Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Papierosy i akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Papierosy i akwarium (/showthread.php?tid=30273)

1 2

Papierosy i akwarium - grobel - 29.11.2011

Pytanie do osób, które palą papierosy. Czy zauważyliście jakieś zmiany u ryb kiedy pali się w pomieszczeniu z akwarium? Sam palę papierosy i przeważnie wychodzę "na dymka" ale zdarza się, że zapalę w pokoju gdzie stoją akwaria. Czy macie jakieś doświadczenia?

RE: Papierosy i akwarium - wisnia0384 - 29.11.2011

Rybkom raczej papierosek nie zaszkodzi. Raka płuc nie dostaną Wink

RE: Papierosy i akwarium - Basteq - 29.11.2011

Rybki jakoś przeżyją ale śmierdząca chata to miejsce mało przyjemne dla innych domowników i ewentualnych gości.

RE: Papierosy i akwarium - grobel - 29.11.2011

(29.11.2011, 22:48)wisnia0384 napisał(a):  Rybkom raczej papierosek nie zaszkodzi. Raka płuc nie dostaną Wink

Hehe raczej nie, ewentualnie skrzeli. Ale jak nie miałem akwariów to paliłem cały czas w pokoju. Firany po jakimś czasie robiły się żółte a po paru latach panele na suficie lekko brązowe(!). Więc dym z papierosów oprócz substancji smolistych itp osiada w całym pomieszczeniu, co wydaje mi się nie służy dobrze akwarium.

Basteq- śmierdzący jest tylko mój pokój, który jest piętro wyżej także domownikom nie przeszkadza.

RE: Papierosy i akwarium - wisnia0384 - 29.11.2011

Wystarczy sobie przez fifkę zapalić papieroska i widać od razu co w siebie tłoczymy. W Lublinie w Sport Pubie na przeciwko Polibudy jest 2 duże akwaria a jara się tam (jarało Smile) na potęgę i ryby dawały radę.

RE: Papierosy i akwarium - grobel - 29.11.2011

(29.11.2011, 23:10)wisnia0384 napisał(a):  Wystarczy sobie przez fifkę zapalić papieroska i widać od razu co w siebie tłoczymy. W Lublinie w Sport Pubie na przeciwko Polibudy jest 2 duże akwaria a jara się tam (jarało Smile) na potęgę i ryby dawały radę.

To, że przez fifkę widać to nie tylko po papierosachSmile. Oby rybki nie wołały szlugi z rana. Dzięki za odp.

RE: Papierosy i akwarium - mcda-p - 30.11.2011

No takiego tematu to się nie spodziewałam hie hieSmile
Ciekawe czy dym z fajek szkodzi rybom, hmmm a może bąki też...? Kurczę to ciężki kawał filozofii...rozbolał mnie mózg...;/

RE: Papierosy i akwarium - Rybospec - 30.11.2011

Ja bym tak nie lekceważył tego problemu, jak podają w książkach dym papierosowy wtłaczany do akwarium poprzez pompkę filtra może powodować zatrucia ryb. No a labiryntowce to już całkiem mają niezłego macha.

RE: Papierosy i akwarium - Bulkas - 30.11.2011

Swoją drogą twoja miłość do ryb mnie zadziwia - paląc niszczysz głównie siebie, i zamiast o to się martwić, boisz się o rybki Big Grin

RE: Papierosy i akwarium - Tyberiusz - 30.11.2011

Paląc, to szkodzi bardziej osobom w swoim otoczeniu, niż sam sobie Smile