"Owłosione" liście -
Tyberiusz - 24.11.2011
No i mój zbiornik padł również ofiarą glonów:
Trochę jak krasnorosty to wygląda, ale pewien sam nie jestem co to jest.
Co to za rodzaj glonu i jak z tym walczyć?
Wcześniej pożyczyłem otoski, to wyjadły nieco, ale po dwóch tygodniach glony wróciły, więc trzeba usunąć
przyczynę powstania glonów, a nie skutek.
Specyfikacja zbiornika:
112L
CO2 z bimbrowni, dwie butelki z zacierem
światło 0,7 W/l.palone od 12 do 22 co daje 10h
Symfonia złota + k + Fe w dawce 2 ml. dziennie
Kilka tyg temu padło mi też dzień po dniu 4 sztuki kirysków, moich ulubionych rybek.
Moje planowane działania
Podmiana ok 10% wody co drugi dzień
Wpuszczenie 5 otosków (ale to jest usunięcie skutków, a nie przyczyny)
Posadzenie szybko rosnącego rogatka sztywnego
Co jeszcze proponujecie, albo czego nie proponujecie?
Pozdrawiam, Tyberiusz!
RE: "Owłosione" liście -
tiger_zaby - 24.11.2011
Też aktualnie z tym walczę w swojej 300 na jbl aquabasic.
Macro nie podajesz?
Więc dwie możliwe przyczyny.
1 stosunkowo dużo światła, micro i brak macro
lub / i
2 zła dystrybucja co2, tak jak było u mnie. Tyle że ja stosuję EI, ale na mniejszych dawkach n03 i po4 z powodu pielęgniczek wf
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=33218&sid=6569634a4c580c2536a544a293961eb5#33218
Poprawiło się ale teraz mam drugi wysyp, więc muszę zakupić falownik lub węgiel w płynie, ponoć przedawkowanie pomaga według poradnika.
A co z podmianami?
Wywal ile się tylko da tego glona, korzenie itp szczotką potraktuj.
Rogatka możesz dać i moczarkę.
Mi testy wykazywały dobre poziomy no3,po4,fe.
Rośliny wyglądają na tych zdjęcia dobrze więc obstawiam co2.
Czy zapomniałem o czymś?
Tyberiusz - 24.11.2011
Miałem te glony jeszcze zanim miałem Co2 i 0,7 W/l, tyle, że ich powoli przybywa. Wcześniej nie zwracałem na nie uwagi, bo nie było tego dużo, ot takie pojedyncze.
Podmiany raz w tygodniu 20 litrów.
Moczarka rośnie, korzeni nie mam, mam stosunkowo dużo roślin z czego około 50% jest zaatakowane.
W linku napisali, żeby wyciąć jak najwięcej roślin z tym glonem, ale to niewykonalne, bo zapłaciłem sporo za te rośliny i musiałbym akwarium ogołocić.
Przepływ wody też mam dobry, bo mam Tetrę 1200.
Marco nie podaję, Tak jak wspomniałem, Symfonię złota z dodatkiem Potasu i Żelaza.
Rośliny racja, poza glonem, to ładnie i bez ubytków rosną, bomblują.
tiger_zaby - 24.11.2011
(24.11.2011, 22:32)Tyberiusz napisał(a): Miałem te glony jeszcze zanim miałem Co2 i 0,7 W/l, tyle, że ich powoli przybywa. Wcześniej nie zwracałem na nie uwagi, bo nie było tego dużo, ot takie pojedyncze.
Podmiany raz w tygodniu 20 litrów.
Moczarka rośnie, korzeni nie mam, mam stosunkowo dużo roślin z czego około 50% jest zaatakowane.
W linku napisali, żeby wyciąć jak najwięcej roślin z tym glonem, ale to niewykonalne, bo zapłaciłem sporo za te rośliny i musiałbym akwarium ogołocić.
Przepływ wody też mam dobry, bo mam Tetrę 1200.
Marco nie podaję, Tak jak wspomniałem, Symfonię złota z dodatkiem Potasu i Żelaza.
Rośliny racja, poza glonem, to ładnie i bez ubytków rosną, bomblują.
