Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obsada 160L - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Obsada 160L (/showthread.php?tid=26941)

1 2

Obsada 160L - Bonio03 - 03.05.2011

Akwarium ma wymiary 100x40x40
Interesują mnie ryby o bogatym ubarwieniu/wyglądzie (np. kakadu, pielęgnica czerwona, gurami mozaikowe itp.)
Oczywiście nie jest to moje pierwsze akwarium, mam nadzieję że wszyscy sobie zdają sprawę z wymagań rybek więc proszę o rozgarnięte odpowiedzi Smile
Ja myślałem nad jakąś ciekawą kombinacją gurami lub pielęgniczek, jednak nigdy nie chodowałem tych ryb i nie wiem w jakiej ilości i jakie gatunki mogą ze sobą przebywać w jednym baniaku.
Rośliny:
Czy ta obsada nadaje się do ww gatunków:
Tył - limnophila sessiliflora
Środek - alternanthera splendida lub alternanthera rubra
Przód - pewnie jakaś trawka.
Mile widziane będą także inne propozycje zarówno obsady gatunkowej jak i roślinnej.

RE: Obsada 160L - wisnia0384 - 03.05.2011

Spokojnie możesz dać harem kakadu 1+3 i harem gurami mozaikowego 1+3 do tego jakieś otoski co najmniej 6. Kirysków nie radzę z kakadu.
Zamiast kakadu może być pielęgniczka boliwijska 1+1 ale mogą być problemy z dobraniem się w pary więc na start musisz kupić kilka sztuk. Dla tego kakadu bardziej polecam. Ewentualnie dwie pary ramireza.

RE: Obsada 160L - Puma007 - 03.05.2011

No Kakadu wolałoby bardziej już ustabilizowanego akwa, a po drugie bardziej wymagająca rybka więc ja osobiście poleciłbym Ci Gurami Mozaikowe, bo też urodą nie odbiegają od Pielegniczek Smile
Roślinki okej chociaż z tego co widzę u Siebie i tego co czytałem to Alternanthery to trudne roślinki, nie wiem czy dasz z nimi radę... Ale Limnophilia sessiflora to dobry wybór (tylko uważaj na glony, bo jest na nie wrażliwa). Ja bym dorzucił do tego jakąś Nadwódkę - bo rosną jak szalone i ładnie prezentują się w akwa Smile Może jeszcze jakąś rotale indyjską, albo ludwigę, aby trochę zaczerwienić i skontrastować.
Do Wisnia0384:
Czemu nie radzisz kirysów z Kakadu? U mnie między nimi jest wszystko ok. Chyba że ma się dopiero coś zdarzyć? Big Grin

RE: Obsada 160L - Seoo - 03.05.2011

Ja bym skłaniał się ku rybom z jednego biotopu.Np.:
1+2 p.kakadu
30xbystrzyk amandy lub inna mała ławicowa
7-8xotosek lub zbrojnik niebieski

lub

1+2 gurami
6xsumik szklisty
20xrazbora
6xpiskorek

albo coś bardziej dla początkującego
1+2 bojownik
20xrazbora
6xpiskorek

RE: Obsada 160L - Bonio03 - 03.05.2011

do Wiśnia: kompozycja ciekawa, ale czy gurami na pewno się "polubią" z pielęgniczkami ?
Co myślisz o kiryśnikach zamiast kirysków ewentualnie właśnie o kilku piskorkach / węgorkach lub o paru bocjach wpaniałych (ludzie wypisują o bocjach różne rzeczy a miałem już sporo kontaktu z tymi rybami i jak dla mnie nie wadzą nikomu) ?

do Puma: czemu uważasz że kakadu jest wymagające ? czytałem trochę o nich na internecie i nikt nie pisze o żadnych większych komplikacjach.
Jeśli już same mozaikowe to jaką obsadę (ilościowo) proponujesz ?
Co do roślinek to pod jakim względem alternathera jest trudna ? Właśnie miałem pomysł skontrastować baniak dlatego limnophila na tył i alternathere przed nią chciałem.

do seoo: jakoś nie przepadam szczególnie za "ławicami", ale doceniam każdą odpowiedź Smile

Ewentualnie co myślicie o Pielęgniczkach 1+2 - żółta, kakadu, ramireza ?

RE: Obsada 160L - mcda-p - 03.05.2011

Bonio, bocje wspaniałe to raczej do 300l+, więc jak juz myślisz o bocjach to wybierz karłowate, syjamskie lub pręgowane. Ewentualnie piskorki (węgorki-myślę że mówisz o dlugonosie ciernistym, tak je nazywają w zoologicznych- to inny biotop, rosną b. duże i trzyma się raczej pojedyncze osobniki ze względu na agresję wewnątrzgatunkową)

Nie mieszałabym gurami i pielęgnic, ja nie jestem do końca przekonana że będą żyły w zgodzie. Poza tym 160l to też nie taki ogromny baniak, jeden gatunek większej rybki wystarczy. Ja na twoim miejscu kierowałabym się biotopem, więc jeśli wybierasz bocje - to daj do nich gurami (może lepiej bojownika lup prętnika karłowatego?), do tego 30 razbor i będzie jak ulał. Mogę ci pomóc w doborze azjatyckiej obsady bo na amerykańskich tak sobie się znam...Więc może cuś takiego?:
1.
1+1x szczupieńczyk indyjski
10x sumik szklisty
25x razbora klinowa/espei
6-8x bocja karłowata

2.
1+3x bojownik/2+4x prętnik karłowaty
30-35x razbora klinowa/espei
10x piskorek sumatrzański

3.
15x brzanka sumatrzańska/mszysta
6-8x bocja pręgowana

4.
10x danio pręgowane/d. lamparcie
1+2x gurami mozajkowe

Rośliny na start szybkorosnące powinny cię bardziej interesować niż jakieś wymagające wrażliwe gatunki, konkretne podpowiedzi możesz uzyskać podając system nawożenia i twoje oświetlenie.

