Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Krewetka w filtrze - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Krewetka w filtrze (/showthread.php?tid=26066)

1 2

Krewetka w filtrze - Bulkas - 10.03.2011

Witam.

Dzisiaj otworzyłem mój kubełek żeby włożyć watę filtracyjną i doznałem szoku.
Patrzę na warstwę wstępnie filtrującą a tam krewetka! Zasmuciłem się, że mam już jedną mniej i próbowałem ją wyciągnąć siatką, a to ku mojemu zaskoczeniu krewetka okazała się ŻYWA a na dodatek cała i zdrowa. Nie mam pojęcia jak się tam znalazła (koszyczek od rurki wlotowej ma szpary ~1.5mm a krewetka miała około 2 centymetry!), ani jak przeżyła ewentualne spotkanie z wirnikiem filtra. Jestem totalnie zaskoczony, krewetka chyba też, bo po dłuższym pobycie w filtrze wróciła do akwarium. Może ktoś napisać jaki mógł być przypuszczalny przebieg wydarzeń, które doprowadziły do tego że krewetka się tam znalazła? Nie chciałbym żeby taka sytuacja się powtórzyła, bo wkłady w kubełku czyści się raczej rzadko, a ta krewecia miała farta, że wpadłem na pomysł wymiany jednego wkładu na watę.
Czy jest to możliwe, że krewetka wpadła tam 'za młodu' i żyła tam i rosła?

RE: Krewetka w filtrze - KrzysztofOt - 10.03.2011

Nie wiadomo jak się tam dostała.Ja bym założył jakąś gąbke na rurke zasysającą i powinno być ok.

RE: Krewetka w filtrze - zziom997 - 10.03.2011

ops Big Grin dziwne zdarzenie rurka 1.5mm a krewetka 2cm?Big GrinD załóż lepiej jakąś siateczkę na tą rurkę ;x

RE: Krewetka w filtrze - Bulkas - 10.03.2011

Tak też uczynię. Ale mimo to i tak zżera mnie ciekawość, jak to zwierzątko się dostało i co najciekawsze jak udało mu się przeżyć Big Grin Ale ta sprawa zostanie chyba na zawsze pomiędzy krewetką a filtrem Big Grin

RE: Krewetka w filtrze - Kejdi - 10.03.2011

To nic nadzwyczajnego. Ja też często znajduję w filtrach żywe krewetki. W Tym wypadku podejrzewam, że krewetka dostała się tam znacznie wcześniej, wciągnięta nawet jako larwa, udało jej się przeżyć i rosła. Jest teraz słabsza od pozostałych, ma pewnie problem ze wzrokiem i może mieć mniejsze szanse na przeżycie w nowych warunkach.

RE: Krewetka w filtrze - Lipa96 - 10.03.2011

Nałóż kawałek rajstopy na wlot i więcej nie będzie problemu.

RE: Krewetka w filtrze - kacperkrzyz - 10.03.2011

Ja podczas czyszczenia zarówno kaskady w krewetkarium jak i kubełka w akwarium ogólnym zawsze znajduję kilkadziesiąt (przeważnie 50+) krewetek, wszystkie żywe, z kubełka staram się je jak najczęściej wyjmować ale kaskadę mam sporą, mają krewetki gdzie łazić wewnątrz więc nie specjalnie się nimi przejmuję, po prostu oczyszczają mi wkłady w filtrze kaskadowym.Filtr jest otwarty więc ciemno nie mają (nie ma problemów ze wzrokiem).Mam nałożone gąbki na wloty obu filtrów, jednak wiem jak małe są larwy krewetek i nie ma większego problemu dla takiej larwy przedostać się przez gąbkę na wlocie filtra.

RE: Krewetka w filtrze - Toleks - 10.03.2011

Mi też ostatnio trafiają się w kaskadzie żywe i pływające krewetki Big Grin

RE: Krewetka w filtrze - Bulkas - 11.03.2011

A czy taka pończocha nie będzie wyłapywać syfów zanim wlecą do filtra? Tego bym nie chciał Big Grin
A zrobić coś z tym muszę bo 2 z moich krewetek noszą jaja już dłuższy czas i pewnie niedługo będę miał duużo małych krewetek.

RE: Krewetka w filtrze - poton - 11.03.2011

Pończocha "łapie" syf i po krótkim czasie zatyka wlot filtra.