Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić (/showthread.php?tid=2881)

Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - zdunio5 - 07.11.2007

Witam
od długiego czasu walczę z martwicą płetw .Nie moge się jej pozbyć .Zaczeło się u skalarów , po jakimś czasie zaczeło atakować inne ryby.Mam zbiornik o poj. 250 l.
-cztery skalary
-cztery sewerum
-2 skośnopręgie
-2 pomarańczowopłetwe
-2 nikaraguańskie
temperatura w akwarium 26 stopni
Wodę podmieniam raz na 3 tyg
Kiedy ja już się cieszę że choroba mija ona powraca i znowu postępuje , podawałem bactopur sera,choroba ustawała na pare dni .
proszę o pomoc

RE: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - Kesi - 07.11.2007

Częściej podmieniaj wodę.
Tłoczno masz w tym akwarium.
Martwica jest spowodowana złą jakością wody, złym żywieniem.
Proponuję abyś zakupił Aquavit.
Masz jeszcze baktopur ? Jeżeli nie to możesz spróbować starą dobrą i łagodniejszą akryflawiną, przy okazji przyspieszy ona regeneracje płetw.
Sprawdzasz parametry wody ? Przy wodzie zbyt zasadowej płetwy też się strzępią.

RE: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - zdunio5 - 07.11.2007

Karmione są sercem wołowym ,ochotką ,malawimix, co jakiś czas podkarmiam suchym pokarmem. Staram się urozmaicać im pokarmy ,może to i zły pomysł. Przyznam sie że zaniedbałem ostatnio badanie parametrów.Dostosuje się do twojej rady.Bendę obserwował postępowanie choroby , mam już jej dosyć ciągnie się już od jakiś 2-3 miesięcy.Wydaje mi się że moje skalary są bardzo podatne na te choroby. co je wylecze to nawraca tylko u skalarów
Dziekuje za info pozdrawiam

RE: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - Kesi - 08.11.2007

Dobrze, że urozmaicasz im pokarm, tylko od czasu do czasu daj im też coś roślinnego do skubnięcia. Jakiś pokarm płatkowany ze spiruliną by im nie zaszkodził.
Podawaj też nieco mniej kaloryczny pokarm jak wodzień czy artemia. Ciągłe karmienie sercem i ochotką prowadzi do otłuszczenia wątroby.
Na ładniejsze kolorki bardzo dobry jest kryl, a ryby go uwielbiają.
Wiem, ze w takim akwarium podmienianie wody nie jest łatwe ale może spróbuj podmieniać mniejszą ilość wody częściej.
No i witaminy, napisałam Ci o AquaVicie dlatego, że ma bogatszy skład od multiminerala i jest wydajnieszy, 250 ml kosztuje 12 zł, a stosuje się 10 ml na 200l wody.

Jesteś pewien, ze tych skalarów nic nie podgryza w akwarium ?

RE: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - zdunio5 - 08.11.2007

Witam ponownie
Byłem dzisiaj w zoologu pytałem o aquavit ,niestety pani nie wiedziała o co mi chodzi. Nie znam producenta ,jeżeli możesz to napisz. Mam jeszcze małe pytanie ? .Czy mogę zmieszać Multimineral z Akryflawiną tropicala?. Jeżeli chodzi o podgryzanie się rybek ,raczej żyją w zgodzie ,czasami jakaś pogoni komuś kota ale to jest chyba normalne u pielęgnic.w przyszłym tygodniu zbadam wode musze tylko kupić testy czekam na wypłate jak każdy chyba.
pozdrawiam

RE: Martwica płetw- nie mogę sobie z nią poradzić - Kesi - 09.11.2007

Producentem jest zoolek, aquaVit to coś takiego jak multimineral tylko ma nieco bogatszy skład i jest bardziej wydajny, tak dla porównania 250 ml kosztuje 12 zł a stosuje sie 10 ml na 200l
Możesz mieszać z akryflawiną, w końcu to tylko witaminy są ;-)