Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Gupiki i platynki- pomocy . - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Gupiki i platynki- pomocy . (/showthread.php?tid=29629)

1 2

Gupiki i platynki- pomocy . - tajemnica123 - 16.10.2011

Witam Wink
Jestem tutaj nowa i mam pewien problem.
Otóż od wakacji hoduję dwa gupiki (jak je kupiłam były bardzo młode). Prawdopodobnie jest to samiec i samiczka, wyglądają bardzo podobnie Wink mam wrażenie, że jedna z nich może być w ciąży, widać lekki zarys brzuszka Wink Dzisiaj dokupiłam dwie platynki ( chyba tak się nazywają potocznie, inna ich nazwa to zmienniak plamisty czy jakos tak Wink. Ekspedientka zaręczyła mi, że polubią się z gupikami więc mogą być razem w akwarium. Ale odkąd je wpusciłam, gupiki jak gdyby atakują tą nową rybkę (ale tylko jedną, tej drugiej jakos nie specjalnie). Mówiąc atakują mam na mysli że podpływają do niej bardzo blisko, gonią ją itd. Dlaczego tak się dzieje? Obawiam się, że mogą się zagryźć czy cos.. jest to możliwe?

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - Lastmale - 16.10.2011

Informacje na temat zbiornika mile widziane np,litraz?
Na wzajem nie zrobia sobie krzywdySmile daj im czas na przystosowanie się do nowego zbiornika.

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - tajemnica123 - 16.10.2011

No 25 l. Mają filtr, grzałkę i te tam wszystkie rzeczy Wink to jest moje pierwsze akwarium, dlatego boję się pomieszania tych rybek Wink ale przyznam, uspokoiłam się informacją, że nic sobie nie zrobią Wink kurcze.. już 5 godzin mija a one nadal tak samo się zachowują. Oby nie poobgryzały sobie płetw.. Wiem, zawsze mam czarny scenariusz Wink

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - kaasiaa - 16.10.2011

zbiornik jest za mały na platki, do tego zarówno platki jak i gupiki trzyma się w haremach 1 samiec 3 samice

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - Lastmale - 16.10.2011

Ten litraz 25l,super sie na krewetkarium nadaje.

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - Betka - 17.10.2011

jeśli Twoje gupiki wyglądają bardzo podobnie, to nie jest to samiec i samica

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - chanelini - 17.10.2011

czesc.
ryby w akwarium tak reaguja jak wpuszcza sie do nich nowe osobniki.musza sie przyzwyczaic do tego ze maja wspollokatorow.
co do gupikow to byc moze masz 2 samice skoro sa podobne.samiec ma zawsze piekny dlugi weloniasty ogon ,samica zas krotki.no i oczywiscie 2 gupiki to za malo,musisz dokupic.ja mialam wczesniej 4 samice i 1 samca.jedna samice gupik-samiec szybko zameczy.
no i zbiornik troche malutki.ale jak bedziesz miala male rybki i nie za duzo to ok.

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - tajemnica123 - 17.10.2011

To na pewno samiec i samica Wink mówiąc podobne miałam na mysli, że mają podobny (nie taki sam) kolor- taki... nie wiem jak to okreslic.. srebrzysty Wink

Lastmale - każdy od czegos zaczyna, nie prosiłam o ocenę mojego akwarium tylko pytałam, dlaczego gupiki gonią tą platynkę.

Chanelini- dzieki, podtrzymałas mnie na duchu Wink oczywiscie jesli sprawdzę się w hodowli rybek, kupię nowe akwarium.
A tak ogółem to już się przyzwyczaiły do swojego towarzystwa . ;p

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - Lastmale - 17.10.2011

(17.10.2011, 17:35)tajemnica123 napisał(a):  Lastmale - każdy od czegos zaczyna, nie prosiłam o ocenę mojego akwarium tylko pytałam, dlaczego gupiki gonią tą platynkę.

Ja nie ocenialem twojego zbiornika,wytlumaczylem Ci ze niemasz sie czym przejmowacWink,jak juz wspomniane zbiornik masz troche za maly.Oczywiscie nikt nie zaczyna od razu od 200l

Pozdrawiam

RE: Gupiki i platynki- pomocy . - tajemnica123 - 17.10.2011

spoko, nie biorę tego do siebie Wink

Jesli mi przeżyją do gwiazdki, to kupię jakies takie duże akwarium Wink