Odnośnie ławic: moim zdaniem to ławica najlepiej prezentuje się w akwarium, reszta ryb to dodatki ale to moje zdanie.

RE: Obsada 160L - Puma007 - 03.05.2011

(03.05.2011, 12:50)Bonio03 napisał(a):  do Puma: czemu uważasz że kakadu jest wymagające ? czytałem trochę o nich na internecie i nikt nie pisze o żadnych większych komplikacjach.
Jeśli już same mozaikowe to jaką obsadę (ilościowo) proponujesz ?
Co do roślinek to pod jakim względem alternathera jest trudna ? Właśnie miałem pomysł skontrastować baniak dlatego limnophila na tył i alternathere przed nią chciałem.

Pielegniczka Kakadu jest bardzo wrażliwa na starą wodę, wrażliwa na zanieczyszczenia w baniaku, potrzebuje kryjówek i bujnej roślinności. Jest również delikatna pod względem parametrów wody.
Jeśli decydowałbyś się na Gurami to poleciłbym Ci haremik 1+3. Myślę że w tym akwarium dałoby rade Smile
Alternanthera porzebuje dodatku CO2 w wodzie, nawozy i żyzne podłoże... Mniej wymagająca, a też czerwona jeśli zapewnisz odpowiednie oświetlenie jest Rotala Indyjska.
Powiedz nam jakie posiadasz oświetlenie w akwa, to będziemy mogli coś trafniej wybierać Smile
Co do kolegów:
W swoim szkiełku ( patrz w sygnaturce Smile ) posiadam haremik Gurami Mozaikowych i parkę Kakadu (dojdą jeszcze 2 samiczki) i wszystko pływa zgodnie. Myślę że poprostu trzeba zapewnić w takich warunkach dużo kryjówek, aby zminimalizować walki o terytorium ryb.
I potwierdzam, że tak ławice to coś co cieszy oko najbardziej Smile Miło jest oglądać jak grupka 20-30 rybek przemierza i bada akwarium w ławicy.

Oświetlenie 1x30W (światło dzienne) 1x30W (flora)
Co do nawożenia to planuję CO2 aczkolwiek to dość spory jednorazowy wydatek (jeśli chodzi o butlę)

do puma: ok, przekonałeś mnie Smile

do mcda-p: tak chodziło mi o długonosa. co do wielkości to zdaję sobie sprawę ale ta agresja to chyba trochę przesadzona sporo znajomych posiada 2-3 w jednym baniaku bez problemów osobiście sam mam 2 w baniaku 200l też bez większych kłótni - nie potrzebują wielu kryjówek bo zasypują się w podłożu Smile.
Nie miałem wiele do czynienia z gurami ... czy jest możliwość 2+6/7 ?
Opcja nr. 3 jest ciekawa jednak danio bym zamienił, jako że od dziecka zawsze miałem danio w różnych baniakach i już się napatrzyłem ... może:
15x brzanka sumatrzańska
1+3x lub gurami mozajkowe
lub
2+6/7x (jeśli się da)
10x piskorek

Chętnie doradzę się jeśli chodzi o roślinki do ww obsady, bo o nich mam jeszcze mniejsze pojęcie niż o rybach (jeśli to w ogóle możliwe xD)

RE: Obsada 160L - wisnia0384 - 03.05.2011

(03.05.2011, 18:57)Bonio03 napisał(a):  15x brzanka sumatrzańska
1+3x lub gurami mozajkowe
lub
2+6/7x (jeśli się da)
10x piskorek

Sumatra + gurami odpada. Sumatrzańskie do akwarium jednogatunkowego bo są agresywne i gurami nie bęzie miał spokoju którego tak potrzebujeSmile
Jeśli to nie jest Twoje pierwsze akwarium to kakadu możesz wpuścić tylko po jakimś czasie. Na dwa haremy gurami nie masz miejsca. 1+3 to max.
Ja na Twoim miejscu dałbym 1+3 mozaikowego. 6 otosków. 10 piskorków. 1+3 kakadu. Otoski i kakadu wpóściłbym po kilku tygodniach.
To, że to różne biotopy to nie problem. Sam mam mixa i nic złego się nie dzieje. Najważniejsze, żeby ryby miały odpowiednie warunki. Nie jestem pewien jak kakadu zareagują na piskorki, ale źle nie powinno byćWink
Dobry kubełek poradzi sobie z taką obsadą. No i duuuuuużo roślinek, bo te ryby tego wymagają. No i piach

No robi się coraz ciekawiej...
1+3x mozaikowy
1+3x kakadu
6x otosek
10x piskorek

A i owszem, nie jest to moje pierwsze ani jedyne Smile
Popieram, odpowiednie warunki są najważniejsze a odpowiedni litraż potrafi "pogodzić" różne gatunki.