Nie chodzi o przepływ tylko o dystrybucję co2. to że na powierzchni wirówka nie znaczy że na dole rośliny mają wystarczającą ilość węgla chyba że ładnie się rozpuszcza.
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym 50% podmiany wody i dalej nawoził tylko z macro.
Wcześniej miałem podobny z grubsza zbiornik do Twojego (0,8w/l) i zawsze podawałem micro i macro z co2 w tych ilościach:
no3 ~ 30ppm czasem nawet 50ppm,
po4 ~ 1-2ppm,
fe ~ 0.3-0.5 ppm
co2 ~ 30
micro podwójna dawka symfoni.
I jedyne glony jakie miałem to pył na szybach i co bym nie robił zawsze były.
Ale podmiany 40% tygodniowo.
Nie wyjmuj roślin tylko obcinaj co się da i wyjmuj liście.
Tyberiusz - 28.11.2011
Więc macro zamówiłem stąd
http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-i-roslinki-gratis-wysylka-4zl-i1944390971.html
W sumie jest tam i micro i macro, czyli lać jedno i drugie i odstawić symfonię złota na razie?
Tyberiusz - 04.12.2011
Ja się jeszcze słabo w tych stężeniach orientuję.
W kupionych nawozach zalecana dzienna dawka przy 100 l. netto i około połowie zarośnięcia zbiornika wynosi 8 ml dla mikro i makro, co dawałoby dziennie 16 ml nawozu.
To nie jest przesada?
Na innej aukcji podobny nawóz, mikro i makro, takie same założenia, do rozpuszczenia w wodzie destylowanej, tam dawki wynoszą mikro 1,5 ml, makro 2,5 ml.
Skąd się biorą takie rozbieżności w dawkowaniu? Któremu wierzyć? Kilkanaście ml nawozu to w przypadku akwarium mojej wielkości (112 l) to jest przeważnie tygodniowa dawka, a nie dzienna.
Basteq - 04.12.2011
(28.11.2011, 03:00)Tyberiusz napisał(a): Więc macro zamówiłem stąd http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-i-roslinki-gratis-wysylka-4zl-i1944390971.html
W sumie jest tam i micro i macro, czyli lać jedno i drugie i odstawić symfonię złota na razie?
Ja jakoś nie bardzo wierzę w takie wynalazki robione w garażu.
Ja podaje Classic Aqua Art i Carbo. Rośliny ładnie rosną.
Na krasnale to przede wszystkim zwiększona dawka Carbo bezpośrednio na rośliny. Poza tym zmiejszenie przepływu wodu (np. przez deszczownicę)
Udało mi się po paru tygodniach ich pozbyć ale musiałem mocno poobcinać anubiasy.
Useful Event Transportation Site -
FrankJScott - 19.06.2025
To the person talking about logistics company nyc, need transport, shuttle van airport, time logistics tracking, small transportation companies, ground transportation to airport, integrated transport solutions, shuttle service from, freight management services, car service to airport, I highly suggest this
that guy about event transportation details or fast transport logistics, summit transportation logistics, company needs shuttle service, top rated logistics companies, managed transportation companies, transportation services near me to airport, affordable car service to airport, van service from pa to new york, airport shuttle service new york, shared ride shuttle, on top of this
lowest price for event transportation link not forgetting sites such as shuttle van service near me, airport van shuttle service, miami transportation companies, lax car pick up service, small business logistics solutions, companies in logistics, transporting people, miami luxury shuttle, transport ka number, van car service near me, not to mention this
great event transportation details which is also great. Also, have a look at this
great event transportation details as well as other transportation, transportation car service, transportation cost in logistics, ready logistics app, company need transport service, shuttle rides near me, a 1 transportation services, international trade transportation, airport shuttle from home to airport, shuttle door to door, and don't forget this
great event transportation site bearing in mind reliable transportation reviews, airport livery service, shuttle bus service to airport, transportation companies in seattle, transportation group,
basics about not to mention new york private transportation, partner transport, transportation in los angeles, pick up from home to airport, transportation to airport from home, for good measure. Check more @
Top Business Portfolio Investment Website 177dbfb