Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium (/showthread.php?tid=28253)

1 2 3

[54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - dyru - 22.07.2011

Witam!
To mój pierwszy post na forum. Do tej pory tylko uważnie czytałem i szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Teraz chce pokazać moje akwarium i liczę na jakieś podpowiedzi.

Akwarium ma ok miesiąc od wpuszczenia rybek. Wcześniej dojrzewało 2 tygodnie.

Oświetlenie:
- 15W standard T8,
- 8W standard T5,
+ odbłyśnik z foli aluminiowej

Filtracja:
- Aquael - nie wiem jaki, pracował wcześniej w większym dojrzałym baniaku.

Ogrzewanie:
- 75w z termostatem - aktualnie wyłączona.

Tło
-czarny materiał ( kombinowałem z tłami skrzynkowymi itd. ale czerń mi najbardziej odpowiada )

Podłoże:
-floran start + żwirek

Nawożenie:
- brak

Ozdoby:
-łupki

Flora:
- cabomba, moczarka, kryptokoryna, nurzaniec

Fauna:
- muszlowce 5 sztuk młodych i dorosłą samica
- 9 neonów inessa
- 1 bojownik
- 3 otoski
- 2 ampularie i 2 helleny

Wiem, że obsada jest zła. Muszlowce we wrześniu idą do innego baniaka. U mnie są na przetrzymaniu. Musiałem je zabrać bo inaczej poszły by do wc. Bojownik też jest odratowany, ale myślę, że go zatrzymam.

Foty:
[attachment=15845]
[attachment=15849]
[attachment=15846]
[attachment=15847]
[attachment=15848]

Sorry za jakość zdjęć. Robione telefonem.

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - krzysiek19961 - 22.07.2011

Witam.
Akwa bardzo ładne. Cieszę się że jako jedna
z nielicznych osób najpierw czytasz a później robisz.

Jednak z pewnością czeka Ciebie jeszcze odrobinę zmian.

... Myślę że koniecznie musisz zmienić ten gruby żwirek.
Jest nie estetyczny. Lepszy będzie ciemny i drobny żwirek
bądź piasek Smile

... Postaraj się bardziej ukryć ten sprzęt.

... W jak najszybszym czasie musisz pozbyć się
tych nieszczęsnych muszlowców

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - mcda-p - 22.07.2011

Może baniak nie należy do najładniejszych, ale widać że podchodzisz do rzeczy z głową. Rośliny są, żwir jest oraz naturalne ozdoby są Smile Żwir rzeczywiście jest dość gruby, ale nie musisz zaraz całego wymieniać żeby powiększyć optycznie wymiary akwa. Odsuń żwir od frontowej szyby, podsyp coś drobniejszego jeśli uda Ci się to zdobyć i jeden pierdołowaty problem zażegnany. Rośliny jak na start mogą być, bardzo dobrze że masz ten wąskolistny nurzaniec, bo to ładna roślina i będzie dużym atutem zbiornika. W miarę rozbudowy pomyśl nad zielskiem na pierwszy plan. I muszę to powiedzieć - niestety - ale łupki tu pasują jak wół do karety Smile Nie ukrywam, że jestem zwolenniczką drewno+żwir, a jeśli łupki(kamyki) to tylko w piachu lub bardzo drobnym jednolitym żwirze, który kosztuje fortunę Smile Także jeśli masz zamiar pozostawić dno takim jakie jest, to błagam wymień łupki na korzeń czy nawet jakieś zwykłe gałązki łatwe do spreparowania(kręcona wierzba, olcha itp.).
Obsada (pomijając rychłe wywalenie muszlowców) powinna zawierać kilka szt. otosów więcej, tak z 5-6szt minimum.

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - dyru - 22.07.2011

Dzięki za zainteresowanie moim akwarium.
Filtr w najbliższym czasie zamierzam zmienić na nieco mniejszy. Powinien być mniej widoczny. Ten, który mam miał pewne braki, które musiałem uzupełnić domowymi sposobami i dlatego jest niezbyt estetyczny ale sprawny.

Co do żwiru to właśnie zastanawiam się nad jego podmianom. Pytanie tylko czy podkład floran nie będzie się unosił jak zacznę podbierać żwir? Fajny patent z tym podsypaniem drobniejszego na przód akwarium. Nie musiałbym przesadzać roślin.

Co do ozdób to korzeń mam w planach, ale to dopiero jak oddam muszlowce. Chciałbym jakiś taki niewielki z cienkimi odnogami. Szkoda, że łupki nie pasują. Miałem w planach obsadzić ten największy mchem.

Jakie roślinki proponujecie na pierwszy plan? Na razie nie mam w planach dokładania światła więc nie mogą to być roślinki wymagające.

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - TheSzoky - 23.07.2011

Hmm jak na pierwszy raz nie ma , co się czepiać niby wszystko jest okej , ale te kamyczki bym wywalił i dał coś innego np czarny żwirek bazaltowy.Smile

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - tosic - 23.07.2011

jaką role odgrywa odbłyśnik z foli aluminiowej??
zawsze mnie to zastanawiało i moze jak sie dowiem to tez sobie to założe

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - dyru - 23.07.2011

(23.07.2011, 13:41)tosic napisał(a):  jaką role odgrywa odbłyśnik z foli aluminiowej??
Odbija światło odbite od tafli wody Wink Czyli teoretycznie większa wydajność świetlówek.

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - mcda-p - 23.07.2011

(22.07.2011, 21:44)dyru napisał(a):  Co do żwiru to właśnie zastanawiam się nad jego podmianom. Pytanie tylko czy podkład floran nie będzie się unosił jak zacznę podbierać żwir? Fajny patent z tym podsypaniem drobniejszego na przód akwarium. Nie musiałbym przesadzać roślin.

W przypadku twojego zbiornika, gdy nic z przodu nie rośnie takie odsunięcie starego i podsypanie drobniejszego żwiru ma sens, ale najlepiej jeśli ten nowy będzie jak najbardziej zbliżony kolorem do poprzedniego żeby różnica nie była znacząca. Podłoże pod żwirem pewnie się trochę zamuli, ale szybko opadnie, wiem bo często poprawiałam to i owo w akwa, przesadzałam jedne rośliny na miejsce drugich także o to się nie martw.

tosic napisał(a):jaką role odgrywa odbłyśnik z foli aluminiowej??
Nie wierzę, ktoś naprawdę zadał to pytanie? No nie...hehSmile

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - dyru - 25.07.2011

Dwa korzenie już czekają na włożenie do baniaka. Zastanawiam się co zrobić z tym nieszczęsnym żwirem. Wolałbym go nie ruszać. A może wybiorę go z 1 cm i na pozostałość nasypie coś drobniejszego?
Czy obsada: 10 neonów, 5 otosków, 4-5 kirysków i para pielęgniczek będzie miała odpowiednie warunki w 54l?

Może jest ktoś z okolic Włocławka chętny na muszlowce w zamian za np. kiryski?

RE: [54l-ogólne] Moje pierwsze akwarium - mcda-p - 25.07.2011

Jeśli kiryski to Pandy lub Pigmeje to może być. Z pielęgniczek to raczej Ramirezy, bo na Kakadu masz małe akwa.