Pęseta/szczypce - narzedzia do sadzenia roślin. -
ollo23 - 30.01.2011
witam!
jeśli można chciałbym się dowiedzieć czego używacie do zabawy w roślinach (sadzenie, przesadzanie itp.)
pęsety czy może takich szczypiec......
i do sadzenia i do jakiś tam drobnych prac
co jest bardziej poręczne?
co jest bardziej skuteczne?
co jest bardziej przydatne?
itp.
RE: penseta/szczypce -
Kondziu360 - 30.01.2011
Zależy od wielkości zbiornika i gatunku rośliny jaką sadzę... Wszystko zazwyczaj ręcznie, kiedyś Glosię i nie dawno Parvulę sadziłem pincetą. Nie profesjonalną, wyparzoną kosmetyczną...
ollo23 - 30.01.2011
zbiornik 128 - wysokość 40cm
no np do sadzenia trawnika itp. 1 i 2 plan. Ręcznie też można ale nie przy pełnym zbiorniku...
pytanie czy bawicie sie w sadzenie tymi gadzetami czy nie. bo jest pęseta plastikowa 20cm za 5zł a jest nierdzewka 30cm za 50zł, koszt szczypiec to przewaznie koło 15zł
używacie czy nie?
Toleks - 30.01.2011
Ja mam metalową pęsetę i używam jej nie raz jak muszę roślinki bardzo blisko siebie zasadzić.
Lipa96 - 30.01.2011
Ja zawsze wszystko ręcznie sadze. Nie umiał bym chyba tego zrobić szczypcami ;p
igokab - 30.01.2011
witam
Ja parę dni temu otrzymałem zestaw
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/zestaw-pielegnacji-blau-curved-p-11179.html
i na prawdę pinceta jest przydatna co prawda dopiero raz ja używałem ale z trawka sobie poradziłem no i reki po łokieć do wody nie musiałem wkładać wiec mniejszy stres dla ryb, nożyczek jeszcze nie testowałem ale sa długie no i pewnie będą cięły
Lipa96 - 30.01.2011
Zapłaciłeś tyle pieniędzy za głupie szczypce i nożyczki? Tragedia.
Kaef - 30.01.2011
Zawsze używam pincety chirurgicznej do sadzenia roślin łodygowych, nożyczek chirurgicznych do przycinki i całej masy innego sprzętu laboratoryjnego do obsługi zbiorników jakimi rozporządzam.
katecheta22 - 30.01.2011
Na sam początek wystarczą Ci zwykłe norzyczki do papieru(naostrz je ile wlezie) i pinceta do brwi.
theng - 30.01.2011
(30.01.2011, 00:50)ollo23 napisał(a): bo jest pęseta plastikowa 20cm za 5zł a jest nierdzewka 30cm za 50zł, koszt szczypiec to przewaznie koło 15zł
używacie czy nie?
A co tak drogo !?
Idź do sklepu medycznego, za 19 zł kupiłem pincetę 35 cm. Były jeszcze 50ki ale to już za długie.
W typowej 112ce sadzę nią właśnie roślinki. Dużo wygodniej szczególnie gdy zbiornik pełny.