[98l start] Nowa odsłona spore zmiany! -
HunterXL - 21.07.2011
Dziś nareszcie zalałem moje 98l.
Ale od początku. Ostatnio zacząłem interesować się tanim sposobem na założenie i utrzymanie akwarium. Tak chodzi oczywiście o low-tech.
Na dnie osadziłem ziemie ogrodową (10l). Pominąłem oczywiście przód i boki akwarium w celu uniknięcia glonów. Następie całość zasypałem czarnym piaskiem bazaltowym ( tak wiem że jeden z forumowiczów za chwile bazalt skrytykuje ale, wydaje mi się że nie jest on taki zły. Piasek usypałem tak aby z tyłu było go najwięcej w środku mniej i z przodu najmniej.
I tak akwa stało 1 tydzień. I dziś nareszcie dostałem roślinki

posadziłem je i zalałem. część z nich pewnie nie przetrwa z powodu standardowego oświetlenia, ale to zobaczymy z czasem. O to pare fotek.
Proszę o komentarze rady, i krytykę. Mam także pytanie. Kiedy można wpuszczać świderki?
wymiary
80x35x35
oświetlenie
2x18w
filtracja
JBL i80
Flora
http://allegro.pl/duzy-zestaw-roslin-12-...63819.html
+ kryptokoryny
Fauna
brak
RE: 98l start -
kacperkrzyz - 21.07.2011
Trochę jak na LT pusto (zaczynałem podobnie), wypisz jaki tam jest sprzęt, oświetlenie, gatunki roślin, planowana obsada, może jakieś parametry. No ogólnie trzeba uzupełnić trochę opis.
HunterXL - 21.07.2011
(21.07.2011, 21:25)kacperkrzyz napisał(a): Trochę jak na LT pusto (zaczynałem podobnie), wypisz jaki tam jest sprzęt, oświetlenie, gatunki roślin, planowana obsada, może jakieś parametry. No ogólnie trzeba uzupełnić trochę opis.
http://allegro.pl/duzy-zestaw-roslin-12-gat-80-szt-gratis-i1700263819.html
+ kryptokoryny
Aukcja z której kupiłem rośliny. (polecam ten sklep bo rośliny przyszły jak widać spore i w sporej ilości).
Może się wydawać ,że roślin jest mało, ale to raczej złudzenie bo naprawdę nie mam już miejsca żeby posadzić więcej. Dojdzie jeszcze prawdopodobnie jutro anubis. Akwa zalałem 1,5h temu także myślę że na razie nie ma sensu robić testów. oświetlenie 2x 18 wat ( mam nadzieje że wkrótce dołożę jeszcze jedną 18w). Ile świecić na początku?
obsada jak na razie nie pewna
Myślę o neonach innesa i np kakadu a może akara cętkowana ale tej nie jestem pewny ( wujek miał młode w 112l, w sęśe że się rozmnożyły. ) Zastanawiam się też nad krewetkami ( na nich się nie znam wcale i nigdy nie miałem) Dlatego proszę również o jakieś propozycje ciekawe bo te neonki już mnie troszkę nudzą.
kacperkrzyz - 21.07.2011
Świecić na początku po 5-6h, zwiększaj około godziny na tydzień.
Temperatura to też parametr wody, (fizyczny, nie chemiczny, ale parametr), tyle można by zmierzyć i podać, albo przynajmniej jaką zamierzasz utrzymywać.
Zestaw taki sobie, raczej się nie kupuje roślin gdzie jest po 5 sztuk z każdego gatunku, lepiej kupić mniej gatunków, ale żeby było np. po 15 sztuk z każdego. Ale i tak się z czasem rozrośnie to co jest.
HunterXL - 21.07.2011
(21.07.2011, 22:00)kacperkrzyz napisał(a): Świecić na początku po 5-6h, zwiększaj około godziny na tydzień.
Temperatura to też parametr wody, (fizyczny, nie chemiczny, ale parametr), tyle można by zmierzyć i podać, albo przynajmniej jaką zamierzasz utrzymywać.
Zestaw taki sobie, raczej się nie kupuje roślin gdzie jest po 5 sztuk z każdego gatunku, lepiej kupić mniej gatunków, ale żeby było np. po 15 sztuk z każdego. Ale i tak się z czasem rozrośnie to co jest.
25 stopni chciałbym utrzymać bo to chyba dość neutralna temperatura.
W okresie kiedy kupowałem rośliny nie było chyba zestawu lepszego, a już się przejechałem na super zestawie z allegro więc wybrałem ten bo wydawał mi się dość pewny ( lepszy taki niż 15 sztuk po 2cm )
ale zestawu już nie zmienię więc tutaj krytyka już nie wiele da ale jak mówię chciałem mieć pewny zestaw z dużymi roślinami jak z zoologa, a nie jak z przycinki.
RE: 98l start low-tech -
prezes10 - 23.07.2011
a więc przeczytaj regulamin galerii
http://www.akwaswiat.net/regulamin-galerii-obowiazuje-od-08-02-2008-t-3530.html
zmień fototapetę na czarny brystol a tak to ładnie,podłoże podoba mi się,
te rośliny co pływają po lewej stronie umieść w podłożu najlepiej ;], widzę tam gumkę recepturkę i doniczkę po roślinkach,wywal doniczkę i gumkę recepturkę bo wygląda to sztucznie i może zaszkodzić roślinom ,a tak to ładnie czekam na aktualizacje
RE: 98l start low-tech -
HunterXL - 24.07.2011
(23.07.2011, 23:36)prezes10 napisał(a): a więc przeczytaj regulamin galerii http://www.akwaswiat.net/regulamin-galerii-obowiazuje-od-08-02-2008-t-3530.html
zmień fototapetę na czarny brystol a tak to ładnie,podłoże podoba mi się,
te rośliny co pływają po lewej stronie umieść w podłożu najlepiej ;], widzę tam gumkę recepturkę i doniczkę po roślinkach,wywal doniczkę i gumkę recepturkę bo wygląda to sztucznie i może zaszkodzić roślinom ,a tak to ładnie czekam na aktualizacje
Na tej doniczce jest wpleciony taki wątrobowiec ( nie pamiętam nazwy )
Dlatego właśnie ta doniczka i gumki ( czekam aż się rozrośnie (od plastiku nie powinno się nic stać.)
Dobra oto aktualizacja
Woda klarowna, a ziemi ani śladu. Temp 25 C. Dziś już nie mam czasu, ale jutro zmierzę ph.
RE: [98l start] low-tech -
mcda-p - 24.07.2011
Akwarium wygląda nieźle, masz sporo zieleni na start i odpowiednie oświetlenie. Proponuje od razu ruszyć z CO2 i nie cackać się z świeceniem po 6h dziennie. Zapobiegniesz glonom, rośliny szybciej wybiją a to ważne zwłaszcza na początku.
Moje stanowisko w kwestii fototapety jest oczywiste - nie ma nic lepszego jak jednolite zwykłe tło. Dno masz w porządku, nie wiem czym piasek bazaltowy miałby szkodzić, a widzę, że wygląda estetycznie.
HunterXL - 24.07.2011
To jest low-tech i tutaj się nie nawozi. Funkcje nawozu pełni ziemia, odchody ryb, resztki pokarmu. Z czasem w ziemi utworzą się strefy beztlenowe dzięki którym co2 będzie rozpuszczać się naturalnie.
ph zmierzyłem i wyszło 7,5
HunterXL - 25.07.2011
Aktualizacja
zbiornik zalany 5 dni temu.
Zmieniłem tło na czarny bristol.