Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[120l] "Tuż przy brzegu" Amazonia/BW - Picard [Aktualizacja - strona 4] - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [120l] "Tuż przy brzegu" Amazonia/BW - Picard [Aktualizacja - strona 4] (/showthread.php?tid=25119)

1 2 3 4 5

[120l] "Tuż przy brzegu" Amazonia/BW - Picard [Aktualizacja - strona 4] - Picard - 28.01.2011

Witam.

Chciałem zaprezentować Wam akwarium z biotopem amazonii mojego autorstwa.

Trochę danych:

Zbiornik: 120l (80x35x40)

Filtracja: Eheim 2010 + Aquael Unimax 250

Ogrzewanie: Aquael NeoHeater 100W

Oświetlenie: Sylvania Daylightstar 18W + Diversa Opti Plant 18W

Wystrój: Różne korzenie, łupek fyllitowy, liście dębu, szyszki olchy, tło strukturalne

Parametry wody:

pH ~ 7 (nieco mniej)
Twardość ogólna = 8 st. N
Azotyny = 0
Azotany ~ 5mg/l

Flora: Lotos tygrysi [ale chyba długo już nie pociągnieSmile]

Fauna: 15x Zwinnik jarzeniec, samiec i samica Pielęgniczki Ramireza, [nie można jednak powiedzieć, że jest to parkaSmile] 2x Zbrojnik niebieski

Zapraszam do oglądnięcia zdjęć, do oceny i przekazania sugestii. Dzięki.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - Gilian - 28.01.2011

80x35x40 to nie 120 tylko 112 litrów.
Akwarium ładne. Nie lubię przepychu, ale tutaj tak jakoś fajnie jest wszystko wkomponowane.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - Kondziu360 - 28.01.2011

Najlepsze Black Water jakie widziałem.
Wogóle to pierwsze zdjęcie wygląda tak, jakby w zbiorniku nie było wody Tongue

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - Picard - 28.01.2011

Gilian ciiiiiiiBig Grin Specjalnie tak napisałem bo 112l brzmi noobowskoSmile

Kondziu - Dzięki za tak miły komentarzSmile

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - Gilian - 28.01.2011

(28.01.2011, 22:42)Picard napisał(a):  Gilian ciiiiiiiBig Grin Specjalnie tak napisałem bo 112l brzmi noobowskoSmile

A ty zbójuBig Grin. Nie ładnie tak ludzi oszukiwaćWink.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - apri cort - 28.01.2011

Jak dla mnie to za dużo się miota po zbiorniku. Nie wiadomo gdzie oczy podziać, trzeba poczekać aż dojrzeje i wszystko co ma zatonąć opadnie na dno.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - marcinek - 28.01.2011

A tej jak zwykle coś nie pasuje Smile [żart] Smile. Akwa ładne. Lecz ja jestem zwolennikiem bardziej roślinnych wód.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - greg3or - 28.01.2011

Ciekawie to wygląda nie w moim klimacie ale na pewno będę śledził wątek

Pozdro

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - Picard - 29.01.2011

Wiele zmian na razie nie przewiduję. Akwarium jest dojrzałe, tylko po prostu liście dziś dodałem. Co miało zatonąć już zatonęło, reszta jest specjalnie przyczepiona przy tafli wody, by wyglądało naturalnie i nieco przysłaniało świetlówki, jako, że zwinniki nie lubią mocnego światła.

Szczerze wam powiem, że też marzy mi się roślinniak z prawdziwego zdarzenia. Niestety tak czytając posty i oglądając wasze zdjęcia, dochodzę do wniosku, że jest z tym bardzo dużo roboty, a ja czasu zbytnio nie mam. Poza tym akwarium roślinne jest sporo droższe zarówno w wystartowaniu jak i w utrzymaniu. A to dla mnie też nie jest bez znaczenia.

Tak czy inaczej, woda już się "dobrawiła" dzięki szyszkom. Więc akwarium wygląda trochę inaczej w tej chwili. Wkrótce dam więc aktualizację. Postaram się też zrobić fotkę lepszym aparatem i może wkleję w wyższej rozdzielczości - bo w rzeczywistości akwa jest dość przejrzyste i nieco schludniej to wygląda.

Dzięki za opinie.

RE: [120l] Liście dębu i te sprawy czyli Picardowskie BW - michal123 - 29.01.2011

Bardzo fajna aranżacja!
Jak woda się trochę przebarwi będzie super Smile