Jakie akwarium mogę postawić na tą szafkę? -
Sam135 - 05.08.2011
Witam. Posiadam w pokoju taką szafkę, jakie akwarium mogę tam bezpiecznie postawić?
Opis szafki:
Akwarium chcę postawić na części szafki zaznaczonej na czerwono. Półka ta ma 1 punkt podparcia na środku, a do bocznych ścian przymocowana jest bolcami bądź śrubkami. Grubość płyty wiórowej, bądź meblowej (nie wiem jaka to) to 1.5cm.
@Edit szafka nie posiada pleców.
RE: Jakie akwarium mogę postawić na tą szafkę? -
DuH - 05.08.2011
Cześć. jakie akwarium to nie wiem, maksymalnie 80cm ale lepiej trochę węższe.Żeby sprawdzić czy wytrzyma to po prostu trzeba usiąść i sprawdzić, jeżeli postawimy akwarium np 60l to trzeb liczyć jak 80Kg więc taka osoba powinna usiąść. Radze jednak zamontować "plecy" to znacznie usztywni szafkę i nie będzie się chwiała na boki.
Mierzymy plecy szafki i odejmujemy 5mm z długości i szerokości, jedziemy do CASTORAM-y i zamawiamy sobie plecki takie jakie nas interesują (kolor/faktura) na wymiar o grubości 3mm, bierzemy młotek i gwoździki (20mm długości) i przybijamy plecki co 5cm gwoździk, wydatek rzędu 20zł nie licząc dojazdu do marketu.
pozdrawiam.
Sam135 - 05.08.2011
Dzięki, tylko niestety w moim mieście psy dupami szczekają i nie ma takich luksusów jak castorama
Kvasir - 05.08.2011
Jeżeli grubość płyty meblowej/wiórowej-melaminowanej wynosi 16 mm (15 się nie produkuje) wnioskuję że ten mebel pochodzi z jednej z 3 "wybitnych" firm: Ikea, BRW, Bodzio - "Patrz na mnie - ale mnie nie dotykaj". Na tej szafce będziesz mógł postawić nawet i 160 litrowe akwarium (nie napisałeś głębokości szafki), w zależności od jej głębokości. Jest jednak jedna zasadnicza sprawa do zrobienia, mianowicie dorobienie pleców z płyty meblowej (tutaj będzie 18mm bo w handlu detalicznym inna grubość nie występuje). Akwarium musisz dać dokładnie 80 cm szerokości aby ciężar oparł się na ścianach a nie na blacie. Pod akwarium daj piankę pod panele 12 mm (w Castoramie pianka grubości 6mm wymiary 120x50 około 4 zł za arkusz) lub styropian 20 mm. Jeżeli zastosujesz się do moich rad będziesz mógł spać spokojnie.
Szafkę trzeba jeszcze wypoziomować. Skoro będziesz już w Castoramie/Praktikerze/Obi/Leroy-Merlin/ lub innym podobnym (docięcie płyty na plecy, pianka pod panele/styropian) kup od razu ślizgacze do mebli (kawałek plastiku z wystającym z środka gwoździem) odpowiednie dokładanie ślizgaczy (jak będzie trzeba to i 3 jeden w drugi) z poziomicą w ręce zrobią ci bardzo dobrą szafkę pod rozsądnych rozmiarów akwarium (moim zdaniem wszystko poniżej 112, jeszcze lepiej 128 litrów mija się z celem - ale to tylko moje zdanie, też kiedyś od 60 litrów zaczynałem).
Bez powyższych zmian jakieś 45 litrów bez stresu można postawić, oczywiście jeżeli twój opis "brak pleców" oznacza zwykłą pilśnię przymocowaną na gwoździe.
Sam135 - 05.08.2011
Głębokość szafki to 40 cm. Wzmocnie ją trochę i postawie 60l

A łączenie z bocznymi ścianami wzmocnię czymś stalowym.
@Edit szafkę właśnie wypoziomowałem
Kvasir - 05.08.2011
lepiej dla szafki żeby akwarium na nim stało miało 80 cm szerokości. Przy 40 cm głębokości szafki masz miejsce na piękny baniaczek 128 litrów (uwierz mi będziesz żałował kupna 60L) bez wzmocnienia pleców to i 60 może stanowić problem. Wzmocnienie rogów (bok-blat) stalowymi kątownikami totalnie nic nie da.
Malutki - 05.08.2011
Najważniejszy jest punkt podparcia.
140kg i tak nie da rady postawić chyba, że całkiem przerobić(wzmocnić) szafkę. Więc dobra decyzja z tymi 60l bo to i tak z 70-80kg więc jakbyś dał z 80l to maksymalnie by było na tą szafkę.
O ile jest dobrze skręcona, bo nie wiem jakie tam wkręty, jak klejona na kołki to i te 60l może być za dużo, ale to wystarczy po 2 wkręty na poziomy blat na dole i na górze wkręcić i będzie ok.