Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[54L - Ogólne] Gibson - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [54L - Ogólne] Gibson (/showthread.php?tid=30217)

1 2 3 4

[54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 27.11.2011

Witam serdecznie. Smile Jest to moje pierwsze akwarium.

Zbiornik: 60x30x30cm prosty.
Oświetlenie: 1x15W T8 standardowe 6500K + T5 8W 6500K Philips.
Filtr: Aquael Fan 1 Plus (gąbka) + Aquael FZN-2 (gąbka).
Grzałka: 50W (aktualnie nieużywana).
Temperatura: 24C-25C.
Tło: czarna folia.
Podłoże: bazalt.
Ozdoby: serpentynit z kamieniołomu.
Nawożenie: Tropical Aquaflorin Potassium, Tropical Ferro-Aktiv.
Parametry: NIEZNANE.

Fauna:
- 4x gupik
- 6x Razbora klinowa
-1x Helena

Flora:
-Vallisneria sp.
-Echinodorus macrophyllus (?)
-Egeria densa
-Ludwigia sp.
-Rotala sp.
-Pistia stratiotes
-Microsorium pteropus

07.11.2011r. - start.

08.11.2011r. - dokupiona roślina.

10.11.2011r. - korekta położenia roślin.

21.11.2011r. - dołożone kamienie.

26.11.2011r. - nowa roślina.

4.12.2011r. - nowe rośliny.

11.12.2011r. - doszło 8 razbor, przesadzanie roślin.

20.01.2012r. - dwie pielęgniczki, nowe rośliny.

13.02.2012r. - korzeń z mchem i mikrosorium, zmiana mediów filtracyjnych.

18.03.2012r.

25.07.2012r. - zmiana podłoża, korzeń zamieniony skałkami z serpentynitu.

19.09.2012r. - nowe rośliny.

Plany:
- kupno otosów, ramirezów, ampularii;
- dokupienie jakich roślin;
- zmiana pokrywy na belkę oświetleniową;
- zastąpienie razbor np. neonami.

RE: [54L - Ogólne] Gibson - aleksandra84 - 27.11.2011

Hmm jak dla mnie szału nie maSmile To na pewno limnofilia bo mi na cabombe wygląda i już strasznie gubi liście. Na twoim miejscu nie kupowała bym już roślin w sklepie szczególnie tych dużych typu zabienice itp, tylko kupiła jakieś strzałki na przód, może nurzańca rogatka itp bo na razie pustoooo

RE: [54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 27.11.2011

No na razie nie ma. Nie wykluczam, że jest to Cabomba. Została zidentyfikowana na innym forum jako limnofilia. Liście już zrzuciła przy aklimatyzacji. Aktualnie wypuszcza nowe, zielone. Ogólnie zakupiona z myślą, że jest to rogatek. Słabo cokolwiek widać w tym sklepie. Uzależniony byłem od sklepu, bo musiałem choć odrobinę zazielenić zbiornik. Z racji tego, że zbliża się zima, to nie chcę kupować zieleniny przez Internet, żeby nie zmarzła. Smile

RE: [54L - Ogólne] Gibson - mcda-p - 27.11.2011

No żabienica to na pewno urośnie duża, ostatnio dodana roślina to chyba nurzaniec gigant, choć mogę się mylić, więc są przyduże do tego litrażu. Ale ważne że cokolwiek tam jest. Ja ci proponuję rozejrzeć się im szybciej tym lepiej za roślinami, bo glony ci się przyczepią ( najlepiej: nadwódka, bacopa (monieri, caroliniana), rogatek, anubias, microsorium, mchy, pelia, niskie kryptokoryny, pistia, rzęsa). Może coś z ogłoszeń na necie? Kombinuj też drugą świetlówkę bo standardowe oświetlenie to mało. I nad nawożeniem mógłbyś pomyśleć, choćby o bimbrowni.
Akwarium wygląda ciekawie z tymi kamulcami, to może być całkiem niegłupi zbiorniczek; liczę że wkrótce pojawi się więcej zieleni ;P

RE: [54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 04.12.2011

Czyli jednak to żabienica. Ale co się będę martwił. Jak wyrośnie to zastąpię ją anubiasem. Podobnie z tym nurzańcem. Jak zakupy przez Internet to zapewne z tego forum. Za cenę rośliny ze sklepu mam z 5 innych. Doliczyć trzeba koszty wysyłki, ale więcej za jednym razem.
Jak na razie chcę się obejść bez jakiegokolwiek nawożenia, dlatego kupię łatwe w hodowli zielsko.
Dzięki za opinie. Big Grin

Wczoraj niespodziewanie dostałem kilka roślin od znajomego. Prawdopodobnie są to dwie kwitnące żabienice i kilka nurzańców. Pozostało czekać, aż się wszystko rozrośnie. Wtedy zrobię lekką selekcję i dokupię coś nowego. Smile

RE: [54L - Ogólne] Gibson - ceokiusz - 05.12.2011

Przyjemne dla oka ale zrobił bym coś z tymi kamieniami. Może jakąś górkę zrobić z jednej strony baniaka? Połączyć to jakoś.

RE: [54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 11.12.2011

5 grudnia kupiłem 8 Razbor klinowych. Rośliny trochę podrosły, zmieniły kolor, moczarka się ukorzeniła i wpuściła pęd. Przeniosłem żabienicę z środka na bok.
Próbowałem coś sklecić z tych kamyków, ale nie bardzo mi się to podobało, więc wszystko wróciło na swoje miejsce.
Jutro spróbuję dorobić do swojego filtra wewnętrznego, filtr biologiczny wolnoprzepływowy. Ciekawe czy wypali.

RE: [54L - Ogólne] Gibson - michnik - 12.12.2011

Cabombe możesz już praktycznie wyrzucić bo nic z tego nie będzie, nurzaniec po prawej za duży do tego akwa, dużo glonów na tych kamieniach jest, no i dodałbym trochę światła, z 18W, ale ogólnie mi się podoba Smile

Proszę używać polskich znaków. ? BlackHawk88

RE: [54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 17.12.2011

Kabombę wyrzucę jak padnie całkowicie. Ciągle wypuszcza nowe liście. Jak się nie utrzyma to zastąpię ją rogatkiem.
Co do glonów - no rzeczywiście trochę jest. Chociaż mogę powiedzieć, że w ostatnim czasie trochę ich mniej jest. Dzisiaj dokupiłem otosy i już zaczęły efektywnie wszystko skrobać.
Odnośnie światła - 18W to chyba za dużo będzie. Nie chcę się bawić we wszelakie bimbrownie i nawożenia w najbliższym czasie. Prędzej kupię 15W albo odrobinę mniej.

Dzięki za opinie. Big Grin

RE: [54L - Ogólne] Gibson - Gibson - 24.12.2011

Witajcie ponownie. Smile Wczoraj okleiłem pokrywę taśmą alluminiową. Całkiem niezły efekt daje. Dzisiaj zaś zakupiłem oprawę świetlówkową o mocy 8W. Nie za dużo, ale chciałem w bezinwazyjny i tani sposób dołożyć więcej światła. W sumie daje mi to już ~0,43W/L. Myślę, że te łatwiejsze 'chwasty' będą ładnie rosły.