Początek 25l od podstaw -
camel9501 - 30.12.2011
Witam

jestem początkującym akwarystą i chciałbym wprowadzić zmiany do mojego 25l baniaczka

chodzi mi o zmiany roślin na żywe (najmniej wymagające) podłoża na piaskowe ale nie wiem czy rośliny mogą w takim być

obsada to 4 Gupiki 3 neonki 2 zmienniaki plamiste 1danio 1 kirys 1 glonojad
RE: Początek -
mcda-p - 30.12.2011
Oj w tym akwarium mogą być tylko gupiki. Reszta ryb wymaga większych akwariów.
Podłoże może być piaskowe, ewentualnie drobniutki żwirek. Z roślin : bacopa, nadwódka, pelia, mchy, rogatek.
BlackHawk88 - 30.12.2011
Może chociaż podaj jakie masz oświetlenie ni ile na dzień świecisz?
camel9501 - 30.12.2011
Jeżeli chodzi o Oświetlenie to zależy akwarium stoi koło okna więc cały czas ma światło

a w zimę to zależy do 20 czasami do 18 a oświetlam zwykłą lampką biórową ponieważ pokrywa się stopiła przez zbyt silną żarówkę... Wiem że te zmienniaki ,glonojad, kirys, i neony tu nie pasują ale bardzo jestem do nich przywiązany :'( a to pod ten piasek na sypać żwiru ?
BlackHawk88 - 30.12.2011
Nie syp piasku na żwir, bo i tak się wymiesza i nie będzie to ładnie wyglądać. Światło słoneczne wydaje mi się że nie jest dobrym rozwiązaniem, nie masz problemu z glonami?
Govi - 30.12.2011
Przy braku oświetlenia proponuje na początek moczarkę i anubias nana. Z obsady tylko gupiki + jakiegoś ślimaka na dno. Może być sam piasek.
mcda-p - 30.12.2011
Zrób sobie oświetlenie z żarówki energooszczędnej, wtedy nie będzie się tak grzała. Jeśli chcesz tu utrzymać rośliny, to lepiej świecić ok 10h na dobę. Mówisz że akwa stoi koło okna- możesz nam pokazać foto baniaka? Nie przyczepiły ci się glony? Spróbujemy coś poradzić może trzeba będzie zasłonić którąś część akwarium. Rozumiem twoje przywiązanie do tych zwierzaków. Niestety zbiornik 25l jest niewystarczający dla ich zdrowego rozwoju. Może warto pomysleć nad większym lokum tak 80-100l? Poczytaj trochę o swoich rybach, kirysy, neony, danio - to wszystko ryby stadne/ławicowe, potrzebują towarzyszy ze swojego gatunku.
RE: Początek 25l od podstaw -
camel9501 - 30.12.2011
Dziękuje za odpowiedzi

jeśli chodzi o glony to nie mam z nimi problemów nie wiem dla czego mam białe kamyki i ani śladu glonów

a z ta żarówką to dobry pomysł bo czasami się niezlie nagrzewa

na większe akwarium jak na razie nie ma mowy mam za mało miejsca... więc to nie wchodzi w grę

a brak glonów może być spowodowany przez to że do pod mian i od początku wykorzystuję przegotowaną wodę ? (nie stosuję żadnej chemii) (mam pytanie jak wkleić zdj ? jestem tu nowy i nie mam pojęcia

trochę wstyd..)
camel9501 - 31.12.2011
http://imageshack.us/photo/my-images/15/dsc03030mk.jpg/# trochę nie udane ale lepszego nie mam :/
a co do rybek to wiem że niestety tu nie pasują ale nie mam co z nimi zrobić :/ nikt z mojej rodziny nie ma akwarium jedynie kuzyn ale on też ma 25l tak że nie ma ratunku... rybcie musza zostać :/ a do zdjęcia to proszę o jakieś fajne pomysły jak prze aranżować to akwarium
pawciotr - 01.01.2012
Wywal te plastiki jak najszybciej, i kup normalne, żywe roślinki! Proponuję zrobić restart.