Białe glony w świeżym akwarium -
zygi - 09.05.2011
Witam wszystkich. Mam problem z białymi chyba glonami w akwarium.
akwarium 126l zalane 4 dni temu
filtr zewnętrzny unimax250
temperatura 26st.
Oświetlenie 2x18w (standard) świecę 12h, ale na dniach przerobię to na 2x28W grolux +aquastar
testów na razie brak
roslinki: kryptokorona, rotala zielona, wywłócznik zielony, trawka brazylijska
obsada: zbrojnik lamparci ? chciałem sprawdzić czy będzie jadł te glony ale go nie interesują woli siedzieć na korzeniu, ślimaki nie wiem jakie, maja 1-3mm, musiałem dostać je z sadzonkami na razie wypatrzyłem 2 sztuki
na pierwszym zdjęciu glon na trawce, na drugim inny typ na wywłóczniku, jest tylko na nim
[attachment=15263]
[attachment=15264]
najwięcej tego jest z prawej strony akwarium, na tą część świeci trochę słońce, ale tylko podczas wschodu, z lewej mam wlot do filtra i tam tych glonów jest bardzo mało
w akwarium był korzeń z którego wyłaził taki biały nalot ala pleśń, jak wyłaziło to korzeń myłem i wkładałem z powrotem, ale już jest wyjęty i się ponownie gotuje
przeglądałem zdjęcia glonów ale tych niestety nie znalazłem
z góry dziękuje za informację co zrobić żeby się tego pozbyć
RE: białe glony w świeżym akwarium -
Ciupak - 10.05.2011
Zakwit pierwotniaków to normalna rzecz po starcie akwarium - dobra filtracja i same znikną po jakimś czasie.
wisnia0384 - 10.05.2011
Za długo świecisz. Na początku 6 godzin wystarczy.
zygi - 10.05.2011
Czyli nie panikować tylko czekać aż filtr przemieli, dzięki.
Zmienić teraz na 6h świecenia czy zaczekać na zmianę na 2x28W (max 2 dni) i wtedy od 6h zacząć świecenie?
wisnia0384 - 10.05.2011
(10.05.2011, 17:40)zygi napisał(a): Czyli nie panikować tylko czekać aż filtr przemieli, dzięki.
Zmienić teraz na 6h świecenia czy zaczekać na zmianę na 2x28W (max 2 dni) i wtedy od 6h zacząć świecenie?
Zacznij od zaraz bo się jeszcze więcej glonów dorobisz.
zygi - 10.05.2011
zmieniłem, dzięki za pomoc
ztmce - 03.03.2014
ech panowie sie wystraszylem XD
Ps:mam 3 lata w akwarysyce a jeszcze duzo nauki
RE: Białe glony w świeżym akwarium -
pablo83 - 18.03.2014
No i u mnie się już pojawiają te białawe nitki puki co 18ty dzień po zalaniu, rośliny posadzone 16dni temu odrastają ładnie moczarki to już wychodzą na spacer, paprotnica zieloniutka aż miło rogatek się wybudza i puszcza nowe zieloniutkie pędy, tylko no trzeba będzie poradzić z glonami, światło na 65L 2x15W 2700K świece po około 8godzin, temperatura w normie 24 stopnie...trzeba będzie zwiększyć filtracje czy wydłużyć czas? Mam takie coś na razie--->
http://allegro.pl/afi026-filtr-wewnetrzny-600l-h-jp-013f-do-akwarium-i4035456948.html