Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[ 72 l] Moje małe akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [ 72 l] Moje małe akwarium (/showthread.php?tid=29497)

1 2

[ 72 l] Moje małe akwarium - ADTOM - 07.10.2011

Witam Was serdecznie

Przedstawiam moje akwarium 72 litrowe.

Wymiary: 60 x 30 x 40 profil
Oświetlenie: 1 x 15W 6500 K T8
Filtr: Filtr zewnętrzny JBL Cristal Profi E701 greenLine
Grzałka: JBL 50W
Podłoże: JBL FLORAPOL pomieszany razem z żwirkiem ceramicznym
na górze żwirek czarny ceramiczny
Piasek
Łupek filitowy poklejony silikonem akwarystycznym.

Akwarium zalane 01.10.2011 także na razie dojrzewa sobie. Filtr wystartowałem razem z bakteriami z JBL FilterStart. A dodatkowo wlałem 5 litrów wody z innego mojego akwarium.
Na razie udało mi się obkleić całą pokrywę taśmą srebną która odbija światło, ale w przyszłym miesiącu dokupuje jedna świetlówkę 24W T5 o jakiej barwie to nie wiem Sad

I zastanawiam się nad założeniem bimbrowni. Żeby roślinki mi fajnie rosły bez glonów.
Co do obsady tutaj was proszę o poradę myślałem o neonkach 15 szt.pielęgnic ramireza parkę lub prętników karłowatych parkę. Posiadam też stado gupików ale zastanawiam się nad włożeniem ich do tego akwarium.
Co do roślin to może mi pomożecie jakie ja mam rośliny w akwarium i jakie są ich zapotrzebowanie na światło. I powiedzcie mi kiedy mogę wpuszczać bezpiecznie ryby do akwa oczywiście myślałem o min. 2 tygodniach dojrzewania zbiornika.
Po walkach z korzeniem który zakupiłem od sprzedawcy na Allegro moczyłem gotowałem itp, a i tak mi farbuje Sad i woda jest lekko brązowa Sad. Wszystko inne czyli żwir i piasek zostało wypłukane wyczyszczone. Temp w akwa to 26 C. Pierwszymi mieszkańcami to ślimaki Helenki .

Zapraszam do oglądania i komentowania:

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - Lastmale - 07.10.2011

Fajnie zapowiada sie ciekawie,jesli chcesz by rosliny rosly zdrowo i bez glonow zainwestuj w dodatkowe oswietlenie.Jbl pasuje tu idealnie,deszczownia optymalnie pasuje do dlugosci akwa.

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - TheKamyk - 07.10.2011

Co do obsady to albo grupa neonów inessa albo razbory ( jak dla mnie razbory lepsze ) pare otosków , i kirysy . Akwarium narazie fajne , daj wiecej roslin Smile

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - Tyberiusz - 07.10.2011

Bardzo fajnie zagospodarowane dno Smile

A to "drzewo" kapitalny pomysł Wink

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - apri cort - 07.10.2011

Ma to ambicje być zbiornikiem w stylu japońskim, ale na razie to tylko ambicja. Zobaczymy, co będzie z tego jak się rozrośnie.

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - Bulkas - 07.10.2011

Do mnie takie konstrukcje nie przemawiają, ale na pewno akwarium jest oryginalne i ciekawe Smile

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - agrareoligada - 07.10.2011

Widzę rękę do aranżu. Poczekamy, zobaczymy. Jak na razie zapowiada się ciekawie. Oby wszystko szło po myśli

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - mcda-p - 08.10.2011

O proszę jak ciekawie zaaranżowany baniak, tylko szybko kombinuj dodatkowe oświetlenie, bo masz bardzo skromne, powinno być conajmniej drugie tyle. Bimbrownia to chwila roboty więc w tym zakresie też już działaj- na starcie to być albo nie być, zwłaszcza przy tak niewielkiej ilości roślin, ale pamiętaj, że sporo zależy również od światła. Z bardziej wymagających roślin masz tu rotalę i wąkrotkę. W obecnych warunkach możesz zauważyć zachamowanie wzrostu i marnienie. Reszta raczej pociągnie ale z racji tego że zielsko masz rozsadzone raczej w kątach będzie rosło wolniej.
Jeśli korzeń farbuje wodę to akurat dobrze się składa- garbniki troche przychamują rozwój glonów. Postaraj się załatwić skądś rogatka- również w tym celu.
Co do obsady- przy tylu jaskiniach i kryjówkach to aż się prosi o pielęgniczki. Na twoim miejscu wybrałabym jakąś amerykańską obsadę, ale zamiast neonów dałabym bystrzyki. Np: 1+1x Ramirezki, 15x bystrzyk czarny/b. ozdony, 4+2x gupik pawie oczko/endlera

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - SkazanyNaBluesa - 08.10.2011

Całkiem ciekawa aranżacja. Fajny kontrast czarnego podłoża z plażą przyciąga uwagę( tylko dbaj o jej czystość be efekt będzie marny). Niebanalny ten baobab i skałki. Zdaję się, że na pierwszym planie (z lewej strony) masz hygrophilę difformis. To jest roślina na trzeci plan, więc przesadź ją na tył. To samo tyczy się tej rośliny na pierwszym planie z prawej. Z tyłu widzę też sadzonki cabomby. Przy takim świetle tylko jej górne części będą ładnie rosnąć, niżej pozostaną gołe łodygi (chyba, że to limnophilia, bardzo podobna do cabomby, ale mniej wymagająca co do światła). Także inwestuj w światło i kleć bimbrownię. Przydał by się tez jakiś nawóz. Jeśli chodzi o ryby to rzeczywiście pasowały by tutaj bystrzyki czarne i pielęgniczki.
Twoje akwarium naprawdę dobrze się zapowiada. Pozytywnie widzę przyszłość tego baniaka (tylko koniecznie oświetlenie dołóż) Wink.

RE: [ 72 l] Moje małe akwarium - Taflik - 29.02.2012

Jeżeli robisz takie według mnie takie trochę orientalne (nie wiem czy możne być bo się nie znam )to możesz dodać bambusa by ładnie wyglądało.Ale się nie znam tylko ze względu na wygląd Tongue

A poza tym to bardzo ładne akwarium Tongue