Zupa rybna. Ile sztuk do akwarium 400l lub 530l -
Basteq - 02.10.2011
Witam,
Wszedłem ostatnio w posiadanie dwóch akwariów Malawi.
W chwili obecnej wszystkie rybki są w jednym a resztę bedę musiał oddać.
Proszę o poradę ile mogę mieć w sumie sztuk w akwarium.
Na fotce jest akwarium 400l z wbudowanym filtrem za tłem. Możliwe jest też użycie 530l również w takim samym filtrem ale tylko 2 świetlówki (w 400l sa 3)
Proszę rownież o komentarze co do wystroju
Dzieki!
[attachment=16794]
Rozwój wątku niestety nijak ma się do jego tytułu, poza tym od prezentacji zbiorników i dyskusji nad wystrojem służy dział "Galeria" - tam też zapraszam.
Po informacje dotyczące obsady zapraszam do działu... "Obsady".
Ostrzeżenie:
zły dział, pytanie bez podania informacji o zbiorniku - 10%
100% = ban
korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Zamykam - Kejdi
RE: Zupa rybna. Ile sztuk do akwarium 400l lub 530l -
miki12 - 03.10.2011
a to ile masz obecnie ryb w zbiorniku i może jakieś dane na temat baniaka?
Basteq - 03.10.2011
(03.10.2011, 02:17)miki12 napisał(a): a to ile masz obecnie ryb w zbiorniku i może jakieś dane na temat baniaka?
Cieżko w tej chwili dokładnie powiedzieć ale około
6x Fossorochromis rostratus
15x Labidochromis caeruleus
5x Pseudotropheus saulosi
4x Pseudotropheus zebra lub Maylandia lombardoi
5x Neolamprologus brichardi
apri cort - 03.10.2011
Co do obsady nie doradzę ale jeśłi masz wybór pomiędzy dwoma baniakami to na 100% bierz wiekszy, to tylko kilka cm w każdą stronę, a jednak robi różnicę. 530l to już porządny litraż jak na Malawi i jeśłi nieco zróżnicujesz wystrój tak, żeby dominujące samce mogły obrać rewiry, to może uda się zostawić wszystkie ryby.
Basteq - 03.10.2011
(03.10.2011, 11:38)apri cort napisał(a): Co do obsady nie doradzę ale jeśłi masz wybór pomiędzy dwoma baniakami to na 100% bierz wiekszy, to tylko kilka cm w każdą stronę, a jednak robi różnicę. 530l to już porządny litraż jak na Malawi i jeśłi nieco zróżnicujesz wystrój tak, żeby dominujące samce mogły obrać rewiry, to może uda się zostawić wszystkie ryby.
Tzn. obydwa akwaria zostają tyle, że w drugim będzie towarzyskie z roślinami.
Ta 530-tka wygladała tak u poprzedniego własciciela
[attachment=16799]
apri cort - 03.10.2011
Wyglądał mocno średnio.
Ja radzę zrobić Malawi w większym, a 400l na towarzyskie to i tak bardzo dużo.
Basteq - 03.10.2011
(03.10.2011, 11:58)apri cort napisał(a): Wyglądał mocno średnio.
Ja radzę zrobić Malawi w większym, a 400l na towarzyskie to i tak bardzo dużo.
To prawda, Do tego zdjęcie jest fatalne.
Co sądzisz o nowym wystroju w 400l ? (fotki w pierwszym poscie)
apri cort - 03.10.2011
Świetne kamienie, średnie tło. Wywal je, szczególnie jeśli jest w środku akwa i zastąp jednolitym. Ja mam z ciemnografitowej pianki jaką siępodkłada pod akwa. Kamienie bedą pięknym kontrastem, a ryby zyskają miejsce do pływania, jeśłi obecne tło jest w środku zbiornika.
Basteq - 03.10.2011
(03.10.2011, 19:51)apri cort napisał(a): Świetne kamienie, średnie tło. Wywal je, szczególnie jeśli jest w środku akwa i zastąp jednolitym. Ja mam z ciemnografitowej pianki jaką siępodkłada pod akwa. Kamienie bedą pięknym kontrastem, a ryby zyskają miejsce do pływania, jeśłi obecne tło jest w środku zbiornika.
Tło zostaje bo jest tam wbudowany filtr.
Dziś przeniosłem kamienie do 530-ki. Tam jest ciemne tło, także z filtrem wewnętrznym. Nech teraz troche dojrzeje przed przeprowadzką.
Jednak martwi mnie trochę jeden duży pyszczak który jest mocno poobgryzany.
Przyniosłem wczoraj 10 sztuk, które były w tym dużym. Chyba już taki dojechał. Na razie go wyciągnąłem, bo go inne ryby męczyły.
apri cort - 03.10.2011
No to już w tej materii Ci nie poradzę, bo moja wiedza z dziedziny Malawi jest raczej "wiadro piachu, taczka kamieni" i tu się kończy