Akwarium 98l. -
Pawelo - 17.08.2011
Witam. Chciałbym przedstawić Wam moje akwarium 98l. Proszę o opinie i oceny. Co dodać, zmienić itp

Oświetlenie 2x18W.
Obsada:
6xOtosek
Para Prętnika Karłowatego
2x Pielęgniczka Ramireza (nie umiem rozpoznać czy para )
13x Neon Innesa (dokupię do 20)
4x Mieczyk Heller (Samiec i 3 Samice)
3x Molinezja (Samiec i 2 Samice)
Kilka gupików
Para Zbrojnik Albinos
4xAnentome Helena i kilka świderków
RE: Akwarium 98l. -
krzmag - 17.08.2011
Hej,
zbiornik wygląda na bardzo świeży, kiedy zalałeś wodą i kiedy wpuściłeś rybki?
Jeśli chcesz pomoc w określeniu płci ramirezek to zapytaj w odpowiednim dziale - na pewno dostaniesz odpowiedź, tylko wstaw zdjęcie.
Jeśli chodzi o obsadę to proponuję oddać mieczyki, szybką się rozmnażają i będziesz miał za jakiś czas przerybienie. Jeśli chodzi o gupiki to również proponuję oddać.
Dołóż troszkę roślin i wstaw tło najlepsze z czarnego brystolu

- najtaniej, najlepiej, najszybciej.
Piotrek1234 - 17.08.2011
Powiem Ci że jest przeciętnie..
Co do obsady to: z prętnika możesz dać nawet harem 1+2, mieczyki oddaj, molinezje oddaj. Zostaw sobie gupiki bo przy ramirezach i prętnikach wątpie aby się młode uchowały.
Roślin trzeba Ci sporo.. Masz mało wymagające i dobrze bo szybciej zarosną zbiornik. Możesz dokupić kryptokoryn, nie potrzebują idealnych warunków i są różne rodzaje tej rośliny.. Dodaj korzeni, łupków kokosa..
Pawelo - 17.08.2011
Akwarium mam od czerwca. Jednak wczoraj wiele się w nim zmieniło. Większość roślinek, ramirezki, prętniki i otoski wpuściłem wczoraj. Po weekendzie miałem problem z glonami dlatego zdecydowałem się na otoski i poczyściłem troszkę akwarium. Wczęśniej miałem zwykłą żarówkę 75W i wszytskie rośliny mi gniły także marnie to wszytsko wyglądało mam nadzieję że teraz już będzie ok. Chyba zrobię tak jak mówisz i kupię ten czarny brystol jako tło. Wcześniej miałem folie akwarystyczną ale niezbyt ładnie to wyglądało szczególnie jak wpadła za nią woda i robiły się plamy. Dzięki za opinie

Nad roślinkami cały czas myślę i będę starał się jeszcze w tym tygodniu coś kupić. Tylko nie wiem czy te roślinki co mam teraz utrzymają się bo mam tylko 2x18W i boję się że to może być za mało

Z roślinek myślałem jeszcze nad rogatkiem i taką trawką na dno. Około tygodnia temu akwarium wyglądało tak [attachment=16292]
krzmag - 17.08.2011
Moim zdaniem światło jest wystarczające na podstawowe roślinki, jednak raczej zapomnij o trawce(wysokie wymagania świetlne). Folia kiepsko wygląda. Przejrzyj forum i poszukaj roślinek np. tu:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-na-start-zbiornika-do-t-8391.html
Powodzenia.
PS. co do podłoża średnio fajne ale jeśli Tobie się podoba to jest ok.
KORNEL - 17.08.2011
2x18W + taśma odblaskowa powinno wystarczyć na mniej wymagające rośliny, rogatek spokojnie będzie tutaj rósł, widzę, że masz mało wymagające rośliny moczarka, kryptokoryna, nurzaniec uporządkuj trochę tą roślinność, mógłbyś zmienić podłoże na drobniejsze i nie białe.
Satyr88 - 17.08.2011
a ja bym ci doradził tak. Przysyp ten biały żwir na czarny o mniejszej granulacji, tak 2 cm przysypać.a co do roślin to kryptokoryny z przodu jakiś korzeń i do niego microzorium przywiąż a na 3 plan jakąś ludwigie i nadwódke te rośliny na pewno dadza rade przy tym świetle, ale przydało by się też nawożenie bo przy samym żwirze rośliny będą miały kiepsko, gdybyś się zdecydował na kryptokoryny(masz już 2 w akwa jak widzę) to zapodaj im pod korzenie jakieś kulki gliniao torfowe lub tabletki. nawóz jaki ci proponuje to Planta garnier makro i mikro lub aqua botanque też mikro makro bo są dość tanie i na tkie akwa jak twoje wystarczą w zupełnośći sam stosuje w akwa 50l i świetlówce 15w
Malutki - 17.08.2011
satyr, grubszy żwir zawsze wyjdzie na wierzch więc to nie ma sensu.
Genralnie, akwarium bardzo kiepskie, bez składu i ładu. Wodą mętna, rybki dobrane bez sensu. Roślinki bardzo marne, światła trochę mało.
tryton - 17.08.2011
Podłoże lepiej prezentuje się ciemne i drobniejsze i łatwiej utrzymać je w czystości - wizualnie, białe źle kontrastuje z roślinami, a jak później osadzą się zielenice, to nie wyczyścisz tego. Jeśli chcesz mieć roślinki, będziesz musiał je nawozić.
Światło, które masz wystarczy dla mniej wymagających roślin,ale to nie jest problemem. O wszelkich trawkach i innych czerwonych gatunkach roślin zapomnij na tą chwilę - mają wymagania świetlne oraz potrzebują nawożenia. Bez problemu możesz mieć żabienice, microsorium, nurzańce - wszystkie te gatunki, które mają małe wymagania świetlne, zawsze możesz poradzić się forumowiczów. Ale i tak kup nawozy, z czasem będziesz musiał poprawić kondycję roślin.
Ceramiczne korzonki nie wyglądają zbyt okazale, więc może w przyszłości pokusisz się o bardziej naturalne dodatki.
Glony na początku startu akwa, to nic nowego z czasem przechodzą, a czasem nie. Nie bez znaczenia jest też filtracja.
Zgadzam się także z sugestiami forumowiczów odnośnie tła, ten kolor bardziej pasuje do typu " nature" niż do akwa ogólnego. ciemne tła, dają poczucie głębi.
Tu masz link
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-na-start-zbiornika-do-t-8391.html
Kondziu360 - 17.08.2011
Widzę restart z wymianą podłoża i zmianą obsady.
Najpierw jednak proponuję długą lekturę forum i tematy podwieszne w działach.