Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
1000 litrów i wilgoć w domu - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Sprzęt (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Temat: 1000 litrów i wilgoć w domu (/showthread.php?tid=30016)

1 2

1000 litrów i wilgoć w domu - Basteq - 12.11.2011

Witam,

Mam pytanie do posiadaczy dużych zbiorników.

W pokoju ok 32 m2 mam w sumie 3 akwaria o łącznej pojemności 1000 litrów. Wszystkie mają przykrywy.

Ostatnio zauważyłem, że szyby w całym domu (110 m2) mocno się ''pocą'', gdyż spadła temperatura na zewnątrz.

Nie chciałbym, aby grzyb rzucił się na ściany. W lecie nie ma problemu, bo mogę wywietrzyć ale co robić zimą.

Czy zaopatrzyć się w jakiś pochłaniacz wilgoci?

Dzięki za opinie!

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - victus - 12.11.2011

zimą też nie widzę przeciwwskazań by wietrzyć mieszkanie, ba nawet jest czasem zalecane. Rybom i tak nic to nie zaszkodzi skoro masz pokrywy.

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - Basteq - 12.11.2011

(12.11.2011, 12:23)victus napisał(a):  zimą też nie widzę przeciwwskazań by wietrzyć mieszkanie, ba nawet jest czasem zalecane. Rybom i tak nic to nie zaszkodzi skoro masz pokrywy.

Zdaję sobie sprawę, ale nie jest to możliwe tak często jak latem. Szczególnie gdy za oknem jest -15 Wink

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - victus - 12.11.2011

gdy wychodzisz do sklepu, zostaw okno otwarte, gdy wr?cisz to je zamkniesz. Nie mówie o otwieraniu na maxa. Lub jak nie chcesz wietrzyć a masz klimatyzacje to jej używaj, ona osusza powietrze. Jednak nawet lekarze zimą zalecają wietrzenie mieszkań, w szczegőlności pokoju dziecka.

(12.11.2011, 12:53)victus napisał(a):  gdy wychodzisz do sklepu, zostaw okno otwarte, gdy wr?cisz to je zamkniesz. Nie mówie o otwieraniu na maxa. Lub jak nie chcesz wietrzyć a masz klimatyzacje to jej używaj, ona osusza powietrze. Jednak nawet lekarze zimą zalecają wietrzenie mieszkań, w szczegőlności pokoju dziecka.

Wietrzyć będzie trzeba więcej. Muszę jeszcze doliczyć dodatkowe rachunki za ogrzewanie domu Wink

Chyba, że kupić coś takiego

http://allegro.pl/osuszacz-powietrza-pochlaniacz-wilgoci-germany-i1884976093.html

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - tiger_zaby - 12.11.2011

(12.11.2011, 12:53)victus napisał(a):  gdy wychodzisz do sklepu, zostaw okno otwarte, gdy wr?cisz to je zamkniesz. Nie mówie o otwieraniu na maxa. Lub jak nie chcesz wietrzyć a masz klimatyzacje to jej używaj, ona osusza powietrze. Jednak nawet lekarze zimą zalecają wietrzenie mieszkań, w szczegőlności pokoju dziecka.

Kolega są dwie opcje:
1. Mieszkasz w Polsce w bloku, gdzie panują warunki tropikalne (wg mnie.)
2. Mieszkasz w domu i masz kupę kasy.
Rolleyes

Chłopak musi nagrzać 1000l wody co wiąże się z prądem i jego kosztem a za chwilę chłodzić wietrzeniem. Oczywiście kilkuminutowe wietrzenie nie zaszkodzi, ale kasę trzeba oszczędzać.
Kolego u mnie w domu w małej łazience miałem problem z wilgocią i pomogła kratka wentylacyjna z wiatrakiem, która została podłączona pod oświetlenie łazienki. A ten pochłaniacz wiele pomaga już nie ma problemu w pomieszczeniu o 6m2.

Niestety mieszkam w domu w Danii a tu wszelkie media są dosyć drogie.

Nie wiem ile kosztuje w Polsce prąd ale tu około 1.2zł za kWh + opłata stała

Ogrzewanie też nie jest tanie więc chciałbym uniknąć niepotrzebnego wychładzania domu.

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - DuH - 12.11.2011

W moim mieszkaniu latem mam wilgotność około 60-70%, zimą to nawet 14%! czyli strasznie mało, a to za sprawą ogrzewania CO i muszę czasami nawilżać lekko powietrze. Akwarium nie biorę pod uwagę bo to tylko 45l, ale wydaję mi się, że należy najpierw kupić urządzenie do pomiaru wilgotności [higrometr]. Optymalna wilgotność powietrza przy temperaturze 20-22C to 40-60%. U mnie czasami skrapla się woda na oknach przy 25% wilgotności - takie okna....

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - pawciotr - 12.11.2011

Dla świętego spokoju kup sobie pochłaniacz wilgoci. I przy okazji zainwestuj w higrometr i powiedz jaką masz wilgotność teraz Smile U mnie się utrzymuje się 50%, ale zdarzało się nawet 70-80% ale to rzadko. Mieszkam w domu ok. 300m2, nie wiem dokładnie bo tata jest w pracy ;p akwarium stoi na górze w moim pokoju a higrometr na dole w salonie .

PS. Mi ściany się na razie nie pocą ale ja mam tylko 112 litrów wody Smile

Aha... Niech się wypowie ZielonyAmator ;D

Pozdrawiam

Edit. DuH mnie wyprzedził Wink

RE: 1000 litrów i wilgoć w domu - Kesi - 12.11.2011

Pochłaniacze prawie nic nie dają.
U mnie pokazuje dość często 75-80% wilgotności w powietrzu. Wystarczy otworzyć okno na 5min a spada do 50%. Nie jest źle.
Z pochłaniaczami też już kombinowałam prawie nic to nie daje. Niestety tylko kótkie wietrzenie raz na jakiś czas. Miałam właśnie różne na granulat.