
znalazłem cos takiego JBL AquaEx Set 45-70 przegladając forum zauwqażyłem że duzo osób chwali firme JBL
roślinki zaraz przejże i myślę że coś wybiorę dzięki za ukierunkowanie 
Nie no rozumiem, że kasy masz jak lodu, ale ja myślałam raczej o jakimś zwykłym potasie w postaci soli do rozpuszczenia w wodzie, kupisz to za grosze w alledrogo na przykład. Odmulacz niekoniecznie musi być łorginalny i obrzydliwie drogi ;kawałek chińskiej rurki z pompką to kwestia 10-15zł, będzie ci służył dłuuuugo (mi też długo służy, choć pies go pogryzł i ma przecieki ;P ). Na razie nawozami sobie nie zawracaj głowy- skup się na zakupie roślin.
Spikus - 10.01.2012
Mcda Dzieki za słowa pogardy jutro w pracy poszukam czegoś innego

właśnie dlatego tutaj pisze żeby nie popełnic jakiś błędów i na darmo nie wmoczyć kasy, co do świetlówki sprawdzałem dzisiaj i faktycznie mam tylko 15 watt
szukam właśnie jakiś zestawów roślin i wpadło mi coś takiego i pytanie co o tym myślicie:
1. Lilaeopsis mauritiana 5 szczepek
2. Pistia 2szt
3. Lysimachia aquatica 2 szt
4. Hygrophila angustifolia 1 szt
5. Limnophila sessiliflora 2 szt
6. Ludwigia repens 1 szt
7. hygrophila siamensis lub corymbosa 2 szt
8. Ceratopteris siliquosa lub pteroides 1 szt
9. Rotala rotundifolia 3 szt
10. Egeria densa 1 szt
11. Hygrophila difformis 2 szt
12. Cabomba caroliniana 1 szt gdyby tej nie było wejdzie do zestawu Alternathera
13. Bacopa moniera 3 szt
14. Alternathera lilacila lub inna 1 szt
15. Vallisneria rubra 1 szt
16. Bacopa laningera lub amplexicauulis 2 szt
17. Ludwigia palustris 1 szt
18 Hottonia inflata 1 szt
i pytanie czy aby nie bedzie tego za duzo do 54 litrów??
pozdrawiam i dobrej nocy