Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Anentome Helena- jaja - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Anentome Helena- jaja (/showthread.php?tid=29567)

Anentome Helena- jaja - Bosco86 - 12.10.2011

Witam

Od jakichś dwóch tygodni jestem w posiadaniu 3 sztuk Helenek. Najważniejszym powodem ich zakupu była potrzeba ograniczenia liczebności zatoczków w akwarium. Z drugiej strony, helenki to dosyć ciekawe z wyglądu stwory, na które to nie pożałowałem 4 złotych ode łba.
Minęło kilka, dni, helenki buszowały sobie po akwarium (72l) a dziś rano przed pracą, popijając kawę zauważyłem dziwne, kwadratowe miniaturowe jajka sadzone wokół czyścika magnetycznego przy górnej krawędzi zbiornika. Nie ukrywam, że chciałbym bardzo żeby coś z tego się wykluło, stąd moje pytania. Czy przy cotygodniowej podmiance wody, gdy jaja zostaną na chwilę w suchej części akwarium nic im się nie stanie? Czy przy dolewaniu wody jaja nie odkleją się od szyby i nie zmarnieją gdzieś zawieruszone na dnie? A może delikatnie przełożyć jaja do jakiegoś słoika gdzie nie będą narażone na tego typu rzeczy plus ciekawość stadka razbor klinowych i neonów inessa?

RE: Anentome Helena- jaja - niunia2101 - 12.10.2011

(12.10.2011, 21:10)Bosco86 napisał(a):  ... plus ciekawość stadka razbor klinowych i neonów inessa?

A to moja ciekawość to stadko to ile liczy sztuk u ciebie?? Mam nadzieję, że nie po 3szt. A co do jajek to jeżeli helenki to masz szczęście co do jajek. Wydaje mi się, że nie zaszkodzi im coś takiego ale niech wypowiedzą się lepsi koledzy którym się udało je rozmnożyć ja byłem bliski temu zadaniu.
(12.10.2011, 21:10)Bosco86 napisał(a):  ... plus ciekawość stadka razbor klinowych i neonów inessa?

A to moja ciekawość to stadko to ile liczy sztuk u ciebie?? Mam nadzieję, że nie po 3szt. A co do jajek to jeżeli helenki to masz szczęście co do jajek. Wydaje mi się, że nie zaszkodzi im coś takiego ale niech wypowiedzą się lepsi koledzy którym się udało je rozmnożyć ja byłem bliski temu zadaniu.

RE: Anentome Helena- jaja - Bosco86 - 12.10.2011

"A to moja ciekawość to stadko to ile liczy sztuk u ciebie?? Mam nadzieję, że nie po 3szt. A co do jajek to jeżeli helenki to masz szczęście co do jajek. Wydaje mi się, że nie zaszkodzi im coś takiego ale niech wypowiedzą się lepsi koledzy którym się udało je rozmnożyć ja byłem bliski temu zadaniu."
------

Razbory klinowe- 8sztuk, niezmiennie od 13 miesięcy.
Neony- Po pewnych zmianach 10 sztuk.

Obsada, którą sobie zaplanowałem miała jeszcze zawierać 5 sztuk kirysków panda ale brat i jego dziewczyna "uszczęśliwili" mnie 5 sztukami gupików i tak sobie to pływa i mnoży się na potęgę...

Wracając do tematu. Temperatura w zbiorniku to obecnie 26 stopni, parametrów nie znam. Jest szansa, że chociaż 3 sztuki się wylęgną?

RE: Anentome Helena- jaja - Lastmale - 12.10.2011

(12.10.2011, 21:10)Bosco86 napisał(a):  Witam

Od jakichś dwóch tygodni jestem w posiadaniu 3 sztuk Helenek. Najważniejszym powodem ich zakupu była potrzeba ograniczenia liczebności zatoczków w akwarium. Z drugiej strony, helenki to dosyć ciekawe z wyglądu stwory, na które to nie pożałowałem 4 złotych ode łba.
Minęło kilka, dni, helenki buszowały sobie po akwarium (72l) a dziś rano przed pracą, popijając kawę zauważyłem dziwne, kwadratowe miniaturowe jajka sadzone wokół czyścika magnetycznego przy górnej krawędzi zbiornika. Nie ukrywam, że chciałbym bardzo żeby coś z tego się wykluło, stąd moje pytania. Czy przy cotygodniowej podmiance wody, gdy jaja zostaną na chwilę w suchej części akwarium nic im się nie stanie? Czy przy dolewaniu wody jaja nie odkleją się od szyby i nie zmarnieją gdzieś zawieruszone na dnie? A może delikatnie przełożyć jaja do jakiegoś słoika gdzie nie będą narażone na tego typu rzeczy plus ciekawość stadka razbor klinowych i neonów inessa?

Nie wierze by w przeciagu 2 tyg,helenki zlozyly jaja,pewnie dalej walcza z zatoczkami.Rozmnarzaja sie ale nie z predkoscia swiatla to nie tak hop siup jak myslisz.

RE: Anentome Helena- jaja - Bosco86 - 12.10.2011

^

Zadałem kilka prostych pytań i liczę na konkretne odpowiedzi. Wiem jak wyglądają małe zatoczki bo swojego czasu walczyłem z ich plagą. Dziś zauważyłem w SWOIM akwarium coś nowego, porównałem to ze zdjęciami z internetu i w 95% jestem przekonany, że to jaja helenki. Jeśli jestem w błędzie to co to jest w takim bądź razie?

http://fotosik.org/viewer.php?file=43317038676434639111.jpg
http://fotosik.org/viewer.php?file=65871136954898177381.jpg

Sorry za jakość zdjęć ale taki mam aparat. Nie jestem w stanie lepiej zobrazować swoich "urojeń" :]

Pozdrawiam

RE: Anentome Helena- jaja - zygi - 13.10.2011

to jaja helenek, za około 4 tygodnie wylęg, a potem jeszcze szmat czasu zanim je w akwarium zobaczysz, strasznie wolno się rozmnażają, ale jak już miot podrośnie to wyczyszczą akwarium z innych ślimaków i trzeba będzie im co jakiś czas coś wrzucić do akwarium. co to szybkości to samica mogła być już wcześniej zapłodniona, a u ciebie jaja złożyła, ja tak miałem bo kupiłem jedną sztukę, a po paru dniach miałem te jajka wszędzie, a teraz zamiast plagi rozdętek mam plagę helenek

RE: Anentome Helena- jaja - Tyberiusz - 13.10.2011

Pooddawaj częśc do sklepu, może na tym coś zyskasz Wink