Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: DIY (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Temat: Oświetlenie LED do akwarium otwartego (/showthread.php?tid=28396)

1 2

Oświetlenie LED do akwarium otwartego - cinek1916 - 30.07.2011

Po 2 latach postanowiłem powrócić do BW. Z założenia akwarium ma być otwarte i tu pojawia się problem jak je oświetlić... Po lekturze wielu wątków na różnych forach postanowiłem- żarówki led. W jednym z warszawskich marketów budowlanych zakupiłem taką żaróweczkę(biały ciepły):
http://halogen.pl/zarowka-led-20-diod-gu10-230v-biala-p2284.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-07&utm_content=2284#nclid=3c1a211a8e8d51394bd2438b8bcf1b54
Oraz odpowiednią oprawkę. Żarówka wielkością idealnie pasuje do rury kanalizacyjnej 50mm. Zamontowana jest ona na uszczelce. I tutaj pojawia się problem, są dwa rodzaje uszczelek. Nie wiem jak to opisać, ta, którą ja miałem ma tak jakby podwójny rant.

Tutaj po pomalowaniu i podłączeniu kabla:

Od frontu:

A tak świeci:

Lampka regulowana jest w 2 płaszczyznach. Daje ładny snop światła. I fajny efekt "falującej wody" na dnie Smile
Jednak jest za słaba. W tygodniu kupię dwie żarówki na diodach SMD (podobno są dużo lepsze) i dorobię drugą lampkę.

Nad akwarium zamontowana jest hydroponika doświetlana 2x18W t8. To oświetlenie też planuję zmienić na SMD LED. To też opiszę. Tylko tym razem skołuje aparat Wink

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Malutki - 03.08.2011

Nie napisałeś nic o głębokości akwarium bo Ledy jakie by nie były to w chwili obecnej do większej głębokości niż 40cm się nie nadają. Po za tym jest to bardziej kosztowne, niż było by rozwiązanie ze świetlówkami.

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - cinek1916 - 03.08.2011

Akwarium standardowe 112l czyli głębokość właśnie 40cm. Z tymże żarówka jest zamontowana pod kątem i od jej końca do dna jest 70cm.
Na początku chce tylko napisać, że sprawdzałem wiadomości pod kątem czarnych wód gdzie oświetlenie nie musi spełniać jakichś super wymagań.
Początkowo jest bardziej kosztowne niż świetlówki. Ta żarówka, którą kupiłem (dla testu) kosztowała 15zł, oprawka gu10- 3zł, kabel z wtyczką- 5zł, do tego kawałek rury 50 za 2,5zł ( bez niego można się obejść). Całość 25,5zł czyli nie jest jakoś strasznie drogo. A na allegro można znaleźć taniej i z odbiorem osobistym.
Dla porównania statecznik magnetyczny 18W- 12zł, oprawki bryzgoszczelne 2szt- 13zł, kabel- 5zł, starter- 1zł, oprawka startera- 1zł, do tego świetlówka ( zakres ceny duży, zależy jakiej użyjemy, ja podaje cenę zwykłej z marketu budowlanego)- 7zł, kabel zasilający- 5zł. Razem 44zł. (Trzeba jeszcze doliczyć obudowę i odbłyśnik bo bez niego mamy ogromne straty światła.)
Czyli różnica 60zł.
Przed chwilą sprawdziłem jak to akwarium oświetla 18W t8 ( mierzyłem pobór takiej świetlówki i wyszło mi, że pobiera 26W!!). Na oko stwierdzam, że potrzeba mi 4, takich jak w poprzednim poście żarówek LED żeby osiągnąć podobny efekt. Co daje 104zł. Teraz w akwarium przy jednej żarówce panuje fajny, mroczny klimat. Docelowo zamontuję dwie.
Jednak te żarówki pobierają każda po 1W ( i tak też jest przy pomiarach). W dodatku ich żywotność to od 20000h ( co daje 833 dni ciągłego świecenia, dla moich 11 godzin to już 1817 dni- prawie 5 lat) a nie tak jak świetlówek 12 miesięcy.
Światło włączone jest 11 godzin. Cenę kWh przyjmę 0,5zł.
Świetlówka przez ten czas zużyje: 11h*26W= 0,286kWh co da nam 0,286*0,5= 0,143zł. W całym miesiącu 0,143*30= 4,29zł. W całym roku koszt zużytej energii wyniesie 51,48zł. Do tego trzeba znowu kupić nową świetlówkę za 7zł.
Zestaw 4 żarówek LED 11h*4W=0,044kWh co daje 0,044*0,5= 0,022zł. W całym miesiącu jest to 0,022*30=0,66zł. W skali roku to tylko 7,92zł.
Cena "oświetlenia świetlówkowego" oraz jego działania w pierwszym roku wynosi 44+51,48= 95,48zł
Cena oświetlenia LED oraz jego działania w pierwszym roku wynosi 104+7,92=111,92zł
Co prawda całość zwróci po jakichś 14 miesiącach ale i tak myślę, że warto.
W tym akwarium do tej pory świeciły 3 świetlówki 18W, teraz planuje je zamienić na LEDy o łącznej mocy 10W. W sakli pierwszego roku jest to oszczędność 30zł. Kolejny to już 130zł. do tego dochodzą inne dwa akwaria. Tutaj oszczędność wzrasta w sumie do ponad 200zł. Oczywiście w większych akwariach ta różnica większa.
Ktoś zaraz napisze, że nie warto. Ja tam wole kupić za te pieniądze coś innego.
Oczywiście żarówki z diodami SMD, które chce docelowo zastosować są troszkę droższe i będą miały większą moc. Za to wystarczą mi dwie sztuki...
Niewątpliwym plusem LEDów jest jakość ich światła, w mojej ocenie dają naturalniejsze światło niż świetlówki. Do tego ten fajny efekt falującej wody na dnie. Łatwiejszy jest też ich montaż, są dużo mniejsze i nie wymagają dużej obudowy.

