20 litrowe akwa pomocy (urządzenie) -
Tofisia - 06.10.2011
Otóż mam je od ponad roku i gdy patrzę na akwa forumowiczów to aż mi się płakać chce( w sensie jakie moje jest(czyste) ale nie wiem ja się nim zajmować).Pragnę moim rybkom zrobić RESTART wszystko nowe zaproponujcie mi coś dla początkujących napiszcie co mam zrobić/kupić chciałabym aby w nim znajdowało się dużo roślin.Co do nich potrzebuję./Mam akwa 20 litrowe sześciokątne firmy AQUAEL

Rybek mam coraz mniej ponieważ są to bojowniki mają ponad 2 lat i zdychają ze starości wcześniej trzymałam je w kuli ale gdy sprawdziłam,że im to szkodzi to przeżuciłam się na akwa choć małe wiekszego mieć nie mogę,cóż lepiej tego niem komentujmy tylko pomóżcie mi zrobić jakieś ładne akwa dla Moich Franciszek

Mam filtr firmy AQUAEL SUPER-MINI 280,jeżeli coś zły to piszcie jaki był by odpowiedni.
RE: 20 litrowe akwa pomocy (urządzenie) -
apri cort - 06.10.2011
Daj zdjęcia, bo z samych jęków ciężko wywnioskować, jak to teraz wygląda. Nie ma co biadolić tylko trza się brać do roboty! Daj ogłoszenie że przyjmiesz rośłiny i zasuwaj gdzieś w plener po drewno. I czytaj tematy o pielęgnacji i urządzaniu akwa. Mam nadzieję że filtr chociaż non stop chodzi i nie pucujesz wszystkiego co tydzień?
Sebancisz - 06.10.2011
Małe akwarium więc wkładaj do niego raczej drobne rzeczy. Chodzi mi o podłoże (np. piasek, drobny żwirek), roślinki o drobnych listkach i nie rosnące zbyt wysoko (np. heniek, blyxa) - w zależności od ilości światła. Poszukaj korzenia, może być z licznymi rozgałęzieniami, oczywiście też delikatny żeby nie wyglądał jak zwalone drzewo. Potem trochę własnej weny twórczej, wstaw fotki a na pewno coś ci ktoś doradzi.
apri cort - 07.10.2011
Seba jaki heniek i blyxa...? Dziewczę ma na razie w akwa plastik, więc może niech zacznie od czegoś mniej ambitnego? U mnie cały wystrój w 17l robią 3 krzaczki kryptokoryny wendtii brown i green, rozrosły się zajmując całe akwa, ale mają na tyle smukłe liście, że nie przytłaczają akwa. Jest pięknie i zielono, chociaż to tylko kilka rośłin. Ostatnio dodałam korzonek z mchem, w kształcie deseczki, żeby oprzeć go o filtr i zamaskować go. I ot cały wystrój, trochę rzęsy na powierzchnię żeby przyćmić światło i wszystko pięknie hula, a koszt to jakieś 10zł. Bez nawozów i cudowania z sadzeniem drobnych roślinek w piasku.
Sebancisz - 07.10.2011
Roślinki to tylko przykład, te co podałem faktycznie są dość wymagające, w szczególności blyxa. Oczywiście w tak małym baniaku nie warto sadzić zbyt wiele gatunków roślin (coś o tym wiem).Takie zbiorniki z ciekawym korzeniem i mchami potrafią wyglądać całkiem nieźle. Warto podglądać akwaria innych zawsze coś wpadnie w oko i da do myślenia.