chora molinezja -
monia856 - 08.11.2007
witam, chcialabym sie poradzic i prosic o pomoc, moje akwa w pelni funkcjonuje jakis tydzien, przed wspuszczeniem rybek woda z calym sprzetem roslinami itp odstala 2 tygodnie,na poczatku wydawalo sie wszystko ok ale od wczoraj moje molinezje zachowuja sie dziwnie sa malo ruchliwe plywaja a raczej siedza na dnie, wydaje mi sie ze troche powiekszyly sie im oczy i maja troche biale brzuszki ale nie wiem czy to jest jakis nalot czy starly im sie przez ciagle siedzenie na zwirku,apetyt maja ok,prosze o pmoc czy to jest jakas choroba czy tak czasami bywa?jestem poczatkujaca w tej dziedzinie wiec prosze o wyrozumialosc.
obsada 50l :3 molinezje 5 danio czerwonych 6 neonek,glonojad ,3 hokejowki
temperatura 25 stopni,innych parametrow wody nie znam, wody jeszcze nie podmienialam, karmie 2 razy dziennie;daje im platki tropical i krystal pokarm granulowany,osiwtlenie8 h na dobe
RE: chora molinezja -
Kesi - 08.11.2007
Cristal ? Wiesz że to trucizna

Jeżeli nie znasz parametrów wody to powinnaś tam trzymać tylko i wyłącznie szklane rybki.
Woda zbyt kwaśna lub zasadowa powoduje śmierć ryb.
Natomiast mieszanie gatunków o skrajnie różnych wymaganiach jest zupełnie nieodpowiedzialne.
Dopóki nie będziesz wiedziała jaką masz wodę żadne leczenie nie ma sensu, bo większość chorób jest spowodowana właśnie nieodpowiednią wodą.
monia856 - 08.11.2007
jesli chodzi o cristal to nie mialam pojecia ze to jest beznadziejny pokarm,a co do parametrow wody to wiem ze musze zrobic testy na azotany ph itp i ze jest to nie odpowiedzialne ze do teraz tego nie zrobilam ;-( a co do warunkow utrzymania rybek to w sklepie powiedzieli ze maja one podobne wymagania co do bytowania,a wiec dlaczego tylko molinezje zachowuja sie dziwnie?
Kesi - 08.11.2007
Cristal to nie pokarm tylko preparat, chyba ci się nazwy pomyliły...
Molinezje wymagają twardej wody, a neonki miękkiej, jak będziesz słuchać sprzedawców to wydasz fortunę na nowe ryby.
Skoro masz internet to dlaczego nie poczytasz o wymaganiach ryb które chcesz kupić.
monia856 - 08.11.2007
Krystal przez "k" nie "c"tak dokladnie nazywa sie ten pokarm granulowany powoli opadajacy na dno taki polecil mi pan w sklepie,wiem ze sprzedawcy nie zawsze sa kompetentni no ale co mam zrobic kiedy ide do sklepu i chce cos kupic;-([/i]
Kesi - 08.11.2007
Jak co masz zrobić, zobaczyć w domu jakie ryby ci się podobają i co im jest potrzebne do życia, a potem dopiero iść i kupić. Monia weź pomyśl logicznie.
Nigdy nie słyszałam o takim pokarmie, co to za firma jest ?
monia856 - 08.11.2007
firmy "karmeks"ale nie bede wiecej nim karmic rybek kupie jeszcze jakis dodatkoty moze tropikal bo ten jest bardzo popularny,a tak wogle jakie niezbedne testy na parametry wody musze wykonac i ile mniej wiecej one kosztuja?
Kesi - 08.11.2007
no niestety testy są drogie, póki co możesz się zorientować z jakiego ujęcia masz wodę i sprawdzić na stronie wodociągów twojego miasta aktualne badania wody, będziesz wiedzieć jakie masz pH
monia856 - 09.11.2007
aha dziekie, ale nie wiem co mam zrobic bo u jednej z moich molizeji na pletwie ogonowe z jednego skraju i drugiego pojawil sie biay nalot bardzo maly ale jednak widoczny co mam robic?
a przed chwila zauwazylam ze hokejowki maja biale kropki na ciele neonki tez ale tylko pojedyncze na pletwie ogonowej,ale zadnych innym objaowo jedza jak zawsze sa aktywne nie ocieraja sie o przedmioty wszystko ok tylko biale kropeczki;-(
Kesi - 09.11.2007
Kup FMC i zastosuj jako kąpiel długotrwałą. To ospa i najprawdopodobniej martwica płetw. Preparat leczy obydwie te choroby.