Podsumowując:
Minusy:
- początkowy koszt
Plusy:
+ mały pobór prądu
+ duża żywotność
+ wielkość
+ sposób montażu
+ naturalniejsze światło oraz efekt falującej wody na dnie

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Malutki - 03.08.2011

Jak sam widzisz doszedłeś do tego co próbowałem Ci przekazać ze średnim skutkiem. Owszem koszty eksploatacji żarówek LED są mniejsze, ale koszt zrobienia dużo droższy. Aby uzyskać taką moc żarówek LED jaką daje świetlówka 18W musiałbyś zamontować ze 4 żarówki LED które mogło by być użyte tylko przy BW itp. Ale właśnie świetlówka daje inne światło mocniejsze i głębsze. Można je stosować do akwarium o gł. nawet 70cm, a ledy do roślinnego to maks. 30cm.

Fakt przyznaje, że miałeś dobry pomysł i fajnie go rozwiązałeś. Jeśli patrzeć w dłuższym okresie czasu to po 2 latach pewnie się to opłaci. Ale kto myśli tak przyszłościowo w sprawie akwarium jak za 6 miesięcy może być w nim zupełnie co innego.

Szacunek należy Ci się za zaangażowanie i wysiłek jaki włożyłeś w ten temat.

I na tym poprzestańmy Smile

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - misiek707 - 07.12.2011

a co powiecie na takie oświetlenie takimi modułami led http://allegro.pl/modul-led-podsufitka-l23a-24-led-w5w-c5w-panel-waw-i1968102227.html ??

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Basteq - 07.12.2011

(07.12.2011, 01:33)misiek707 napisał(a):  a co powiecie na takie oświetlenie takimi modułami led http://allegro.pl/modul-led-podsufitka-l23a-24-led-w5w-c5w-panel-waw-i1968102227.html ??

Również kiepskie rozwiązanie

Dlaczego kiepskie?? Te diody bardzo mocno świecą i dają jaśniutkie białe światło.

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Tyberiusz - 07.12.2011

Co z tego, że jasne, jak punktowe i o złym widmie. Gra nie warta świeczki, z resztą jak chcesz to zakładaj, nie mój problem Big Grin

Właśnie , że moduły LED nie świecą wcale punktowo. O co chodzi z tym widmem??

RE: Oświetlenie LED do akwarium otwartego - Tyberiusz - 07.12.2011

To pojęcie ze spektroskopii, w dodatku dosyć skomplikowane. Po szczegóły odsyłam do książek o fizyce lub do sieci. Rośliny rosną przy odpowiednim świetle, o właściwym natężeniu, widmie itp. kupując świetlówki masz na opakowaniu podane zawsze takie informacje, jak np. widmo.