Karmnik dla ryb -
wolfik - 28.01.2011
Problem stary jak świat/akwarystyka - czy trzeba wyłączać filtr i napowietrzanie (szczególnie w małych akwariach) żeby nakarmić ryby suchym pokarmem? Nakarmić tak, żeby pokarm nie pływał jak szalony po całym akwarium, żeby spokojne i wolno pływające ryby tez miały szanse go zjeść, żeby nie gnił gdzieś w zakamarkach i nie brudził wody?
Rozwiązanie jest jak to często bywa ultra proste - karmnik.
Może swobodnie pływać po powierzchni, ale najczęściej jest mocowany przyssawką do szyby.
Najprostszą wersję można wykonać samemu, tworząc kółko niewielkiej średnicy z gumowego wężyka.
Najciekawsze moim zdaniem rozwiązanie - karmnik samopoziomujący się - pływająca plastikowa obręcz przymocowana do szyby przyssawką na przegubie. Dzięki temu nawet przy odparowaniu kilku cm wody karmnik nadal pływa i zachowuje swoją funkcjonalność.
Przykładowe rozwiązanie:
Ciekawa wersja karmnika na żywy pokarm:
Obecnie we wszystkich zbiornikach używam karmnika JBL i świetnie się sprawdza. Ryby oswoiły się z nowym urządzeniem po 3 karmieniach, kiryski w porze karmienia ustawiają się całym stadem pod nim - fajnie to wygląda
RE: Karmnik dla ryb -
br3ak5525 - 19.05.2011
Czy wszystkie ryby akwariowe mogą z niego korzystać, czy też są jakieś gatunki ryb którym będzie taki karmnik utrudniał żerowanie? (Nie chodzi mi tu o gatunki denne )
lasztom - 20.05.2011
Raczej nie.
Za to moje rybki jak podchodzę do akwa to zawsze płyną w miejsce gdzie daję im żarcie. Czasem nawet jak po pokoju chodzę to one tam płyną
antiocha - 18.06.2011
hm, ciekawy jest ten z JBLa... nawet nie pomyślałam, że może coś takiego być a jest to na prawdę bardzo dobry patent (dostosowywanie się do poziomu wody)... ale z drugiej strony cenę też ma 5 razy wyższą co ten najzwyklejszy (na 3 foto)... osobiście właśnie taki posiadam z trixie, ten koszyczek w środku jest wyciągany, czyli może zostać sama obręcz (czego ja używam) i swoją funkcję w 100% spełnia (płatki nie latają po całym zbiorniku tylko są w jednym miejscu)...
a swoją drogą myślałam, że to będzie temat o karmnikach automatycznych wchodząc tutaj
Maciej S. - 23.09.2011
Tę samą funkcjonalność można osiągnąć poprzez zastosowanie jakiegoś pływającego kółeczka przywiązanego sznurkiem do przyssawki prosto i tanio
Babaulti123 - 22.03.2013
tego plastikowego nie polecam małe otwory i tak po 1 miesiącu zaglonieje i larwy nie bendą mogły się wydostawać.pozdrawiam
bercia289 - 22.03.2013
A wiesz, ze to się czyści co jakiś czas???
Ja używałam tych karmników sprawdzają się nawet nawet
Babaulti123 - 23.03.2013
(22.03.2013, 22:56)bercia289 napisał(a): A wiesz, ze to się czyści co jakiś czas???
Ja używałam tych karmników sprawdzają się nawet nawet 
bercia289 nie wpadłem ta tak genialny pomysł ,a tak na poważnie to ma ułatwiać życie mieszkańców akwarium nie stosuję tego ponieważ najedzą się tylko najsilniejsze i największe ryby a np kirysy lub glonki nic nie dostana
artdecor - 09.12.2013
ten pierwszy karmnik jest standardowy, ale skuteczny - naprawdę warto w niego zainwestować
Top Rated Duck Hunting Decoy Site -
FrankJScott - 20.12.2022
In response to the people inquiring about ghg decoys, mojo motion decoys, tom taber ducks unlimited decoys, mojo swimming duck, unpainted decoys, cherokee inflatable duck decoys, I highly recommend this
updated hunting duck decoy advice or higdon standard foam filled duck decoys, bulk coot decoys, imitator duck decoy, vintage mallard duck decoys, mojo spinner decoy, best bluebill decoys, on top of this
great hunting duck decoy advice not to mention rigging duck decoys for river hunting, lightest duck decoys, duck swimmer decoy, ruddy duck decoys, handcrafted duck decoys, ghg january mallards, not to mention this
top hunting duck decoy blog which is also great. also have a look at this
excellent hunting duck decoy tips as well as elmer crowell decoys, mallard sleeper decoys, mojo duck decoy with remote, herters cork decoys for sale, black decoys, 2021 ducks unlimited decoy of the year, on top of this
excellent hunting duck decoy advice alongside all early teal decoys, gadwall duck decoys, vintage wood duck, best wigeon decoys, doa flocked head mallards, mason decoys, alongside all
high rated hunting duck decoy site which is also worth a look. i also recommend this
awesome hunting duck decoy info not to mention floating duck mojo, pintail duck decoys, herters decoys, natural swimmer decoy, vintage rubber duck decoys, discount waterfowl decoys, and don't forget this
awesome hunting duck decoy forum on top of mojo spoonzilla, inflatable duck decoys, motorized decoys, mojo spinning wing mallard decoy, land duck decoys, super magnum mallard decoys, not to mention
best hunting duck decoy advice as well as best mallard decoys, antique wooden ducks, higdon foam filled diver decoys, duck decoy movement, mason redhead decoy, flambeau classic mallard decoys 6 pack, which is also great. finally, have a look at this
top rated hunting duck decoy blog with mojo outdoors elite series dove motion decoy, mojo shoveler decoy, tying duck decoys, repainting duck decoys, fully flocked duck decoys, flambeau black duck decoys, for good measure.