Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Dziwna, groźna choroba neona - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Dziwna, groźna choroba neona (/showthread.php?tid=26168)

1 2 3

Dziwna, groźna choroba neona - lotion - 16.03.2011

Mój neon jakiś ponad tydzień (jak nie dwa) temu miał taki jakby biały, wzdęty brzuch. Myślałem, że padnie, ale trzyma się do dziś. Niestety wciąż chowa się za roślinką i siedzi tuż przy dnie. Wychudł okropnie, zbladł i zrobił się wręcz o połowę mniejszy od pozostałych innesów. Nie widzę żeby cokolwiek jadł. Najpierw dałem CMF, potem zdobyłem baktopur direct i leczyłem go kąpielą w zbiorniku głównym jak i w krótkotrwałej kąpieli. Niestety poprawy nie widać, a ja nawet nie wiem z jaką chorobą walczę? Dodam, że reszta obsady zbiornika trzyma się zdrowo.

Akwarium 63l.
Filtra Tubo 550 Aqua Szut.
Grzałki nie mam, bo i tak temperatura w akwa wynosi teraz 27st.

Obsada:
10 x neon innesa
4 x otosek
4 x kirysek panda
1 x bojownik syjamski

Rybki najczęściej karmię różnymi rodzajami płatków, granulkami oraz od czasu do czasu mrożoną ochotką i dafnią.
Raz na jakiś czas kupuję żywy wodzień.

Nie wiem czy jest to mikrosporidioza, bo ten stan trwa od dwóch tygodni (już straciłem rachubę), a pozostałe rybki są zdrowe.
Jeśli chodzi o wykrzywienie kręgosłupa to bodajże 4 neony takie zakupiłem (nie zauważyłem wady), ale od miesięcy mają się zdrowo. Ten jeden tylko zapadł na coś z czym nie mogę sobie poradzić.

RE: Chory neon innesa - nefrete1 - 17.03.2011

Coś mi się zdjęcia nie wyświetlają. Sprawdź je proszę.

RE: Chory neon innesa - lotion - 17.03.2011

Poprawka:

RE: Chory neon innesa - davvid - 17.03.2011

No nieciekawie wygląda. Ktoś kiedyś pisał, że niektóre sztuki są po prostu słabsze i podatne na choroby bardziej od reszty. I może się tak zdarzyć, że jeden będzie słabszy od reszty i po prostu padnie. Ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie i jakoś ci się uda go jeszcze uratować.

Pozdrawiam.

Wykąpałem go teraz w soli akwarystycznej.
Może to coś da... Żal mi go, bo długo się trzyma, a lekko mu na pewno nie jest. Może to tylko zapalenie żołądka lub przewodu pokarmowego? Dziś zauważyłem, że ma tylko szczątkową lewą płetwę brzuszną. :roll:

A zauważyłeś żeby inne ryby go męczyły ? Podgryzały czy coś ?

Nie wiem czy akurat jego, bo one non stop się ganiają.
Mówię o neonach. Spokojnie nie usiedzą. Czasem bojownik atakuje jakiegoś neonka, ale to raczej dla rozrywki, bo generalnie nawet ich nie dotyka.

Wiec najprawdopodobniej trafiła ci się jakaś słabsza sztuka, ale tak jak mówie. Niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

No ok, ale co mu dolega?

Top Toddlers Bed Website - FrankJScott - 18.06.2025

To the guy talking about custom bunk beds for small rooms, bunk bed slide stairs, timber bunk beds, cool loft beds for teens, loft bed trundle, double bunk bed price, low bunk bed with stairs and slide, bunk bed with single bed, eco friendly bunk beds, bunk bed under storage, I highly suggest this more for girls bed forum or beds with slides, cabin bunk bed with slide, loft beds with shelves, bunk bed designs with storage, double bunk bed with storage underneath, 2 double bunk beds, double bunk bed with space underneath, bunk bed with 2 double beds, bump beds with mattress, convertible single bunk bed, together with this get redirected here for boys bed advice not forgetting sites such as bunk bed with slide full size, bunk beds for under 5s, wooden single loft bed, low loft bed with storage, double bed bunk bed with stairs, bunk bed full size bed, bunk bed with space, bunk bed with play space underneath, bed frame with slide, small bunk bed room, alongside all this new loft bed url which is also great. Also, have a look at this awesome boys bed info alongside all covered loft bed, double bed frame loft, bump beds, bunk bed model, bunk bed with doors, bed in loft, play beds, low loft bed frames, childrens bunk beds near me, furniture stores with loft beds, as well as this my website on girls bed link and don't forget single bunk bed with storage underneath, cheapest place to get bunk beds, bunk beds small single, white bunk bed for sale, furniture stores that sell loft beds, full article on which is worth considering with full low loft bed with stairs, bunk beds for small bedrooms, king single bunk beds with storage, wooden bunk beds, home bunk bed, for good measure. Check more @ Great Business Trust Investment Info 445b645